Presidentti Martti Ahtisaaren hautajaiset ovat perjantaina – hautajaispäivä on myös yleinen suruliputuspäivä

Presidentti Martti Ahtisaaren (1937–2023) hautajaiset ovat perjantaina 10. marraskuuta. Samana päivänä on myös Martin päivä.

Ahtisaari toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1994–2000. Hän oli Suomen kymmenes presidentti.

Hautajaispäivä on myös yleinen suruliputuspäivä koko maassa. Sisäministeriö on määrännyt valtion virastot ja laitokset suruliputtamaan. Toiveena on, että koko maa yhtyy suruliputukseen.

Oriveden ja Jämsän kaupungit sekä Juupajoen kunta osallistuvat suruliputukseen.

– Totta kai, tämä on aivan itsestään selvä juttu, toteaa kiinteistömestari Jari Järvenpää Orivedeltä.

Liputuksessa noudatetaan sisäministeriön antamia ohjeita.

Ohjeiden mukaan suruliputus alkaa aamulla kello 8. Suruliputuksen alkaessa lippu vedetään ensin salossa ylös asti ja lasketaan sen jälkeen kolmanneksen tangon mittaa alas siten, että lipun alareuna asettuu salon puoliväliin.

Siunaustilaisuuden päätyttyä kello 14.30 lippu nostetaan täyssalkoon tekemään kunniaa poismenneelle. Liputus päättyy kello 20.

Valtiolippua käyttävät valtion virastot ja laitokset suruliputtavat valtiolipulla. Muut tahot suruliputtavat kansallislipulla.

Presidentti Martti Ahtisaaren valtiolliset hautajaiset järjestetään Helsingissä. Siunaustilaisuus pidetään Helsingin tuomiokirkossa kello 13.

Hautaan siunaamisen suorittaa emerituspiispa Eero Huovinen. Hänen avustajinaan toimivat piispa Teemu Laajasalo ja Dora Puhakka. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää tilaisuuden muistopuheen.

Siunaustilaisuudessa kuullaan presidentti Ahtisaaren perheelle merkityksellisiä kappaleita ja esiintyjiä perinteitä unohtamatta.

Ahtisaari haudataan Hietaniemen hautausmaalle. Surusaatto lähtee Helsingin tuomiokirkolta siunaustilaisuuden jälkeen noin kello 14.45. Kaikki Helsingin kirkonkellot soivat noin 45 minuuttia kestävän surusaaton ajan.

Yleisradio lähettää hautajaiset suorana lähetyksenä Yle TV1:ssä, Yle Areenassa sekä Radio Suomessa.

Leave a Comment