Perinteet vahvoilla, mutta hautajaisissa voivat kaikenlaiset kukat kukkia – muotoon sidotut seppeleet ovat tehneet paluun pienen tauon jälkeen

Hautaustoimisto Lund, Timo Virtanen
Tämä Timo Virtasen teettämä kynttiläteline on siitä erikoinen, että ohuet vaakalinjat katoavat vähänkin kauempaa katsottaessa ja näyttää siltä, kuin kynttilät leijuisivat ilmassa. Kuva: Veera Lehmus

Hautajaiskukkia valittaessa liikutaan hautaustoimistoyrittäjän mukaan melko perinteisillä linjoilla. Värejä käytetään kuitenkin nykyään reippaammin ja erilaiset muotoon sidotut seppeleet ovat taas tehneet paluun.

Hautajaisten kukkia mietittäessä vaihtoehtoja on entistä enemmän. Muistotilaisuudessa koristelu voi olla hyvinkin vapaata ja rennompaa. Näin tiivistää kokenut orivesiläinen hautaustoimistoyrittäjä Timo Virtanen.

Tutut ja perinteiset väriyhdistelmät ovat puna-valkoinen ja sini-valkoinen, mutta yhtä lailla käytetään lilaa, vaaleanpunaista tai vaikka keltaista. Kukkien väri otetaan usein vainajan lempiväreistä, lempivaatteista tai hänelle mieluisista kukista, mutta jopa edesmenneen auton väri saattaa olla lähtökohtana.

– Mitään ei ”pidä tehdä” vain siksi, että niin on ollut tapana. Hautajaiskukilla muistellaan vainajaa ja hän on tämän pienen hetken siinä kaikkein tärkein ihminen, Virtanen painottaa.

Erityisesti arkun päälle laitettavat kukat muistuttavat ja kertovat vainajasta. Ne ovat hänen omia kukkiaan, juuri häntä ajatellen siihen laitettu.

–  Ne voivat olla ihan mitä vaan! Minulle on jopa toimitettu Englannista pieni nippu siellä kasvaneita varpuja ja ne on sitten laitettu arkun päälle, Virtanen kertoo esimerkin.

Joskus on myös toivottu, että hautajaiskukat olisivat iloisen keltaisia ja saattajatkin pukeutuisivat värikkäästi keltaiseen.

Alttarikukista huolehtii seurakunta, muista tilaisuuden koristeluista hautajaisten järjestäjä. Virtanen sanoo, että myös kynttilät luovat tunnelmaa, ja hän onkin kerännyt lainattavaksi erilaisia näyttäviä kynttelikköjä eri vuosikymmeniltä.

Hän on myös hitsauttanut raudasta ja maalauttanut mustaksi itse suunnittelemansa modernin suorakulmaisen koristeen, johon voidaan sijoittaa kynttilöitä ja kukkia. Kaukaa katsoen näyttää kuin kynttilät leijuisivat ilmassa. Samaa kynttelikköä voidaan käyttää myös muistotilaisuudessa pöytäkoristeena.

Virtanen kertoo, että näyttävät ja muotoon sidotut kukkaseppeleet ovat taas tulossa takaisin hautajaisten kukkatervehdyksissä. Ne voivat olla sydämenmuotoisia, rengasmaisia tai oikeastaan minkä tahansa muotoisia.

Hautaustoimisto Lund, Timo Virtanen
Timo Virtanen tunnustaa yhdeksi keräilykohteekseen vanhat kyntteliköt eri vuosikymmeniltä. Niihin voidaan yhdistää kukkia ja edessä olevaan rakentaa vaikka sydänkoriste Kuva: Veera Lehmus

Jos yksi kukka ei tunnu omalta jutulta

Toisinaan näkee myös toiveita vain yhden kukan viemisestä.

– Vaan sanopa 93-vuotiaalle vanhalle rouvalle, ettei hän saa jättää viimeisenä tervehdyksenä sisarelleen ihan minkälaisen kukkalaitteen itse haluaa! Ei kukaan voi sitä häneltä kieltää, Virtanen painottaa.

”Ihana, upea elämä”, jota siinä muistellaan. Näitä sanoja hauturi käyttää pariinkin kertaan. Kukilla sanoitetaan pitkälti ihmisen elämää tai osanottoa hänen poismenostaan silloinkin, kun sanat loppuvat.

Joskus yhden kukan toive liittyy siihen, että arkku lähtee suoraan tuhkaukseen eikä oikein tiedetä, mihin kukat siitä laitettaisiin. Virtanen sanoo, että jollei ole hautaa, mille ne voi laskea, ne voi vaikka lahjoittaa seurakunnalle tai laskea muualle haudattujen tai sankarivainajien muistokiven ääreen.

Kukkatervehdykset lasketaan nykyään usein siunaustilaisuuden alussa, jolloin joitakin saattajia jännittävä hetki on ohi ja sen jälkeen voi keskittyä paremmin juuri itse tilaisuuteen, muistelemaan vainajaa. Samalla voi katsella kauniita kukkia arkun ympärillä.

– Muistotilaisuus on yleensä jo rennompi tunnelmaltaan, ja kukissakin on silloin suurempi variaatio. Siellä voi halutessaan käyttää luonnonkukkia tai nostaa vaikka näyttävän ruukkuhortensian kahvi- tai ruokapöydän keskipisteeksi, Virtanen ehdottaa.

Hän muistuttaa, että kukat ovat nykyään 90-prosenttisesti tuontitavaraa. Siksi hän vetoaa ihmisiin, että nämä tilaisivat kukat ajoissa. Tukutkaan eivät pidä kukkia varastossa, vaan ne hankitaan tilausten mukaan. Silloin voidaan toteuttaa kaikenlaisia toiveita eikä tarvitse tyytyä siihen, mitä kaupassa on.

Virtanen rohkaisee omaisia omannäköisiin ratkaisuihin. On hän itsekin kuljeskellut pitkin pellonreunoja toivottuja luonnonkukkia hakemassa. Vuodenajastakin on paljon kiinni, mitä voidaan toteuttaa.

Hautaustoimisto Lund, Timo Virtanen
Seppelepohja saatetaan peittää kokonaan kukilla tai käyttää siihen vähemmän kukkia ja vaikkapa näyttävää vihreää lehteä niiden kanssa. Seinällä on esimerkkejä erityyppisistä seppeleistä ja kukkien yhdistelmistä, kestävyyden takia tekokukista sidottuna. Kuva: Veera Lehmus

Leave a Comment