”Ihan sikahieno”, totesi yhteiskoulun ysejä taideprojektissa ohjannut katutaiteen puolesta puhuja Piritta Suominen – asemamakasiinin seinällä olevat työt puhuvat muun muassa suvaitsevaisuuden ja kansainvälisyyden puolesta

Aseman taideteos
Mustan kankaan neliosaisen taideteoksen päältä nykäisi pois reilun kuukauden Oriveden kulttuurijohtajana ja OSKOn rehtorina toiminut Annina Ärölä. Reippailla kiskaisuilla kangas tuli alas ja nuorten tekemä työ pääsi kaikkien ihasteltavaksi. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Suvaitsevaisuus, kansainvälisyys, positiivisuus ja vielä kaupan päälle sarjakuvamaisuus.

Nämä neljä asiaa näkyvät Operaatio Pirkanmaan hankkeen turvin toteutetussa ja Oriveden yhteiskoulun yhdeksännen luokan oppilaiden tekemässä katutaideteoksessa, joka julkistettiin tiistaina Oriveden asemalla.

Lue myös: Länksän elämä tallentui taideteokseen alikulkutunnelissa – ”Tämä oli vähän kuin jättipaperille piirtäisi”

Työt valmistuivat viime keväänä aloitetun Kaupunki värityskirjana -taideprojektin lopputuloksena. Yhteiskoululla projektia koulun opettajien kanssa oli ollut vetämässä katutaidetoimintaa lapsille ja nuorille järjestävän SirkusRakkausPumPumin Piritta Suominen.

– Ihan sikahieno, totesi Suominen ylpeänä, kun musta kangas oli vetäisty nuorten taideteoksen edestä pois ja paljastettu kaikille.

Teoksen neljä teemaa taideprojektiin antoi Oriveden kaupunki. Muutoin ohjaajilla ja oppilailla oli täysin vapaat kädet taideteoksen toteuttamisen suhteen.

– Nuorilla pitääkin olla aina vapaat kädet tehdä mitä haluaa taiteensa kanssa. Se on oikeasti tärkeää, että ohjeet eivät tule ylhäältä päin, vaan että homma lähtee oikeasti sieltä nuorista. Silloin sillä on vaikutusta, Suominen painotti.

Aseman taideteos
Asemalle esille päässeiden töiden tekijäjoukkoon kuului yhteensä kahdeksan nuorta. Muiden projektissa mukana olleiden nuorten työt ovat puolestaan esillä koululla. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Nuorilta tuli upea arvio: Ihan 5/5

Makasiinirakennuksen seinältä paikan saaneet työt on toteutettu spraymaaleilla. Ennen kuin nuoret pääsivät luonnostelemaan töitään ja harjoittelemaan spreijausta, keskusteli Suominen heidän kanssaan, mitä annetut teemat tarkoittavat ja miten niitä voisi käsitellä taiteen kautta.

– Lopulta ryhdyimme tekemään pienemmille vanereille teoksia. Niistä lopulliseen työhön valikoitui neljä luonnosta. Jonkin verran yhdistelimme luonnoksia ja siten myös porukkaa lopullisten töiden tekijöiksi, Suominen kertoi.

Lue myös: Vapaalla kädellä Yhteiskoulun seinään jäljennetty muraali sai virallisen julkistuksensa – ”Tämähän näyttää paremmalta kuin minun luonnokseni!”

Asemalle esille päässeiden töiden tekijäjoukkoon kuului yhteensä kahdeksan nuorta. Muiden projektissa mukana olleiden nuorten työt ovat puolestaan esillä koululla.

– Tämä on ollut siis kaikkien osallistujien yhteinen projekti ja yhteinen kokemus. Tässä on harjoiteltu intoa ja vapautta tehdä asioita ja taidetta, Suominen totesi.

– Teillä oli mieletön innostus. Se oli mukavaa, että meininki oli sellaista, että halusitte tulla jatkamaan taidejuttuja koulun jälkeen. Teillä ei ollut kiire, vaan halusitte palata työn äärelle, Suominen kiitteli.

Hauskaa nuorilla oli myös ollut ja he toivoivat, että jotain vastaavaa järjestettäisiin lisää.

– Tämä oli ihan 5/5, nuorten arvio kuului.

Aseman taideteos
Asemamakasiinin seinälle esille päässyt taideteos on neljän teoksen kokonaisuus. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Asema oli töille luontainen paikka esillepanoon

Neliosaisessa työssä ensimmäisenä vasemmalla on mietiskelevä hahmo, joka vilkuilee rikki revityn pahvin takaa. Hahmon kynnet on maalattu sateenkaaren väreillä.

Toisessa teoksessa muistutetaan suvaitsevaisuuden nimissä, että love is love. Rakkaus on siis rakkautta, se ei katso mitään muuta.

Kolmas työ viittaa muun muassa kansainvälisyyteen: siinä ystävykset toivottavat ihmisiä tervetulleeksi Orivedelle.

Neljännessä työssä on leikkisyyttä ja positiivisuutta sarjakuvana etenevässä tarinassa. Vettä niskaansa saanut hahmo kääntyy ja kastelee kastelijansa.

– Nämä ovat ihan mahtavia ja ihanaa, että työt ovat kaikki erilaisia keskenään, Suominen fiilisteli.

Asemalle työ sijoitettiin, sillä asemanseutu on yksi Oriveden kaupungin kehittämisen painopisteistä.

Alueelle tehty kehittämissuunnitelma valmistui reilu vuosi sitten. Sitä varten tehdyissä haastatteluissa oli noussut esiin, että alueen ilmeen kohentaminen on asukkaille tärkeää.

– Tämän vuoksi oli aika selvä asia, että sijoitamme teoksen asemalle. Junaliikenteen vuoksi siellä sen myös näkee moni ja se on toivottamassa vieraita tervetulleeksi Orivedelle, kaupungin tiedottaja Jenni Koponen kertoo.

Aseman taideteos
Katutaiteen puolesta puhuja ja tuottaja Piritta Suominen kannusti taideteoksen paljastamistilaisuudessa etsimään ja nimeämään myös Orivedeltä paikkoja, joihin lapset ja nuorte voisivat käydä tekemässä laillisesti katutaidetta. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Kaupunkia kannattaisi värittää enemmänkin

Operaatio Pirkanmaan hankkeen aikana Piritta Suominen on käynyt lähes kaikissa Pirkanmaan kunnissa tuottamassa ja tekemässä erilaisia julkisia taideteoksia. Katutaidetta hankkeen aikana ovat päässeet tekemään sadat nuoret.

– Te olette aivan ihanassa joukossa. Projektin aikana on ihan mielettömästi noussut arvostus sitä kohtaan, että lapset ja nuoret saavat vaikuttaa siihen ympäristöön, missä he elävät. Valmistuneet työt ovat myös maistiaisia siitä, mitä kaikkea makeeta nuorille kannattaa antaa projekteiksi, Suominen sanoi.

Lue myös: Juupajokelaisnuoret saivat kansainvälisyyspäivään vieraakseen ukrainalaisia ikätovereitaan – katso kuvista, millaisia graffiteja syntyi vapaudesta ja rauhasta

Suominen kannusti, että Orivedellä etsittäisiin kohteita, joihin nuoret voisivat jatkossa toteuttaa katutaidetta. Paikoiksi sopisivat muun muassa alikulkutunnelit ja purkukohteina olevat rakennukset.

– Ne värittäisivät kaupunkia ja kaupunki saisi imagohyötyjä. Katutaide on asia, minkä perässä tosi monet haluavat matkustaa ja ihailla sitä. Kun se on vielä paikallisten nuorten tekemää, sillä on ihan erityinen arvonsa, Suominen toi esiin.

Myös projektin tarkoituksena oli se, että nuoria kannustetaan jatkamaan harrastusta.

– Heille on kerrottu, miten harrastamista voi jatkaa luvallisesti. Olen esitellyt heille muun muassa Pirkanmaan katutaidekarttaa, johon on merkitty luvallisten seinien paikat. Lisäksi olen opastanut, kuinka voi tehdä väliaikaisia kelmuseiniä ja mistä ostetaan oikeat maalit, Suominen sanoi.

Aseman taideteos
Tilaisuus aloitettiin fanfaarilla, jonka soitti Ilkka Hjerppe. Paljastuksen jälkeen ilmoille kajahti Beethovenin Oodi ilolle. Kuva: Jaana Ala-Lahti
Aseman taideteos
Ilkka Hjerppe totesi asemalla, kuinka jälleen kerran nähdään, että kulttuuria muhii Orivedellä joka paikassa. – Teissä nuorissa on potentiaalia. Jatkakaa tällä samalla linjalla, menkää eteenpäin ja nostakaa omaa osaamistanne, taitojanne sekä kotikaupunkianne näkyväksi taidoillanne, Hjerppe sanoi tilaisuuden päätteeksi. Kuva: Jaana Ala-Lahti
Aseman taideteos
5/5. Sellaisen arvion taideprojekti sai siihen osallistuneilta nuorilta. Mukana heitä oli enemmänkin kuin nämä kahdeksan, joiden työt pääsivät mukaan asemalla julkistettuun taideteokseen. Kuva: Jaana Ala-Lahti
Aseman taideteos
Reilun kuukauden Oriveden kulttuurijohtajana ja OSKOn rehtorina toiminut Annina Ärölä iloitsi myös siitä, että kulttuuri löytää paikkansa myös julkisista tiloista. Hän toivoi teokselle ja sen tekijöille pitkää ikää. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Leave a Comment