LiigaPloki vei pistepotin mennessään – Emma Ellisiä ei saatu pidettyä oikein millään, eikä OrPon omakaan peli mennyt putkeen, mutta penkiltä löytyi taas uusi iloinen yllättäjä

LiigaPlokin Emma Ellis (23) ohitti ja ylitti OrPon torjunnan kerta toisensa jälkeen. Tässä häntä yrittävät torjua Jenna Ylivainio ja Milla Haapaniemi. Kuva: Ari Keskinen

OrPon liigajoukkueen pyhäinpäivän kotipeli alkoi alavireisesti, ja ensimmäisen aikalisän kotijoukkue käytti jo tilanteessa 0–4. Hetken näytti jo hyvältä, kun OrPo hankki kahdeksan pistettä melkein peräkkäin ja  pääsi niiden turvin tasoihin ja ohikin, mutta kun avauserä meni lopulta niukasti 24–26 LiigaPlokille, ei OrPon vire noussut voittomoodiin myöhemmissäkään erissä.

Niinpä LiigaPloki vei täyden pistepotin Pihtiputaalle erin 0–3 (24–26, 19–25,19–25).

Siinä ei auttanut edes pirkanmaalaisen työministerin Arto Satosen paikallaolo ja kannustus.

– Jos ensimmäinen erä olisi saatu voitettua, se olisi varmaan muuttanut pelin toisen näköiseksi, arveli valmentaja Fabio Menta pelin jälkeen. Hän näki tappion syiksi yleensä onnistuneiden pelaajien tehottomuuden ja liian monet virheet.

LiigaPlokin jalkoihin jäätiin erityisesti kesyiksi jääneissä hyökkäyksissä etenkin, kun vieraiden parhaana palkittu yleispelaaja Emma Ellis paukutteli pisteitä paikasta kuin paikasta suunnilleen, miten mieli.

Hänen heikkoutensa oli kuitenkin vastaanotto, joten häntä pommitettiin 36 syötöllä. Ellisin vastaanottoprosentti jäi 36:een ja tehot sen takia 16/+9:ään. Hyökkäyksiä hän sai hoidettavakseen 32, joista kirjattiin ainoastaan neljä hyökkäysvirhettä, ja OrPon torjujat saivat pysäytettyä Ellisin vain kahdesti.

Myös vieraiden hakkuri Duska Kenjalo latoi kasaan pisteet 10/+8 ja yleispelaaja Oona Rasinperäkin kuritti OrPoa pistein 10/+4. Keskipelaaja Aliisa Kähkölän tehot olivat 8/+5.

Kolme polvea Mursuloita: kotijoukkueen parhaana palkittu Jessika Mursula, vaari Risto Mursula ja isä Jussi Mursula. Jossakin salissa oli myös mummi Sirkka Mursula. Alavudella asuvat Mursulat ovat alkukaudesta kiertäneet liki kaikissa OrPon peleissä. Kuva: Anne Kotipuro

OrPon tehot jäivät vaatimattomiksi

OrPon lähes kaikki pelaajat päätyivät plussalle, mutta pisteet jäivät vaatimattomalle tasolle. Paras pistenainen oli joukkueen parhaana palkittu Jessika Mursula, 11/+7, joka ilahdutti muutamalla ruudikkaalla hyökkäyksellä. Hän oli myös torjunnoissa mukana, mutta Ellisiä vastaan hänkin oli voimaton.

Ada Aronen ei nyt ollut normaalitasollaan, eivätkä hyökkäykset lähteneet kuten esimerkiksi keskiviikkona, pisteet 10/-5. Yleensä tasaisen varma Teija Vuorenmaakin jäi 7/+2:een pisteeseen. Viime pelin tulokas Henna Strengell oli jälleen aloituskuusikossa, ja uudenkin ensikertalaisen päävalmentaja Fabio Menta peliin nosti.

Kentälle vaihdettiin hakkuriksi 17-vuotias lentopallolukiolainen Laura Sarajärvi, jolla pituutta on komeat 187 senttiä. Hänen ensimmäisen liigapelinsä pisteet kirjattiin 3/+3, ja neljästä hyökkäyksestä kolme päätyi pisteeseen. Hän sai hyvät passit, joista kiitti onnistumisilla.

– En minä etukäteen osannut yhtään aavistaa, että pääsen kentälle, Laura tunnusti pelin jälkeen, mutta iloitsi kuitenkin ensiesiintymisestä. Pistetili avautui ja hän sai heti ensimmäisessä pelissään mukavasti peliaikaa.

Vakihakkuri Polina Kochetkova ja yleispelaaja Nea Subotic ovat kuitenkin edelleen pois vahvuudesta, joten uusia ratkaisijoita kaivattiin kipeästi.

Laura Sarajärvi teki pyhäinpäivänä liigadebyyttinsä ja hankki joukkueelle kolme pistettä. Hän on 17-vuotias lentopallolukiolainen ja tuli Orivedelle Tampereelta. Pituusgeenit 187.senttinen pelaaja kertoo saaneensa kaksimetriseltä isältään. Kuva: Anne Kotipuro

Toisen ja kolmannen erän OrPo koko ajan takamatkalla

Toisessa ja kolmannessa erässä OrPo oli koko ajan joitakin pisteitä vieraita jäljessä, eivätkä siinä auttaneet aikalisätkään.

– Jotenkin se peli vaan ei lähde käyntiin, tuumasi naisääni selän takaa jo toisen erän alun aikalisällä, ja siltä se todella näytti.

Pallot nousivat ihan kohtuullisesti, mutta kunnon hyökkäyksiä niistä kehittyi harvakseltaan. Turhan usein pallo vain toimitettiin yli verkon, ja annettiin näin aseet vastustajalle.

Kolmannen erän tilanteessa 8–12 Fabio Menta vaihtoi passariksi Aino-Kaisa Etelän, mutta edelleen vastustaja eteni kolmen–neljän pisteen etumatkalla. Aika moni Etelän passeista jäi kovin matalaksi tai muuten turhan hankalaksi hyökätä.

Kolmoserässä myös syksyn jalkaansa kuntouttanut Anastasia Boricheva käväisi kentällä yhden syötön verran tuntumaa ottamassa. Ainakin syöttö näyttää pysyneen kuosissa, se oli tuttua Borichevaa. Hän kertoikin harjoituksissa treenanneensa paljon syöttöjä.

– Varsinaista paluuta pitää kuitenkin odottaa marraskuun lopulle, hän muistutti. Tämäkin kokeilu nosti kuitenkin hymyn huulille.

Seuraava peli, kolmas viikon sisällä, OrPolla on edessä jo ensi keskiviikkona kotona, ja silloin verkon toiselle puolelle asettuu LP Viesti.

Juttua on muokattu 4.11.2023: lisätty kaksi kuvaa.

Teija Vuorenmaa hyökkää nelospaikalta, torjunnassa LiigaPlokin Kara Inskip ja Duska Kenjalo. Kuva: Ari Keskinen

Leave a Comment