Nyt otetaan vihreitä askelia – biokaasulaitoksen suunnittelu ja aurinkovoimalaselvityksen tekeminen ovat vasta alussa, mutta suuntaus on nyt hyvä

Orivedellä otetaan nyt pitkiä harppauksia energiantuotantoasioissa. Tähtiniemen puhdistamolle aletaan valmistella biokaasulaitosta ja samaan aikaan kaupunki tekee myös selvitystä alueista, joille olisi mahdollista sijoittaa aurinkovoimaloita.

Hankkeet ovat vasta alkuvaiheissa, joten kestää vielä kauan ennen kuin niistä aletaan saamaan konkreettisia hyötyjä. Jos kaikki menee hyvin, biokaasulaitos Tähtiniemen puhdistamolle voisi olla mahdollinen vuonna 2025. Sitä ennen on kuitenkin vielä monta vaihetta. Varsinainen investointi vaatii esimerkiksi valtuustolta myöntävän päätöksen.

Laskelmia on kuitenkin jo tehty. Kaupunginjohtaja Juha Kuusiston mukaan noin miljoonan euron biokaasulaitos maksaisi itsensä takaisin noin seitsemässä vuodessa.

Aurinkovoimaloiden sijoittumispaikkoja kartoittava selvitys valmistunee toukokuun loppuun mennessä. Selvityksen avulla kaupunki voi alkaa tarjota ja kilpailuttaa kaupungin mailla olevia aurinkovoimaan soveltuvia alueita alan toimijoille. Mukaan selvitykseen pääsevät myös yksityisten omistamilla alueilla olevat hyvät kohteet.

Hienoa on se, että Orivesi sai selvitystä varten ympäristöministeriöltä valtionavustusta. Orivesi oli myös ainoa Pirkanmaan kunta, joka kyseistä vihreän siirtymän investointihankkeiden edistämiseen tarkoitettua avusta sai.

Toivottavasti se tarkoittaa myös sitä, että Orivedellä on etumatka, kun kunnat kisaavat siitä, minne päin Pirkanmaata aurinkovoimaloita alkaa nousta.

Leave a Comment