OrPo otti yhden erän Hämeenlinnalta, mutta jäi muuten aika lailla vastaantulijaksi lauantain kotiottelussa – nuoret pelaajat väläyttivät ajoittain, vastustajan kuusikko koostui pääasiassa ulkomaalaisvahvistuksista

Teija Vuorenmaa hyökkäsi aina sieltä, mistä tarvittiin, mutta erityisen purevia hänen viistolyöntinsä olivat aivan verkon tuntumasta. Kuvassa myös kaksi erää peliä piristänyt Nea Subotic (numero 12). Kuva: Ari Keskinen

Hämeenlinnan Lentopallokerho haki pisteet Orivedeltä lauantain runkosarjapelistä melko suvereenisti erin 1–3 (erät 20–25, 15–25, 25–22, 18–25), vaikka kotijoukkue sinnittelikin moneen otteeseen vähän aikaa vieraiden matkassa.

Hämeenlinnan hyökkäyspeli oli kuitenkin suurimman osan ottelusta aivan eri tasolla kuin kotijoukkueen usein vähän kevyet yrityksen toimittaa palloa vastapuolelle.

Joku kutsuikin sitä OrPon kärsimystaisteluksi, mutta heitäkin oli, jotka iloitsivat nuorten pelaajien esiinmarssista Hämeenlinnan konkareita ja kovia ulkomaalaispelureita vastaan.

Vuorenmaa ja Subotic OrPon ilonaiheita

Sellainen oli esimerkiksi 17-vuotiaan Nea Suboticin tulo kentälle vaihdosta kolmannessa erässä. Hän päätti palloja ennakkoluulottomasti ja teki paljon tuhoa etukentällä.

Oikeastaan koko pelin ajan ilonaiheena oli kotijoukkueen parhaana palkittu yleispelaaja Teija Vuorenmaa, jonka tarkat viistolyönnit toivat runsaasti pisteitä.

Vuorenmaa kuvaili valmistautumisen peliin olleen ihan tavanomaista, mutta jotenkin vaan joukkue ei saanut itsestään parasta irti. Tarkoitus oli rokottaa syötöillä vastustajaa, mutta se onnistui vain hetkittäin.

– Kolmas erä oli meidän parhaamme, mutta sekään ei riittänyt. Syöttöjä suuntasimme yleispelaajille, kuten oli sovittu, mutta vastapuolella kohteet vaihtuivat, Vuorenmaa kertoi pelin jälkeen.

Hämeenlinnan parhaaksi valittu konkari Vera Klimovich kuvaili peliä, että he tulivat voittamaan sen. Ja siltä se näyttikin, Hämeenlinnan torjuntakin tiivistyi koko ajan pelin edetessä.

Hämeenlinnan pelaajista myös syöttövaihtoihin nostettu Lotta Alatalo pisti sen verran vaikeita aloituksia, että valmentaja Giovanni Torchio, orivesiläisille katsojille viime kevään puolivälieristä tuttu, mainitsi hänet erikseen.

”Hankala viikko takana”

OrPon valmentaja Fabio Menta mainitsi koko viikon olleen joukkueelle hankala. Oli pieniä loukkaantumisia, vähän flunssaa ja muita poissaoloja. Hän jatkoi, että se ei silti ole syy häviöön, ja OrPon tavoite on edelleen kiusata mahdollisimman paljon vahvempinakin pidettyjä joukkueita.

Myös Vuorenmaa totesi, että tämänvuotisessa sarjassa mikä tahansa joukkue voi voittaa minkä tahansa. Se tietenkin tekee asetelmasta mielenkiintoisemman kuin takavuosina.

Hienoa oli myös nähdä kentällä pelin loppupuolella samaan aikaan kolmekin Oriveden lentopallolukion oppilasta – Subotic, Milla Haapaniemi ja Liisa Soimasuo – kun samanaikaisesti verkon takana Hämeenlinnan kuusikosta parhaimmillaan viisi oli ulkomaalaisia.

Taylor Collombin, Vera Klimovich, Vitalia Marmen, Viktoria Deisi ja Anna Shumeiko olivat syötöissään ja hyökkäyksissään äärimmäisen tehokkaita. Heidän kovia, tarkasti suunnattuja lyöntejään ei ollut mitenkään helppo nostaa edelleen pelattaviksi, ja myös yläkäsiä he osasivat käyttää tehokkaasti hyväkseen.

Siksi OrPon torjunnan ja kenttäpuolustuksen onnistumiset yleisö palkitsi aplodeilla. Myös PRO-liberona palkittu Emilia Putkisaari teki muutaman haamupelastuksen ennen kuin hän pelin lopulla alkoi väsyä niin, että tilalle vaihdettiin nuori Liisa Soimasuo.

Jenna Ylivainio, Teija Vuorenmaa ja Emilia Putkisaari kuuntelemassa päävalmentaja Fabio Mentans ohjeistusta aikalisällä. Kuva: Ari Keskinen

Kolmoserässä noustiin kuuden pisteen takaa voittoon

Alkuun näytti siltä, että vieraat vievät kaikki erät, ja kolmattakin he johtivat jo 3–9, ennen kuin Nea Suboticin piristävä vaikutus peliin nosti kotijoukkueen taas taistelemaan. Neloserässäkin OrPolla oli omat mahdollisuutensa, mutta pallo siirtyi pelaajalta toiselle välillä melko sekavan näköisesti.

Tilastojen tutkiminen kertoo, että Vera Klimovich päätti 58 prosenttia 19 hyökkäyksestään pisteeseen. Tässä sarakkeessa ei vain kaksi erää kentällä olleella Nea Suboticillakaan ole hävettävää: hyökkäysprosentti 57, hyökkäyksiä yhteensä 14.

OrPon Ada Aronen oli tällä kertaa epäonnisempi, vaikka äitikin näytti olevan katsomossa kannustamassa: hyökkäyksiä peräti 40, joista 11 toi pisteen, kuudesti hänet torjuttiin ja neljä kertaa tuli virhe, joten hyökkäysprosentiksi jäi 28. Nyt ei ollut Adan ilta.

Onneksi onnistujia on laajalla rintamalla ja uudetkin kasvot pääsevät näyttämään osaamistaan. Kauttahan on takana vasta pari viikkoa.

Sellainenkin erikoinen tilanne nähtiin, että OrPon kenttäpuoliskolla pelasi samanaikaisesti kaksi passaria, yleispelaajan rooliin hetkeksi siirtynyt Jenna Ylivainio ja passarina toiminut Aino-Kaisa Etelä.

Kannattaa myös mainita, että Orivedeltä lentopallotuomariksi jatkanut, OrPossakin pelannut Inka Raitala tuomaroi ensimmäisen ottelunsa Mestaruusliigan verkkotuomarina. Hän ottikin tarkasti verkkovirheet, joita nyt sattui erityisesti OrPolle.

Juttua on muokattu 16.10. 2023 klo 9.15: Repliikki siitä, että tämänvuotisessa sarjassa mikä tahansa joukkue voi voittaa minkä tahansa, oli Vuorenmaan, ei Klimovichin.

Leave a Comment