Oriveden nuorin vaihto-oppilas Paavo Pesonen painottaa kansainvälisyyden ja opintomatkojen tärkeyttä nuorelle – ”Kyllähän se aika hauskalta tuntuu, kun olen ainoa 12-vuotias vaihto-opiskelija Orivedellä”

Paavo Pesonen
Paavo Pesonen sai isäntäperheeltään lahjaksi nimikoidun pelipaidan. Kuva: Samuel Pulkkinen

Orivesiläinen 12-vuotias Paavo Pesonen lähti kahdeksi viikoksi vaihto-opiskeluun Kyprokselle ja samalla hänestä tuli nuorin vaihto-oppilas Orivedellä. Lähteminen vaatikin selvityksiä nuoren iän takia.

– Olin lokakuussa kaksi viikkoa vaihto-oppilaana Kyproksella Erasmus+ -hankkeen mahdollistamana. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun 6. luokkalainen lähtee vaihtoon Orivedellä. Kasvatuksen ja opetuksen suunnittelija Jenni Decandia joutui selvittämään, että voiko näin nuori lähteä, kuudesluokkalainen Paavo Pesonen kertoo.

Idea ylipäätänsä vaihtoon lähtemisestä tuli Paavon äidiltä Kirsiltä, ja Paavo itsekin innostui siitä heti. Matka järjestyi lopulta nopeasti.

– Ajattelin ensin, että lähtisin jälleen ihan tavalliselle opintomatkalle Kyprokselle, mutta äitini ehdotti vaihto-oppilas-ohjelmaa. Siitä sain sitten idean lähteä. Olin kyllä todella iloinen, kun Orivedellä voi näin nopeasti vain lähteä, jopa vaihtoon ja näin nuorena.

Paavo Pesonen
Oriveden nuorin vaihto-oppilas Paavo Pesonen käy koulua Rovastinkankaalla ja ensi vuonna suuntana onkin jo
yläaste,. Siellä hän aikoo varmasti jatkaa kansainvälisyyshankkeen parissa. Kuva: Samuel Pulkkinen

Tavalliseen arkeen tutustumista

Vaihto-oppilaana hän reissasi yksin. Opintomatkoilta tuttua järjestettyä erikoisohjelmaa ei nyt ollut.

– Koska kyseessä oli oppilasvaihto, lähdin reissuun yksin, ainoana oppilaana ja pääosassa oli Kyproksen ja yhteistyökoulun sekä majoittajan tavalliseen arkeen ja etenkin koulunkäyntiin tutustuminen. Eli opintomatkoilla mennään isommalla porukalla ja koko viikon ajan on poikkeusohjelmaa.

– Nyt sellaista ei ollut, vaan ainoastaan majoittajan kouluun tutustumista. Tämä oli myös kaksi viikkoa kestävä, kun opintomatkat usein vain viikon. Mahdollistahan on varmasti isompana lähteä, vaikka koko vuodeksi vaihtoon, Pesonen selittää.

Lento Kyprokselle tapahtui kuitenkin opettajan kanssa.

– Ei tarvinnut mitään lupia tai selvityksiä, vaikka olin näin nuori. Vanhempani ainoastaan allekirjoittivat paperin, jonka avulla sain matkustaa saattajaopettajan kanssa lentokoneessa. Sekin oli hyvä, että yksi opettaja lensi kanssani, mutta ei kuitenkaan tullut samaan kaupunkiin, Pesonen sanoo.

Pesonen pääsi majoittumaan Kyprokselle osin tutun perheen luokse.

– Pääperhe, jossa olin, ei ihmetellyt ikääni, sillä äitini, joka on opettaja, oli siellä Job shadwings -tapahtumassa vuonna 2019. Itsekin näin perheen, kun olin siellä tavallisella opintomatkalla.

Pesonen iloitsee vaihtoon lähtemisestä ja miettii, ovatkohan muut samanikäiset tietoisia mahdollisuudesta lähteä
oppilasvaihtoon jo 6. luokkalaisena.

– Kyllähän se aika hauskalta tuntuu, kun olen ainoa 12-vuotias vaihto-opiskelija Orivedellä. Voin olla ylpeä tästä saavutuksesta, koska muut eivät taida olla edes tietoisia tällaisesta mahdollisuudesta. Ja muissa kaupungeissa tuskin edes mahdollista, Orivesi on aika ainutlaatuinen tässä.

Paavo Pesonen
Paidan selkää koristaa Pesosen etunimi ja numero viisi. Kuva: Samuel Pulkkinen

Uusia kokemuksia ja runsasti elämyksiä

Pesonen pitää vaihto-oppilas-ohjelmaa rikkaana kokemuksena ja elämyksenä. Uusi kulttuuri ja alueen
ihmiset ovat hänen mielestään reissun kohokohtia.

– Vaihto-opiskelu on kyllä tosi upea kokemus. Se avartaa ja avaa uusia näkökulmia, opit tutustumaan uuteen kulttuuriin ja kieleen sekä tutustut erimaalaisiin ihmisiin mitä itse. Itse sain tutustuttua paljon Kyproksen kulttuuriin ja sen alueen ihmisiin. Pääsin tutustumaan yhteen kolmosluokkalaiseen poikaan, joka puhui todella hyvin englantia, ihan kuin kutosluokkalainen, Pesonen kertoo.

Oppiaineet koulussa olivat tuttuja, mutta muutama Suomen pakollinen kouluaine heiltä puuttui.

– Ihan normi kouluaineita siellä oli, matikkaa ja äidinkieltä, mutta käsityötä tai musiikkia siellä ei ole
pakollisina aineina. Sain oltua siellä kaksi kokonaista ja normaalia kouluviikkoa.

Pesonen pitää vaihto-opiskelua hyödyllisenä ja tärkeänä mahdollisuutena nuorelle. Se hänen mielestään samalla myös Oriveden etu. Yhä nuorempien mahdollisuutta reissuihin pitäisi hänen mukaansa lisätä.

– Mielestäni näin nuoren vaihto-opiskelu pitäisi olla yleisempää, koska silloin saa tutustuttua erilaisiin ja erilaisista taustoista tulleisiin ihmisiin. Näin opit myös ymmärtämään, että millaisia muunlaisia ihmisiä on kuin suomalaisia. Ja paljon uusia kavereita tulee, enemmän mitä tavallisella opintomatkalla!

Pesonen onkin ylpeä siitä, miten hyvin kansainvälisyysasioista on Orivedellä huolehdittu.

– Orivedellä on kyllä tosi hyvin järjestetty nämä kansainvälisyyshankkeet Erasmus+ -ohjelman myötä. Tosi nuorena voit jo lähteä reissuille, oikeastaan tuosta vain. Ei monessa paikassa ole tällaista. Aina olen kyllä halukas lähtemään yhteistyömaihin, jos mahdollisuus tulee, Pesonen sanoo.

Leave a Comment