50 vuotta sitten: Oriveden Helluntaiseurakunta vietti 50-vuotisjuhlaansa

vanha vuosikerta, Oriveden helluntaiseurakunta
Helluntaiseurakunnan kitarakuoro esiintyy.

Oriveden helluntaiseurakunnan 50-vuotisjuhlaa vietettiin viikonvaihteessa monin tilaisuuksin. Juhlat alkoivat jo lauantaina alkajaiskokouksella. Sunnuntaina pidettiin raamattutunti ja juhlakokousta, pääjuhlaa vietettiin rukoushuoneella. Tilaisuudessa oli runsaasti seurakunnan jäseniä ja vieraita kauempaakin. Päivän ohjelmassa oli myös todistuskokous sekä päättäjäistilaisuus.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta. 

Pääjuhlassa piti alkuhartauden saarnaaja Pentti Lindholm. Hän säesti myös seurakunnan laulua. Seurakunnan kitarakuoro esiintyi myös Pentti Lindholmin johdolla. Juhlapuheen piti saarnaaja Erkki Jääskeläinen Toijalasta. Merkkipäivänään helluntaiseurakuntaa onnittelivat mm. Oriveden kunta. Sen tervehdyksen esitti valtuuston varapuheenjohtaja op. Leo Korjus.

Oriveden Luterilaisen seurakunnan puolesta kirkkoherra Ilmari Mustonen, Tampereen Saalem-seurak. Valtter Järvinen ja Arvo Linnamäki, Toijalan Saalem-seurak. Erkki Jääskeläinen ja Heinonen, Suinulan Saalem-seurak. Erkki Hänninen, Hallin Helluntaiseurak. Mattila. Illan tilaisuudessa toivat tervehdykset vielä: rovasti Jalmari Aarnio, sekä Lempäälän Helluntaiseurakunnan Vilho Lehtonen.

Helluntaiseurakuntatyön vaiheita Orivedellä valoitti Joonas Lilja historiikissaan:

Helluntaiherätys saapui vuonna 1918 Orivedelle, jossa lähinnä Jumalan lähettäminä olivat Fr Lieslehto ja Martta Helleen Tampereelta. Heidän pitäessään kokouksia, useita tuli omakohtaisesti uskoon, ja näin herätys sai jalansijaa Orivedellä Naappilassa ja Yliskylässä. Myöhemmin herätys levisi koko pitäjän alueelle.

vanha vuosikerta, Oriveden helluntaiseurakunta
Saarnaaja Pentti Lindholm toivotti 50-vuotisjuhlayleisön tervetulleeksi.

Oriveden Helluntaiseurakunnan 50-vuotistaipaleelta, aivan alkuajoilta asti useita oli tullut uskolle kuuliaisiksi. Raamatun sanaa noudattaen nämä halusivat kulkea Jeesuksen askelissa kasteen hautaan. Näille uskoville tuli seurakuntakysymys tärkeäksi ja niin vuonna 1923 lokakuun viimeisenä sunnuntaina, pastori Väinö Fahlerin , entisen valtiokirkon pastorin, johdolla järjestäytyi Orivedelle Helluntaiseurakunta.

Sen vanhimmistoon tulivat Kalle Halme ja Pauli Tuomiranta. Vuosikymmenien aikana ovat pitkän päivätyön tehneet useat seurakunnan vanhimmat heistä mainitaksemme muutamia, kuten: Vihtori Vallineva, Eedvard Palttala, Joonas Lilja, Matti Vainio ja Kalle Heikkilä sekä seurakunnan evankelistana Katri Ahlgren.

Seurakunta on koostunut niistä, jotka ovat omakohtaisesti halunneet kilvoitella uskossa Jeesukseen. Vakinaisena seurakunnan työntekijöinä on ollut Urho Salmio noin vuonna 1926. Sen jälkeen on ollut pitempi aika, jolloin ei ollut vakituista työntekijää, kunnes vuonna 1958 tuli Aarne Kontinen Helluntaiseurakunnan työntekijäksi. Hänen siirtyessä vuonna 1962 lähetyssaarnaajaksi Afrikan Keniaan, seurakunta sai näin oman lähetyssaarnaajan, kannattaen häntä ja hänen perhettään yhdessä Tampereen Saalem-Seurakunnan kanssa.

Hänen jälkeensä seurakuntaa on palvellut Tauno Nieminen, Erkki Hänninen, Eero ja Kaarina Kottari ja viimeksi vuodesta 1967 Pentti Lindholm.

Seurakunta sai oman kokoontumispaikan Oriveden kirkolta 1957. Silloin valmistui oma rukoushuone.

Nykyisestä toiminnasta voimme mainita, että uskovien rakentumiskokousten lisäksi pidämme herätyskokouksia Orivedellä ja muissakin ympäristöpitäjissä kesäisin teltassa ja talvisin kodeissa.

Nuorten ja lasten keskuudessa on myös tehty työtä, kuten pyhäkoulu, kerho, leiri ja aivan uutena työmuotona teetupatyö. Myös kuoro on toiminut laulaen herätyskokouksissa ja tehden vierailuja sairaalaan ja vanhainkotiin. Lähetystyö on rakasta Helluntaiherätykselle, oman seurakunnan kautta tehtävän lähetystyön lisäksi, olemme pitäneet yhteisiä lähetyskokouksia Luterilaisen seurakunnan kanssa, jossa sanaa ovat julistaneet rovasti Aarnion lisäksi lähetyssaarnaajat Pentti Koikkalainen Japanista ja Alma Raatikainen Keniasta.

Varhaisemmilta ajoilta hyvistä suhteista voidaan mainita silloinen kirkkoherra Pennanen, joka itse oli puhumassa Yliskylän Juhlilla, sekä myöhemmin evankelioimisteltalla. Monet alkuajan kilvoittelijoista ovat perillä Herran luona. Usein väärin ymmärrettyinä he ovat matkaa saaneet tehdä ja lohdutuksena Jumalan sana ja rukous, sekä uskovien yhteys.

Hengellinen herääminen ja uudestisyntymiskokemus on ollut kokemusperäistä uskovien elämässä. Kokemamme Herran armo kehoittaa meitä edelleenkin korottamaan ”ristin lippua”, julistamaan kaikki Jumalan pelastusneuvonpiteet, auttamaan kärsiviä ja köyhiä, tekemään lähetystyötä ja kaikin tavoin edistämään Jumalan valtakunnan kallista asiaa Hämeen heimon ja koko kansamme keskuudessa samoinkuin lähetysmailla.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 1.11.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment