OP Kodin toimitusjohtaja vaihtoi yrittäjyyteen – kesäorivesiläinen Timo Voutilainen palasi Kiinteistömaailma-ketjuun Bergqvistien kumppaniksi

Oriveden mökkikunnakseenkin valinnut Timo Voutilainen (vas.) täydentää kolmantena yrittäjänä Tiina ja Pasi Bergqvistin tehokaksikkoa, joka asetuttuaan Orivedelle asumaan perusti tänne toisen asuntomyymälänsä. Pasi Bergqvistin remonttitaidot pääsivät käyttöön myös uuden neuvottelutilan laitossa, ja Tiina Bergqvist onnistui löytämään juuri ketjun tunnusvärillä verhoillut nojatuolit. Kuva: Bergqvistien albumista

Timo Voutilainen aloitti Tiina ja Pasi Bergqvistin yrittäjäkumppanina ja kiinteistönvälittäjänä Kiinteistömaailma Tampere Kalevassa ja Orivedellä lokakuun puolivälissä. Voutilainen palasi näin tuttuun ketjuun neljän OP Kodissa vietetyn vuoden jälkeen.

Kiinteistömaailman ketjujohdossa Voutilainen työskenteli myyntiverkoston johto- ja valmennustehtävissä viime vuosikymmenen lopussa niin ikään noin neljän vuoden ajan.

Uudella yrittäjäkumppanilla Timo Voutilaisella on kokemusta kiinteistönvälityksestä yli 30 vuoden ajalta. Ensimmäiset työvuodet hän työskenteli myyntineuvottelijana ja kiinteistönvälittäjänä ja viimeiset vuodet välitysliikkeiden johtotehtävissä, viimeksi OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtajana. Sitä ennen Voutilainen työskenteli Kiinteistömaailman ketjujohdossa useissa eri tehtävissä muun muassa aluejohtajana.

– Yrittäjyys on uusi haaste ja itselleni jälleen uusi näkökulma välitystyöhön, jota todella innolla odotan, Voutilainen sanoo.

Asia tuli puheeksi kahvikupin äärellä, kuinkas muuten

Pasi Bergqvist ei edes muista, miten aloite asiassa syntyi. He tuntevat toisensa yli 10 vuoden takaa, ja Voutilainen oli jo OP Kodista jäänyt lomille. Kahvikupin ääressä tuli puheeksi, että hän on miettinyt yrittäjyyttä. Siitä se lähti.

– Timo on rautainen alan ammattilainen, nähnyt eri ketjuja ja eri markkinoita. Hän on katsonut asioita myös esimiehen silmin. Aluejohtajana hän on sparrannut yrittäjiä, joten tuntee varmasti yrittäjän arkea. Lisäksi hän tuo uudenlaista johtajuutta ja hyviä kontakteja, joten miksi ei? Tiinan kanssa meillä ovat hyvin hioutuneet roolit yrittäjyyteen liittyen, ja jokainen meistä hakee koko ajan uusia kauppoja. Tuskin kukaan välittäjä sanoo, että hänellä on liikaa töitä, tai jos sanoo, sitten on väärällä alalla.

Yhdessä kokeneiden ja entuudestaan tuttujen Tiina ja Pasi Bergqvistin kanssa Voutilainen uskoo saavansa yrittäjyydelle lentävän lähdön.

– Ketju on tuttu sekä toimintatavoiltaan että kilpailueduiltaan, joten sikälikin paluu tuntuu luontevalta, Voutilainen lisää.

Orivedellä nousut ja äkkijarrutuksetkin paljon loivempia

Bergqvistien ketjuyrityksellä on kaksi toimipaikkaa: toinen Tampereen Kalevassa, toinen avattiin noin vuosi sitten Orivedellä. He ovat itsekin muuttaneet Orivedelle asumaan huudettuaan itselleen entisen Holman koulun.

Myös Voutilaiselle Orivesi on tuttua seutua, sillä hän on Oriveden vapaa-ajan asukas ja mökkeillessään hoitaa täällä kauppa-asiat.

Yhteensä Kiinteistömaailma-ketjussa on yli 100 yrittäjävetoista asuntomyymälää noin 50 paikkakunnalla.

– Välitysbisnes Orivedellä on lähtenyt hyvin liikkeelle. Uudelle toimijalle näyttää olleen tilausta. Kauppaa on tehty mukavasti, ja markkinaosuus meillä taitaa olla 30–35 prosentin huitteilla Oriveden seudulla.

Asuntomarkkinoiden hiljaiselosta Berqvistillä on hiukan erilainen näkemys kuin mitä julkisuudessa on viime aikoina puhuttu.

– Ei markkina totaalisesti ole pysähtynyt. Yleensähän kun isoissa kaupungeissa tällä alalla menee kovaa, menee tosi kovaa ja se äkkijarrutuskin on sitten paljon voimakkaampi. Orivedellä ei ehkä mene niin kovaa, mutta pysähdyskään ei ole niin äkkijyrkkä. Oikeastaan Oriveden markkina ei ole heittelehtinyt mihinkään, hän kuvailee.

Bergqvist painottaa, että asuntomarkkina on ennen kaikkea tarveperusteista.

– Perhekokoko suurenee tai pienenee, erotaan ja rakastutaan, lapsia tulee ja lapsia lähtee kotoa. Näissä tilanteissa aletaan usein miettiä, onko tämä asunto sovelias meille.

Hänen mukaansa enemmänkin sijoittajamarkkinat ovat hiljenneet, kun aiemmin on velkavivulla ostettu kalliita asuntoja, joissa on ollut isoja yhtiölainoja.

Asuntomyymälä Orivedellä saa lisäneliöitä

Kaikista mullistuksista huolimatta myös ihmisten usko tulevaan on edelleen vahva, ja lainaakin uskalletaan ottaa. Tosin Bergqvist on havainnut myös jonkinlaista käteisostajien buumia. Hänellä on viime aikoina ollut useitakin kauppoja, jopa yllättävän monta, joissa ei lainaa ole edes tarvittu.

Kun uusi mies on astunut remmiin, heitä on nyt kolme yrittäjää plus yksi palkattu henkilö, ja toinenkin uusi välittäjä on ensi viikolla aloittamassa. Asuntomyymälässäkin se tuntuu tilantarpeena.

– Orivedellä olemmekin päättäneet ottaa myymälämme takatilan käyttöön. Siellä on pieni neuvottelutila, jossa saadaan rauhassa hoitaa asioita. Saattaahan meitä olla enemmänkin porukkaa kerralla paikalla ja jokaisella omat asiakkaansa.

Tämänkin tilan Pasi Bergqvist on itse viimeistellyt, ja se valmistuu käyttökuntoon Oriveden joulunavaukseen mennessä. Silloin ovat ovet avoinna kuten vuosi sitten Bergqvistien aloittaessa täällä.

Lue myös: Verkostoissa on voimaa – tuoreet orivesiläiset kokevat tulleensa kotiin ja samaa tarjotaan muillekin tulevassa uudessa asuntomyymälässä 

– Takatila on varmaan ajateltu omaksi liiketilakseen, mutta nyt puhkaistaan oviaukko väliseinään.

Hän mainitsee Oriveden hauskaksi paikaksi siinä, että aina kun paikalla ollaan, lähes päivittäin ihmisiä poikkeaa ilman sen kummempaa ajanvarausta jotakin kohdetta vilkaisemassa tai omastaan puhumassa.

– Ei Tampereella sellaista ole, siellä mennään oikeastaan kokonaan ajanvarauksilla. Mutta minusta se tuntuu tosi mukavalta.

Mattilanniityn rivitalon rakentamispäätöstä odotellaan vielä

Mattilanniityn rivitalokohde, jota varten tonttivaraus tehtiin tämän vuoden heinäkuussa, on nyt rakentajan ja hänen rahoittajiensa käsissä. Kun siitä kerrottiin julkisuudessa, myös Bergqvistien puhelin soi useamman kerran. Orivedellä näyttää tosissaan olevan tarvetta uusille yksitasoisille rivitaloasunnoille.

Lue myös: Mattilanniityn Niittykujalta varattu tontit kahdelle rivitalolle – Ennakkomarkkinointi ratkaisee, toteutuuko hanke, kaupunkikin valmis vauhdittamaan hanketta omalla hankinnallaan

– Katsotaan, milloin hanke lähtee liikkeelle, rakentamispäätöstä ei vielä ole tehty. Sitten lähtee heti pohjakuvia ja muuta materiaalia kiinnostuneille, joiden yhteystiedot ovat jo valmiiksi jemmassa.

Tämä on harvoja uudiskohteita täälläpäin, pääasiassa on tehty käytettyjen asuntojen kauppaa.

– Välittäjänä ei ole kuitenkaan tarvinnut vapaapäiviä pitää, ja tekevä aina töitä löytää. Tällä alalla joutuu tekemään kovasti töitä, mutta se on palkitsevaa, Pasi Bergqvist tiivistää.

Leave a Comment