Fortunan edustusjoukkueen kausi on alkanut mollivoittoisesti, mutta valmentaja Janne Saarinen uskoo, että tästä on suunta ylöspäin kohti kaudelle asetettua tavoitetta – valmentaja tietää joukkueensa vahvuudet sekä sen, mikä merkitys pelaajilla on seuran junioreille

Janne Saarinen luotsaa Fortunan edustusjoukkuetta toista kautta. Hän luonnehtii itseään rennoksi, mutta kuitenkin vaativaksi valmentajaksi. Kuva: Heli Rahkonen

– Lauantaina lähdetään ottamaan sarjan avausvoittoa, suunnittelee Oriveden Fortunan edustusjoukkueen vastuuvalmentaja Janne Saarinen.

Kolmosdivarissa pelaavalla edustusjoukkueella on tänä syksynä takanaan kaksi harjoituspeliä ja kaksi sarjapeliä.

– Alkukauden pelit ovat olleet vähän mollivoittoisia. Flunssakierteen aiheuttamat sairastumiset ovat haitanneet tekemistä, Saarinen harmittelee.

Valmentaja joutui pari viikkoa sitten hyppäämään itsekin kaukaloon, jotta rosteriin saatiin tarpeeksi pelaajia. Koko joukkueessa on 25 kenttäpelaajaa ja neljä maalivahtia.

– Ensin oli 17 pelaajaa lähdössä, mutta lauantaiaamuna enää 12. Siinä täytyi tehdä erilaisia liikkeitä, Saarinen kuittaa.

Valmentajan lisäksi joukkue sai lainapelaajia Mäntästä. Valmentaja Saarinen pääsi pelissä pisteille antamalla pari maaliin johtanutta syöttöä. Ja miksei olisi päässyt, onhan hän pelannut jääkiekkoa puolustajana pikkupojasta asti, jos ei nyt ihan ammatikseen, niin melkein kuitenkin.

Fortunan edustusjoukkueen pukukoppi on Janne Saariselle tuttu paitsi nyt valmentajana myös aikoinaan pelaajana. Kuva: Heli Rahkonen

”Jos minusta on apua penkin takana, autan siellä sen, minkä voin ja osaan”

Edustusjoukkueen valmentajana hän toimi jo viime kauden. Sitä ennen hän oli mukana Kooveen U19-joukkeen valmennusporukassa. Myös Orivedellä hän on häärinyt valmennusapuna aikoinaan niin kiekkokoulussa kuin vähän vanhemmissakin junioreissa.

Kun edustusjoukkue treenaa kahtena iltana viikossa, tiistaisin ja torstaisin, ja kaikki neljä lasta pelaavat kiekkoa myös, Saarinen toteaakin, että tietää, mitä talven tekee, kun jääkiekko syksystä ponkaistaan käyntiin. Lisäksi hän itse käy pelailemassa Kompuroidenkin mukana. Mutta rakkaudesta lajiin, kuten sanotaan.

– Haluan olla mukana, ja jos minusta on apua penkin takana, autan siellä sen, minkä voin ja osaan.

Saarinen toteaa, että mitään valmentajakoulutusta hänellä ei ole, mutta uskoo sen kantavan, että on itse vanhan liiton kiekkoilija.

– Niillä opeilla, joita olen itse joskus jostakin saanut.

Saarinen kuvailee olevansa pelaajalähtöinen valmentaja. Yhdessä muun valmennustiimin eli Oksasen Markon ja Leppäsen Jyrin kanssa he painottavat rehellisyyttä molemmin puolin pelaajien kanssa. Jos jokin pännii, niin sanotaan se ääneen.

Saariselle kopissa on paljon tuttuja pelaajia myös niiltä ajoilta, jolloin hän itse pelasi edustuksen riveissä.

– Tarinoimme kopissa samalla tavalla kuin olisin siellä pelaajana. Peleissä ja treeneissä meillä on hauskaa ja heitämme vitsiä, mutta hommia tehdään kuitenkin kurinalaisesti. Vaadin tekemiseen laatua, mutta tämäkin onnistuu rennolla asenteella. Ei minun tuolla tarvitse huutaa, karjua tai riehua, Saarinen kuvailee.

Edustusjoukkueen pelaajistakin moni on Janne Saariselle tuttu jo omilta pelivuosilta. Kuva: Heli Rahkonen

Laaja pelaajamateriaali ja hyvä henki vahvuuksina

Joukkue ei Saarisen mukaan ole kovin paljon viime kaudesta muuttunut. Koska U18-joukkuetta ei täksi kaudeksi seuraan saatu, on ikäluokan pelaajia siirtynyt edustusjoukkueeseen. Lisäksi muutaman aikoinaan kiekkoilleen pelaajan kiinnostus on herännyt uudelleen, ja he ovat liittyneet mukaan joukkueeseen.

– Vahvuutemme joukkueena on se, että meillä on monipuolisia pelaajia: on kovaa pelaavaa, taitavaa pelaajaa ja kaikkea siltä väliltä. Pelaajamateriaalimme on laaja, Saarinen luonnehtii.

Lisäksi hän pitää joukkueen henkeä hyvänä. Pelillisesti joukkue haluaa pelata aktiivista peliä.

– Emme halua jarrutella, vaan haluamme olla koko ajan aktiivisesti niskan päällä pelissä, oltiin sitten voitolla tai häviöllä, Saarinen sanoo.

Vaikka alkukaudesta takataskussa on tappioita, ei tästä ole lannistuttu.

– Peli alkaa olla ihan hyvällä tolalla, kunhan vain saadaan kaikki miehet terveiksi. Eteenpäin mennään koko ajan.

– Viime kaudella loppukaudesta muodostui tiettyjä pareja, tiettyjä kentällisiä, jotka periaatteessa löysivät toisensa ihan mistä vain. Vielä tämä on pikkuinen miinus, että ei ole ihan löydetty kaikkia oikeita paikkoja, mutta nyt ollaan vasta alkukaudessa. Aina näitä ei päästä treenaamaankaan, koska pelaajilla on myös työt ja perheet. Tämä on heille kuitenkin harrastus, Saarinen muistuttaa.

Valmentajan perinteinen fläppitaulu on käytössä harjoituksissa ja pelien erätauoilla. Kuva: Heli Rahkonen

Tavoite pykälän korkeammalla kuin viime kaudella

Tavoite tälle kaudelle on kuitenkin asetettu, ja se on asetettu viime vuotta korkeammalle. Sarjassa pelataan runkosarja, jonka jälkeen kahdeksan parasta joukkuetta jatkaa play offeihin. Viime kaudella tavoite oli olla kahdeksan parhaan joukossa.

– Pääsimme tavoitteeseemme ensimmäiselle play off -kierrokselle, jossa pelit loppuivat, mutta tavoite täyttyi. Tällä kaudella pyrimme saavuttamaan paremman tuloksen kuin viime kaudella. Jos vaikka pääsisimme ensimmäiseltä play off -kierrokselta eteenpäin. Kärkiporukoihin on jokaisella halu, Saarinen kertoo.

Lue myös: ”En voi olla muuta kuin ylpeä tästä mahtavasta joukkueesta” – Fortunan edustuksen kausi jatkuu lauantaina pudotuspeliottelulla

Hänen mielestään joukkuetta siivittää tälläkin kaudella jääkiekkoväen ilo siitä, että joukkue teki viime kaudelle paluun parin vuoden tauon jälkeen.

– Saimme tosi paljon positiivista palautetta, että edustus tuli takaisin ja pärjäsi hyvin. Kenelläkään ei varmaan ollut selkeitä odotuksia viime kaudelle, mutta positiivista oli, että saimme aikaan tulosta ja viihdyttävää kiekkoa. Minun silmääni aika paljon väkeäkin pelit lauantaiehtoisin keräsivät katsomoon.

Sekin on edustusjoukkueessa pistetty merkille, että pelaajat ovat esikuvia seuran junioreille.

– Olemme pelaajien kesken puhuneet, että vaikka emme pelaa tämän korkeammalla, silti me olemme täällä pelaaville junioreille se juttu. Monelle juniorille on hienoa, kun jaamme mailoja pelin jälkeen, Saarinen tietää.

Joukkue pyrkii myös toimimaan esimerkillisesti hallin käytävillä.

– Jos siellä tulee pieniä junioreita vastaan, jokainen morjestaa ja lyödään vähän läpyä. Kyllä se näkyy, että myös junioritoiminnalle on tärkeää, että täällä on aikuisporukka, valmentaja Janne Saarinen korostaa.

Valmentaja Janne Saarinen tuli jäähallille hyvissä ajoin ennen treenejä. Apua valmennuksessa antavat myös Marko Oksanen ja Jyri Leppänen. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment