Jatkaja Sähkö-Uitille löytyi yhden sukupolven yli hypäten, ajankohta vielä hakusessa – ”Tämä on elämäntapa, vaikea tätä on lopettaa”, sanoo Uitin pariskunta liikkeessään

Heikki ja Ulla Uitti ovat jo vuosikymmeniä katselleet toisiaan liki kellon ympäri eli kotona ja yhteisellä työpaikalla. Mitä nyt Heikki rientää pitkin kyliä antamassa pika-apua sähköongelmissa. Taas on tilanne päällä. Kuva: Anne Kotipuro

Heikki Uitin isän Orivedelle vuonna 1965 perustama Sähkö-Uitti on sukupolvenvaihdoksen kynnyksellä, ajankohta vain on vielä auki. Jatkaja yritykselle löytyi, kun hypättiin yhden polven yli lapsenlapseen.

Sähkö-Uitin pakettiautolla työkohteissa sompailee nykyään useimmiten nuori mies. Heikki Uitin tyttärenpoika Santeri Seppälä, 23, on hankkinut alan koulutuksen ja pursuaa intoa lähteä kehittämään yrityksen toimintaa. Ensimmäinen askel olisi saada nimeä tunnetuksi nykyistä laajemmalla alueella Pirkanmaalla ja miksei Kanta-Hämeessäkin.

Seppälä on varttunut Hämeenlinnassa, jossa hänellä on ennestään verkostoja. Hän siirtyi jo pari vuotta sitten Sähkö-Uitin töihin, koska halusi haastetta elämään. Yrittäjyyskin siintelee näköpiirissä.

– Tämä on mun juttuni, Santeri Seppälä tokaisee puhelimessa työmaalta tavoitettuna.

Hänellä on selvät sävelet myös valaisimia, lamppuja ja erilaisia sähkötarvikkeita myyvän liikkeen tulevaisuudesta, jonka hän yrittäjänä ajaisi pian alas. Mutta kuinka isovanhemmat Heikki ja Ulla Uitti raaskivat luopua elämäntavaksi tulleesta liikkeestä?

Sähkö- ja automaatioasennuksissa Santeri Seppälä hakee kasvua ja näkyvyyttä yritykselle. Hän onkin jo ottanut tässä uutta, aktiivista roolia.

Asennustöissä kulkee Seppälän lisäksi kaksi muuta asentajaa, kesällä heitä oli viisi. Rakentamisen hiljennyttyä myös perinteiset sähköasennustyöt ovat vähentyneet, siksi kasvua on haettava Seppälän mukaan läheltä sähköalaa.

Niitä voisi hänen nähdäkseen irrota myös erilaisista taloautomaatioasennuksista ja vastaavista, joihin sähköasentajan osaaminen soveltuu. Myös aurinkopaneelien asennus työllistää tätä nykyä kovasti, samoin etäohjaustekniikka.

Asennustoiminnan jatkamisesta innostunut Santeri Seppälä kertoo, että viime aikoina heitä ovat työllistäneet erityisesti aurinkopaneeliasennukset. Kuva Seppälän omasta albumista

Vielä toistaiseksi yrittäjän tahtipuikkoa pitelee käsissään Heikki Uitti, 76, jonka tavoittaa omien asiakaskäyntiensä välissä toimistostaan Markanpesän talosta, samoin myymälän puolella palvelevan puolison, puoli vuotta miestään nuoremman Ulla Uitin.

Toimistossa riittää paperipino poikineen, mutta Heikki Uitti vakuuttaa, että hän kyllä tietää, mitä missäkin pinossa on. Sukupolvien ero kyllä näkyy siinä, että Heikki Uitti on tottunut pistämään asiat paperille, nuori polvi löytää ne puhelimestaan.

Heikki Uitti näyttää valokuvia firman aiemmista toimipaikoista ja tuumaa heidän kiertäneen vähän kuin ympyrää. Liike on sijainnut Aihtiantien kiertoliittymän keskeltä katsoen ainakin kolmessa suunnassa. Hänen isänsä Pentti Uitti, joka perusti yrityksen vuonna 1965, aloitti ostamalla Oriveden Sähkön myymälätoiminnan Koulutiellä. Heikki tuli toimintaan mukaan heti alusta ja Ulla 1988.

Olette sitten löytäneet jatkajan yritykselle?

– No juu, onhan siitä pari vuotta ollut puhetta, Uitit myöntävät.

Papereita ei asiasta kuitenkaan ole vielä tehty, eikä Heikki Uitin mukaan ajankohtaakaan ole vielä sinetöity.

Asia näyttää kiikastavan ennen kaikkea oman myymälän tulevaisuudesta. Tässä kohtaa on selkeästi luopumisen tuskaa ilmassa, kun Uitit kuvailevat liikkeen merkitystä itselleen ja kertovat sen olevan heille oikeastaan elämäntapa.

Ulla Uitti sanoo lamppuvalikoiman olevan nykyään niin laaja, että oikean lampun löytäminen eri valaisimiin alkaa olla jopa hankalaa. Siihen kaivataan edelleen palvelevaa erikoisliikettä.

– Minut erilaisiin nippeleihin ja nappeleihin opetti aikanaan anoppini. Alussa tosin tuntui siltä, ettei niitä opi ikinä, Ulla Uitti kertoo. Anoppi oli hänelle tärkeä apu myös paperitöiden haltuunotossa, ja hän kehuukin anoppiaan ihanaksi.

Ratkaisu saattaa olla sellainenkin, että asennustoiminta ja liike eriytetään sukupolvenvaihdoksessa, ja vain ensin mainittu siirtyy lapsenlapselle. Sekään ei ole poissuljettu vaihtoehto.

Juttua on muokattu 30.10. 2023 klo 15.30: Vaihdettu Santeri Seppälän kuva uudempaan otokseen.

Leave a Comment