Menestyvien yritysten hyvinvoinnista riittää hyvää laajemminkin, esimerkkejä nähtävissä myös Oriveden seudulla: Avant Tecno, JPJ Wood ja Jyki tästä oivia esimerkkejä

Avant Tecno Oy Ylöjärvi
Yksi Avant Tecno Oy:n omistajista toi Juupajoelle tänäkin vuonna merkittävän pääomatulopotin. Yhtiön pienkuormaimia valmistava tehdas sijaitsee Ylöjärvellä. Kuva: Avant Tecno Oy

Verokärjessä komeilevat yleensä yrityskaupoilla miljoonia netonneet, mutta hyvillä sijoilla on myös vakiintuneiden firmojen omistajia, joiden yrityksissä ei ole tapahtunut kauppoja tai muita isoja muutoksia, vaan ne tahkoavat rahaa ihan normaalitoiminnallaan.

Jos yhteisöverot yrityksistä menevätkin niiden sijaintipaikkakunnille ja suurimmaksi osaksi valtion kassaan, yrityksen avainhenkilöiden veroeurot jakautuvat laajemmalle alueelle ja säteilevät näin hyvinvointia myös naapurikuntiin. Tästä on Oriveden seudullakin useampi esimerkki.

Tällainen yritys on esimerkiksi Ylöjärvellä vuonna 1991 perustettu Avant Tecno Oy, maailman johtavia pienkuormaajien valmistajia. Sen omistajaperheeseen kuuluu Pirkanmaan eniten ansainneiden listalla korkeimmalta löytyvä levikkialueemme asukas, Juupajoella asuva Satu Uotila.

Vuonna 1986 syntyneen Satu Uotilan kokonaistulot viime vuonna olivat 1 676 949 euroa, joista pääomatuloja oli 1 638 120 euroa. Ansiotulot hänellä jäivät viime vuonna 38 829 euroon, mikä selittyy sillä, että hän ei työskentele yrityksessä kokopäiväisesti, vaan osallistuu hallitustyöskentelyyn. Juupajokelainen Uotila maksoi veroja viime vuoden tuloistaan 564 629 euroa.

Hallitustyöskentelyä ja työtä kotoa käsin

Työskentelyä voi tosin tehdä myös Juupajoelta käsin, sillä Satu Uotilan ja hänen miehensä maatilalla Juupajoella testataan yrityksen kirkkaanvihreitä työkoneita.

Perheyrityksen perustaja ja nykyinen hallituksen puheenjohtaja, teollisuusneuvos Risto Käkelä on Ylöjärven veronmaksajia. Toimitusjohtaja, Uotilan veli Jani Käkelä asuu Pirkkalassa, joten tässä tapauksessa verotuloista osansa saa useampi kunta.

Alkuvuodesta 70 vuotta täyttäneen Risto Käkelän kokonaistulot viime vuonna olivat noin 2,66 miljoonaa euroa, joista pääomatulojen osuus oli runsaat 2,5 miljoonaa. Veroja hän maksoi noin 905 000 euroa.

Toimitusjohtaja Jani Käkelä sai viime vuonna ansiotuloja vajaat 159 000 euroa, pääomatuloja hän nosti inansa enemmän kuin sisarensa, 1,69 miljoonaa. Hänen veronsa olivat isompien ansiotulojen takia lähes 640 000 euroa.

– Avant Tecnon tilinpäätös syyskuun lopussa päättyneeltä tilikaudelta osoitti edelleen kasvua. Koko konsernin liikevaihto oli noin 290 miljoonaa euroa ja emoyhtiö Avant Tecnon liikevaihto 255 miljoonaa. Sota toki vaikuttaa meilläkin, mutta sen vaikutus näyttää jäävän aika pieneksi kuitenkin, Risto Käkelä kuvailee.

Emoyhtiön liikevaihto kasvoi edelliseltä tilikaudelta 13 prosenttia ja koko konsernin 14 prosenttia.

– Yritys on ollut olemassa runsaat 30 vuotta ja vain yhtenä vuonna liikevaihto on laskenut, hän kertoo yhtiön jatkuvasta kasvukehityksestä.

Perheyrityksen perustaja, teollisuusneuvos Risto Käkelä maksaa veronsa Ylöjärvelle, yrityksessä mukana oleva seuraava polvi levittää veroeuroillaan hyvinvointia kahteen muuhun Pirkanmaan kuntaan.

Ratsut ja ratsastus lähellä Satu Uotilan sydäntä

Satu Uotila on sijoittanut muhkeita tulojaan itselleen rakkaaseen hevosharrastukseen, sillä hän on hankkinut omistukseensa pakkohuutokaupasta Teiskossa sijaitsevan Tervakiven maatilan, joka nykyisin tunnetaan Tervakiven hevostilana. Tervakivestä ja sen nimekkäistä naapureista kertoi Aamulehti jutussaan lokakuussa.

Hankinta ei ole aivan tuore, mutta isä-Käkelän mukaan sen kunnostus on toistaiseksi enemmän tai vähemmän vaiheessa. Sen sijaan investointeja on tehty enemmän Juupajoelle ja laitettu hevosille lisää tilaa. Satu Uotilan pitkäaikainen kiinnostuksen kohde ovat ratsut ja ratsastus.

Juupajoen kunnan taloudesta vastaavien ei kuitenkaan tarvinne olla kovin huolissaan kunnan parhaan veronmaksajan lähdöstä, sillä ainakaan Risto Käkelän mukaan poismuuttoa ei ole näköpiirissä.

Myös Jykin ja JPJ-Woodin johtoa asuu naapurikunnissa

Muitakin vastaavia esimerkkejä on nähtävissä, sillä Orivesi on onnistunut saamaan asukkaikseen hyvin ansaitsevia yritysjohtajia kuntarajojen yli.

JPJ Woodin hallituksen puheenjohtaja Kauko Luodelahti on Juupajoen veronmaksajia, mutta yrityksessä työtä jatkava seuraava polvi maksaa veronsa Orivedellä. Oriveden kaupunkikin hyötyy siis mukavasti yrityksen ja sen omistajien menestyksestä.

Toimitusjohtaja Markus Luodelahti maksoi 135 450 euron kokonaistuloista, joista pääomatuloja oli noin 36 000 euroa, veroja yhteensä 47 295 euroa. Veli, varatoimitusjohtaja Manuel Luodelahti sai pääomatuloja suunnilleen saman verran ja tuloja yhteensä noin 124 000 euroa, joista veroja meni 42 897 euroa.

Samoin on laita Länkipohjassa kuljetusteollisuuteen kalustoa valmistavan Jyki Oy:n kanssa. Toimitusjohtaja Otto Sirén on kirjoilla Orivedellä.

Otto Sirén ei viime vuonna kuitannut pääomatuloja kuin vajaat pari tonnia, mutta noin 116 000 euron ansiotuloista kertyi kuitenkin maksettavaa 52 149 euroa. Jyki Groupin hallituksen puheenjohtaja, Oton isä Aki Sirén on Jämsän veronmaksajia.

Leave a Comment