Yritys on helpoin myydä tutulle työntekijälle – omistajanvaihdokset ottavat aikaa ja vaativat valmistelua

Yrittäjä Kari Niemi on ehtinyt myydä ja siirtää jälkipolville yritystoimintojaan. Viimeisimmällä kaupalla hän osti poikansa kanssa takaisin entisen yrityksensä. Kuva: Henna Mailas

Monialayrittäjä Kari Niemi, 62, on ehtinyt yrittäjäurallaan pyörittää monenlaisia yrityksiä. Hän on muun muassa ajanut taksia, pyörittänyt kyläravintolaa ja grilliä, myynyt lakua ja kierrättänyt pomppulinnaa. Hän on ehtinyt myydä ja ostaa yrityksiä, yhden jopa kahteen kertaan. Lisäksi hän on siirtänyt sukupolvenvaihdoksella osan yrityksistään pojilleen.

Pirkanmaan Yrityskummien toiminnanjohtaja Tapani Kaskelalla on pitkä kokemus omistajavaihdosten sujuvoittajana. Hän kommentoi yleisesti samoja lainalaisuuksia, joita Kari Niemi on havainnut omissa yrityskaupoissaan.

Kari Niemi on perustanut kolme yritystä, joiden alla aputoiminimillä pyörittänyt useampaakin toimintoa. Hän myös osti kaksi kertaa Vesilahden Liikenne Oy:n. Sen hän osti yhdessä Juha Lehtimäen kanssa, jolle hän myi osuutensa joitakin vuosia sitten jäädäkseen eläkepäiville. Hiljattain hän osti kuitenkin yrityksen takaisin itselleen, tällä kertaa yhdessä poikansa Jere Sarénin kanssa.

– Kuulin, että Vesilahden Liikenne olisi ostettavissa. Enää en olisi yksin siihen lähtenyt, mutta soitin pojalleni ja kysyin, lähtisikö hän kimppaan. Ne omistusjärjestelyt hoituivat sillä yhdellä puhelulla.

Toisen yrityksensä hän on siirtänyt toiselle pojalleen, Aki Sarénille. Perheen sisällä yritysvaihdokset sujuivat mutkattomasti.

– Olin vuosia puhunut, josko Aki ottaisi firman vetääkseen. En tiedä, osasiko hän ottaa tosissaan. Vaihdos sujui helposti, mutta kyllä ne virallisetkin asiat kannattaisi käsitellä hyvissä ajoin. Mitä aiemmin vaihdoksen suunnittelee, sitä helpommin se sujuu, Kari Niemi pohtii.

 

Tapani Kaskelan vinkit osuvat näihinkin. Hän korostaa, että yrityksen myyntiin kannattaa varata aikaa. Oleellista on, että yrityksen asiat, kuten verotus, sopimukset ja kirjanpito ovat hyvässä kunnossa. Silloin yritys on niin sanotusti myyntikunnossa. Riittävän aikaista suunnittelua ei voi kyllin korostaa. Yksi vinkki tulee käytännön kokemuksesta.

– Ennen myyntiä yrittäjän täytyy tehdä itselle selväksi, mistä on luopumassa ja suunnitella myös henkinen puoli. Olen nähnyt useamman yrityskaupan peruuntuvan siinä vaiheessa, kun kauppa olisi selvillä, mutta yrittäjä onkin vetäytynyt, kun ei ole ollut valmis luopumaan yrityksestä.

 

Uransa aikana Kari Niemi on pyörittänyt kahta ravintolaa, Pub Kapoa ja Peuran Krouvia. Kapon nimi tulee Niemen kutsumanimestä. Hän pohtii, että ehkä ravintola henkilöityi liikaa yrittäjään itseensä, eikä jatkajaa meinannut löytyä. Jokunen yrittäjä kokeili, mutta sittemmin Pub Kapo on jäänyt historiaan.

Kaskela tunnistaa ilmiön. Jos yrityksen maine perustuu yrittäjän henkilökohtaiseen toimintatapaan, asiakkaat voivat pettyä muutokseen. Siksi yrityksen ostoa suunnittelevan kannattaa selvittää, millainen maine yrityksellä on, mihin se perustuu ja mistä asiakaskunta muodostuu. Myös valmius kehittyä tai vaikka tuotantokaluston kunto on tärkeitä katsastaa.

 

Kovin helppoa Niemen ei ollut löytää jatkajaa Peuran krouviinkaan. Koronavuosien jälkeen Kari Niemi yritti myydä ravintolaa pari vuotta. Ostajaa ei vain löytynyt. Niemi katsoo, että vaikka kauppoja ei lopulta krouvista syntynyt, oli sen kaupittelu helpompaa, kun se ei ollut henkilöitynyt yrittäjään. Yrityksen identiteetti oli juurtunut paikkakuntaan.

– Yritys oli kunnossa, myös tuottopuoli. Olen varma, että kun esimerkiksi sopiva yrittäjäpariskunta olisi löytynyt, krouvilla olisi elanto tullut.

Vuoden alussa Niemi löysi ravintolalle jatkajat. Hän siirsi ravintolaliiketoiminnan Marika Tannille ja tämän siskolle Anna Pätsille. Kiinteistö jäi liikkeenluovuttamisen yhteydessä Kari Niemi Oy:lle. Tanni oli tuttu jatkaja, sillä hän oli ollut töissä ravintolassa jo kauan.

– Liiketoiminnan siirtäminen hyvälle työntekijälle on helpoin tapaus. Ei tule yllätyksiä puolin eikä toisin, kun työntekijä tietää, mihin on ryhtymässä, Kari Niemi sanoo.

Tähän pätee myös Kaskelan tärkein vinkki yrityksen ostoa suunnittelevalle: jos et tunne toimialaa, johon olet ryhtymässä, riski on suuri. Siksi henkilökunnasta löytyvä jatkava on usein turvallinen tapa omistajavaihdokseen puolin ja toisin.

 

Tapani Kaskela muistuttaa, että yrityskaupoille on aina monta vaihtoehtoa. Täytyy selvittää, vaihtaako yrityksen osakekirjat omistajaa, eli kaupataanko koko yritys, vai esimerkiksi pelkkä liiketoiminta. Usein pelkkä liiketoiminnan siirto käy helpommin, kun se ei vaadi niin suurta pääomaa kuin koko osakekannan osto kiinteistöineen.

– Tällöinkin on mahdollista esimerkiksi sopia optiosta lunastaa vaikka liiketoimintaan käytetty kiinteistö myöhemmin, kun yritystoiminnan tuotot antavat myöten.

Kari Niemen yrityksen omistajavaihdokset kävivät kutakuinkin kivuitta. Tuuriin ei Kaskelan mukaan kannata kuitenkaan luottaa. Hän kannustaa aina ulkopuolisen asiantuntijan konsultointia yrityskauppoja tehdessä. Sillä välttää suurimmat sudenkuopat.

Kun yrityskauppoihin valmistaudutaan hyvin, päästään Kaskelan mukaan helpoiten myös oikeaan kauppahintaan, joka on kuin veteen piirretty viiva. Hän muistuttaa, että yrityskaupoissakin pyyntihinta on oma juttunsa, toteutunut hinta neuvottelun tulos.

– Usein käytetyn sanonnan mukaan, kun kauppakirjojen allekirjoituksen jälkeen molemmilla osapuolilla jää pikkuisen kirvelemään, on hinta ollut oikea ja löytynyt myyjän ja ostajan toiveiden välistä.

 

Vinkit yrityskauppoja suunnittelevalle

Myyjälle:

• Tee itsesi kanssa päätös ja suunnitelma, että olet todella luopumassa yrityksestäsi.

• Laita yrityksen asiakirjat, kirjanpito, verot ja sopimukset kuntoon, käytä asiantuntijaa.

• Keskustele aikeistasi myös rahoittajan (pankin) kanssa.

Ostajalle:

• Jos et tunne toimialaa, harkitse uudelleen.

• Asiakkaat voivat pettyä uuteen yrittäjään, mieti miten pidät asiakkaat.

• Millainen maine yrityksellä on, perustuuko se yritysideaan vai yrittäjän persoonaan, voiko sitä siirtää?

• Jos myynnillä on kiire, usein jotain on pielessä.

• Mikäli myyjä ei halua toimittaa kaikkia kaipaamiasi tietoja, suosittelen vetäytymistä.

Vinkit: Pirkanmaan Yrityskummit toiminnanjohtaja Tapani Kaskela

 

Leave a Comment