50 vuotta sitten: Tanssiaisilla tukea kehitysvammaisille – Tavoitteena suojatyöpaikan perustaminen

vanha vuosikerta, Krysanteemitanssiaiset
Krysanteemitanssiaisissa oli runsaasti yleisöä tukemassa hyvää asiaa. Lattia oli aina täynnä.

Pirteästi jo vuosien ajan toiminut Oriveden Seudun Kehitysvammaisten tukiyhdistys tempaisi jälleen viikonvaihteessa. Tällä kertaa hankittiin varoja yhdistyksen toimintaan ravintola Kievarissa järjestetyssä ”Krysanteemitanssiaisissa”. Tilaisuudessa oli runsaasti yli 200 tärkeän työn tukijaa. Yhdistyksen kassaan kertyikin kaunis summa.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta. 

Tukiyhdistyksen päällimmäisenä tavoitteena on tällä kertaa suojatyöpaikan perustaminen. Suojatyöpaikka tarjoaisi työtä niin kehitysvammaisille kuin muille osatyökykyisille. Tavoitteena olisi alkuvaiheessa saada 10-20 henkeä kodeista tai muusta hoidosta tuottavan ja henkisesti sekä fyysisesti virkistävän työelämän pariin, toteaa sosiaalisihteeri Elli Heikknen.

Suojatyöpaikan perustaminen onkin enää kiinni vain sopivasta huoneistosta. Vuokratiloista on toiveita. Niitä tutkitaan ja jos huoneistokysymys järjestyy niin lupaa anotaan sosiaalihallitukselta ja suojatyöpaikkatoiminta alkanee jo ensi vuoden alkupuolella. Suojatyöpaikan toimintaan saa yhdistys invalidihuollon kokeilulain perusteella puolet valtionapua. Suojatyöpaikalle olisi tiedossa ainakin alihankintatyötä mm. paikalliselta teollisuudelta, joka suhtautuu hankkeeseen myönteisesti.

Oriveden Seudun Kehitysvammaisten Tukiyhdistyksen muut jo perinteiset työmuodot ovat päiväkerhotoiminta: Orivedellä, Juupajoella ja Längelmäellä. Kotitalouspiiri toimii Juupajoella, siellä käy oriveteläisiäkin. Leirit ja retket teatteriretkiä myöten ovat ohjelmassa, samoin erilaiset juhlat.

Tämänkertaisen juhlan järjestelyä tukivat Kauppapuutarhat Lehtinen, Oriveden Kukkakeskus ja Kukka Kemikalia Aira, jotka lahjoittivat kukat ”krysanteemitanssijoitten” rintapieleen sekä ravintolan somistukseen. Kiitos niin lahjoittajille kuin yleisölle tärkeän asian tukemisesta.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 11.10.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment