Rakennusala veti Eero Santahuhtaa puoleensa niin paljon, että pari vuotta sitten hän perusti oman yrityksen saadakseen työstään käsillä tekemisen iloa – ”Olen aina ollut yrittäjäluonteinen, ja minulla on kova into tehdä itse”

25-vuotias Eero Santahuhta ryhtyi rakennusalan yrittäjäksi pian pari vuotta sitten. Eniten häntä työllistävät uudiskohteet. Kuva: Heli Rahkonen

Orivesiläinen rakennusalan yrittäjä Eero Santahuhta, 25, on unelmatyössään.

– Olen aina ollut yrittäjäluonteinen, ja minulla on kova into tehdä itse, hän selittää.

Tuo into ja verenperintönä saadut kädentaidot saivat hänet perustamaan yrityksen vajaa pari vuotta sitten joulukuussa 23-vuotiaana. Tuota ennen hän oli ehtinyt käydä lukion ja työskennellä maanrakennusalalla kuusi vuotta.

– Lopulta halusin perustaa oman yrityksen, kun rupesi näyttämään siltä, että Orivedellä ja lähikunnissa tarvitaan rakennusfirmoja, jotka tekevät kaikennäköisiä rakennustöitä.

Ennen yrityksen perustamista Santahuhta kävi yrittäjyyskurssin, mutta muuten hän on alalla itseoppinut.

– Kotona on aina rakennettu, remontoitu, tehty käsillä, hän kertoo.

– Isälläni on hyvät kädentaidot, samoin kummatkin isoisät ovat olleet todella taitavia käsistään. Ala on vetänyt minua kovasti puoleensa.

Eero Santahuhta nauttii suunnattomasti käsillä tekemisestä. Kädentaitoja hän on oppinut kotoaan, mutta on niitä tullut verenperintönäkin. Kuva: Heli Rahkonen

Uudisrakentaminen työllistää

Paitsi mielekkäänä Santahuhta kokee työnsä myös itselleen helppona.

– Aika yksinkertaista työtähän tämä lopulta on, kun hahmottaa, miten kaikki liittyvät toisiinsa, mikä johtaa mihinkäkin ja mitä seuraavaksi tehdään, hän tuumii.

Tällä hetkellä Santahuhta on yrityksensä ainoa työntekijä, mutta yritys työllistää vakituisesti kahta aliurakoitsijaa.

Santahuhta kertoo, että eniten hänen yritystään työllistävät tällä hetkellä uudisrakennukset. Ne ovat Santahuhdalle myös mieluisinta työsarkaa: niissä työn saa tehdä itse alusta loppuun, ja haastettakin on mukavasti.

– Ei kaikki uudisrakentaminen jäissä ole, parhaillaan teemme Kangasalle hirsitaloa. Uudisrakentamisen lisäksi teemme korjaus- ja saneerausrakentamista, laajennuksia ja muita muutostöitä. Melkein kaikkea muuta teemme paitsi kylpyhuoneita, hän tapaa kiteyttää.

Työpäivät kuluvat pitkälti ulkona.

– Olemme tehneet aika paljon ulkotöitä, kuten terasseja, laitureita, pitkospuukokonaisuuksia. Jonkin verran olemme olleet myös kiven kanssa tekemisissä yhdistämällä puuta ja kiveä. Tällaiset työt vaativat usein tietynlaista silmää.

Yksi Eero Santahuhdan viimeaikaisista työprojekteista on Kuljetusliike Juhani Tuomisen loppusuoralla oleva uusi varastohalli. Santahuhta aliurakoitsijoineen on tehnyt sen perustuksista ylöspäin. Kuva: Heli Rahkonen

Hyvät verkostot avainasemassa

Santahuhta vannoo hyvien verkostojensa nimeen. Tämä ehti jo karttua aiemmassa työpaikassa, kun nimet ja kasvot tulivat puolin ja toisin tutuiksi.

– Yrittäjällä täytyy ollakin hyvä verkosto, jossa pystyy antamaan apua ja ottamaan apua vastaan. Jos meidän firmamme ei pysty jotakin hoitamaan, pystymme järjestämään jonkun, joka hoitaa sen. Tarjoamme siis avaimet käteen -palvelua, vaikka kaikkeen ei itse pystyttäisi.

Pääasiassa töitä tehdään Orivedellä ja lähikunnissa. Asiakaskuntakin on Santahuhdan mukaan melko vakiintunutta.

– Samat yritykset työllistävät paljon. Myös muut asiakkaat saattavat tilata ensin laiturin asennuksen, ja hetken päästä samassa paikassa onkin tehty terassi ja saunan kattoremontti ja mökin korjaus, Santahuhta hymyilee.

Hän toteaakin, että harvoin varsinaisesti tilattu työ jää ainoaksi asiaksi, mitä työmaalla lopulta tehdään.

– Työ poikii monesti lisää työtä. Ehkä se kielii siitäkin, että työ sujuu, jos halutaan muutakin tekemään.

Käsillä tekemisen tuottaman ilon lisäksi Eero Santahuhtaa viehättää oman työnjäljen näkeminen. – Myöhemminkin on sitten hieno katsella, että tuonnekin on joskus tehty tuommoinen ja tuolla on tuo meidän tekemämme, hän sanoo. Kuva: Heli Rahkonen

Myöhemminkin hieno katsella

Vaikka Eero Santahuhta yrittäjyydestä nauttiikin, hän myöntää, ettei yrittäjyys aina pelkkää juhlaa ole.

– Totta kai vastuu kasvaa, mitä suuremmaksi toiminta kasvaa. Yllättävän paljon yrittäminen vaatii myös näkymätöntä työtä, kuten ilmoituksia, selvityksiä ja paperityötä.

Yrittäjyyden hyvät puolet kuitenkin peittoavat nämä mennen tullen.

– Saan itse valita, mitä teen, kenen kanssa teen ja milloin teen. Tällä alalla näkee myös konkreettisesti, mitä tekee. Myöhemminkin on sitten hieno katsella, että tuonnekin on joskus tehty tuommoinen ja tuolla on tuo meidän tekemämme. Jollain tavalla tämäkin rakentamisessa viehättää.

Eero Santahuhta kertoo yrityksensä nimen Rakennax & Asennax Oy:n olevan pitkän pohdinnan tulos. Alun perin hän ajatteli, että tekisi rakennustöiden lisäksi myös raskaan kaluston huoltoja ja korjaustöitä, mutta on keskittynyt kuitenkin pääasiassa puurakentamiseen. – Halusin yrityksen nimeen myös nuorekkuutta, yrittäjä perustelee. Kuva: Heli Rahkonen

”Kyllä me se tuohon väliin saadaan”

Keskimäärin Santahuhta arvioi paiskivansa töitä kymmenen tuntia päivässä.

– Olen tottunut tekemään pitkiä päiviä, hän kuittaa.

Vapaa-aikaakin hän on kuitenkin opetellut ottamaan, joskin suotuisat kesäkelit hän haluaa hyödyntää. Ensi kesällekin on jo hommia buukattu.

– Välillä tulee löysempiäkin päiviä, mutta olen kova sanomaan, että kyllä me se tuohon väliin saadaan, Santahuhta virnistää.

Vapaa-aikakaan ei varsinaisesti vie tyystin eri maailmaan työn kanssa. Santahuhta nimittäin kertoo remontoivansa tuolloin kotiaan, vanhaa taloa asemanseudulla.

– Siinä on se käsillä tekemisen ilo, kun saa itse tehdä. Ja kun itselle tekee, eikä välttämättä ole aikatauluakaan, se oikeasti rentouttaa.

Jotta jaksaa pitkiä työpäiviä, Santahuhdalle on tärkeää pitää huolta myös kunnostaan. Syyskelit houkuttelevat vaeltamaan, ja talvella kutsuu punttisali.

– Kun on fyysisesti hyvässä kunnossa, jaksaa hyvin töissä. Liikunta auttaa pysymään virkeänä, ja toisaalta uni maistuu hyvin.

– Olen aina ollut yrittäjäluonteinen. Minulla on kova into tehdä itse, Eero Santahuhta sanoo. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment