Uimahallin ja liikuntahallin käyttömaksujen suurin korotus kohdistuu kertalippuihin – Oriveden uimakoulut pysyvät edelleen lähiseudun edullisimpina, vaikka niiden hinta tuplaantuu ensi vuodelle

UImahallin kertamaksu nousee vuodenvaihteessa 50 senttiä, päätti elämänlaatulautakunta. Ohjattuja liikuntaryhmiä ei liikuntapäällikön mukaan kuitenkaan ole tarkoitus vähentää. Arkistokuva: Juha Jäntti.

Liikuntahallin ja uimahallin ylläpidosta kertyy yli 60 prosenttia liikuntapalvelujen budjetista. Niiden lipunhintoja on viimeksi tarkasteltu syksyllä 2021, jolloin hinnoittelu yhdenmukaistettiin. Molempiin oikeuttaa sama pääsylippu tai sarjakortti.

Elämänlaatulautakunnalle esitettyjen hinnankorotuksien taustaksi liikuntapäällikkö Roope Marski on vertaillut hintoja kuuden lähikunnan kanssa.

– Oriveden taso aikuisten kertalipun hinnassa on tällä hetkellä ympäristökuntien uimahallien vertailussa reilusti keskiarvon alapuolella eli 7 euroa, kun muilla keskiarvo on 7,87. Perhelipun hinta Orivedellä kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle on 12 euroa ja keskiarvo ympäristökunnissa 19,60, Olemme siis perhelipun hinnassa selkeästi edullisin, Marski selvittää.

– Sama trendi on uimakoulu- ja vauvauintimaksuissa, jotka ovat jopa suuremmalla otannalla jääneet auttamatta alihintaisiksi. Uimakoulu maksaa kolme kymppiä ja vauvauinti neljäkymppiä, kun muualla niistä maksetaan yleisesti toista sataa euroa.

Myös eläkeläisten, nuorten ja lasten lipuissa hintataso Orivedellä jää koko joukon edullisimmaksi, keskimäärin 3,5-4 euroon, kun se muualla on keskimäärin 5,60 euroa.

Hintojen korotusta Marski perusteli lautakunnalle myös sillä, että viimeisten kahden vuoden aikana yleinen kustannustaso on noussut erittäin kovaa vauhtia ja näiden liikuntapaikkojen käyttökulut yhteensä noin 20 prosenttia.. Niin energia, ylläpitotyöt, palvelut kuin palkatkin ovat tuoneet lisäpainetta tilittäjille maksujen tarkistuksiin.

Harva uimahallikävijä tietää, että kaupunki kompensoi verotuloilla liikuntapaikkojen käyttöä, Jos lippujen hinnan pitäisi kattaa esimerkiksi uimahallin tai liikuntahallin todelliset käyttökulut, niihin olisi lisättävä vielä noin 8,75 euroa käyntikerralta, ilmenee Marskin mukaan vuoden 2022 tilinpäätöksestä.

Lautakunnalle oli laskettu, että hintojen nosto 0,50–1 euron lippua kohti tarkoittaisi vuositasolla noin 30 000 euron lisäystä maksutuottoihin. Toisaalta hinnantarkastus mahdollisesti ohjaa käyttäjiä enemmän sarja- ja kausikortteihin, joissa korotus on suhteessa pienempi.

– Tällainen kohdennettu hinnantarkistus tukee säännöllistä oman kunnan asukkaan käyttöä. Korotukset kohdistuvat pääosin satunnaisiin käyttäjiin, jotka maksavat kertamaksuja, Marski lisää.

Alle 18-vuotiaille sekä yli 75-vuotiaille orivesiläisille liikuntahallin tilojen käyttö on ollut pääosin maksutonta. Hintojen nostosta huolimatta ohjattuja sekä maksuttomia liikuntaryhmiä ja -mahdollisuuksia on tarkoitus pitää edelleen tarjolla kaikille ikäryhmille.

Näillä pohjatiedoilla elämänlaatulautakunta päättikin liikuntapalveluiden uudet käyttömaksut vuoden 2024 alusta. Uimahallin ja liikuntahallin lipuissa aikuisten kertamaksu nousee seitsemästä eurosta 50 sentillä. Sama puolen euron korotus tulee eläkeläisten, lasten ja nuorten neljän euron kertamaksuihin.

Perhelippu kallistuu kolmella eurolla, uusi hinta on 15 euroa. Sarjakorteissa, joilla pääsee 12 kertaa liikuntaa harrastamaan, korotus on vitosen. Uimakouluista peritään jatkossa 60 euroa ja vauvauintikaudesta 80 euroa. Vaikka hinta siis tuplaantuu, se jää silti edelleen alle naapurikuntien tason.

Leave a Comment