Fabio Menta on kotonaan niin kentän laidassa kuin hellan ääressäkin – eläkkeellä valmentaja asettuisi mieluiten Fiippiineille

Fabio Menta tutkii tarkkaan tilastoja avauspelin jälkeen. Viime kauden päätyttyä, ennen uuden harjoituskauden alkua hän oleskeli Filippiineillä, jonka maailmankansalainen nimeää vakituiseksi asuinpaikakseen. Kuva: Anne Kotipuro

OrPon liigajoukkueen valmentajalta Fabio Mentalta ei voi olla kysymättä: Hoidat nyt sekä päävalmentajan työt että fysiikkatreenit, jääkö aikaa lepäämiseen?

– Olin juuri 10 päivää Qatariin kutsuttuna pitämässä lentopalloklinikkaa. Sen piti olla ihan ok, ja siksi uskalsin luvata meneväni sinne. Mutta tilanne muuttuikin tällä välillä… Minulla oli siellä 3–5 tuntia töitä päivässä, lopun aikaa olin vapaa. Oleilin uima-altaalla, kävin museoissa tai söin hyvää ruokaa. Siis rentouduin. Se oli siis lähes lomaa.

Nyt päivät ovat taas hyvin täysiä. Menta ehtii kämpille vasta illalla, ja päivät ovat tarkkaan ohjelmoituja: tapaamisia, analysointia, harjoitusten ohjaamista ja sitä rataa.

Qatarissa lämpöä oli 42 astetta, Mongoliassa taas -32 astetta, joten senkin puolesta Suomi asettuu mukavasti niiden väliin. Jopa pakkaset talvella tuntuivat lämpimältä.

– Olen syntynyt Sisiliassa, missä kesäaikaan on yli 40 asteen helle. Olen kotonani kaikkialla, missä milloinkin olen. Eikä Qatarista tullessa ollut edes aikaerosta johtuvaa jetlagia, kuten Aasiasta tai Amerikasta matkustaessa.

Mitä teet, kun haluat rentoutua?

– Minulla on intohimo kokkaamiseen, ja tähän aikaan vuodesta poimin sieniä. Uima-altaassa käyn parikin kertaa viikossa. Luen filosofiaa, suosikkini on taolainen filosofia. Se rauhoittaa ja auttaa minua työssäkin, hän naurahtaa.

Pubeissa hän ei viihdy, Tamperekaan ei houkuttele.

– Kokkaus, lukeminen, musiikki, elokuvat Netflixiltä. Ja musiikin kuuntelu, hän luettelee vapaa-ajan viettotapojaan.

Kuulokkeista pärähtää mieluiten 80-luvun brittimusiikkia: The Cure, The Smiths, Echo & The Bunnymen soivat hänellä päivittäin. Puhelimeen on tallennettu 3 800 kappaletta, joten sieltä riittää valittavaksi.

Keittiössä hän valmistaa muutakin kuin italialaista ruokaa. Tätä ette Mentasta tienneet: kun hän valmensi Bahamalla, hänellä oli siellä myös ravintola, jossa kävi Hollywood-julkkiksiakin. Sinne oli toki palkattu ammattikokit, mutta omistaja itsekin asettui toisinaan hellan ääreen ja testasi uusia ruokia listalle.

Sisilialainen äiti opetti hänet jo pikkupoikana niin leipomaan kuin tekemään pastaa. Nämä opit ovat käytössä niin Orivedellä kuin Filippiineillä.

Filippiinien rentouteen, uimarantoihin ja ystävällisyyteen sekä edulliseen hintatasoon hän on niin ihastunut, että voisi kuvitella asettuvansa sinne loppuiäkseen sitten, kun lentopallo ei enää kuljeta häntä ympäri maailmaa.

Mutta sitäkin ehtii tehdä vielä jonkin aikaa, kun ikää on vasta 61, tuntee voivansa olla joukkueelle avuksi ja hyödyksi ja mielikin on utelias ja avoin.

Vain yhden kerran mies sanoo isoon ääneen englanniksi: – No!

Ei, ananas ei todellakaan kuulu aitoon italialaiseen pitsaan. Siihen, jonka taikina tehdään päivällä ja annetaan rauhassa levätä viileässä iltaan asti.

– Eikä buffala-mozzarellakaan pizzan päälle sovi, koska se on liian kosteaa, toisin kuin lehmänmaidosta tehty, hän vinkkaa.

Filippiineillä päivä on viisi tuntia Suomea pidemmällä, joten illan harjoituksista kotiuduttuaan Menta ei enää voi soittaa filippiiniläiselle naisystävälleen, koska siellä nukutaan jo.

– Mutta olemme tottuneet etäsuhteeseen, ja hänellä on omakin työnsä, Fabio Menta huomauttaa ja jatkaa vastustajan hyökkäyssuuntien tutkimista neuvotteluhuoneen taululta.

Leave a Comment