50 vuotta sitten: Juupajoen karjalaiset viettivät talonsa tupaantuliaisia Petääjärvellä

vanha vuosikerta, Juupajoen Karjalaiset
Juupajoen Karjalaisten puheenjohtaja Pentti Pärssinen ja sihteeri Mirjam Mäkinen talonsa upean juhlasalin etupenkillä.

Tervasoihtujen viitoittama tie johdatteli vieraat lauantai-iltana Juupajoen Petääjärvelle, entiseen Salmenniemen kouluun, joka on uudistettu Juupajoen Karjalaisten viihtyisäksi toimintakeskukseksi. Karjalaisten tavoitteena on saada talosta koko paikkakunnan yhteinen, ahkerasti käytetty ”vapaa-ajankeskus”. Lauantai-iltana karjalaiset ystävineen viettivät talon tupaantuliaisia n. 200 hengen voimin.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta. 

Juupajoen Karjalaiset hankkivat Salmenniemen koulun haltuunsa viime vuoden lopulla kunnalta. Kauppaan sisältyi koulukiinteistö sekä n. 4 ha tontti kauniin Petääjärven rannalla. Rantaviivaakin on kilometrin verran.

Juupajoella on nyt ensimmäinen karjalaisten oma toimintakeskus Hämeen alueella. Vastaavanlaiset talot – niinikään entiset koulut ovat jo Jämsän ja Keuruun karjalaisten toimintakeskuksina.

Jo Salmenniemen ostaminen vaati paljon uhrauksia varattomalta seuralta. Talon uudistamistöissä on ollut myös kovasti puuhaa. Ilman voimakasta talkoohenkeä ja runsaita lahjoituksia, emme olisi onnistuneetkaan Salmenniemen uudistamisessa, kertoi Juupajoen Karjalaisten puheenjohtaja Pentti Pärssinen.

Talkoohenki ja innostus oli esimerkillistä. Parhaimmillaan oli talkoissa kolmisenkymmentä ahertajaa ja emännät huolehtivat talkooväen hyvinvoinnista. Hurtilla huumorilla voitettiin pulmat. Nyt on Salmenniemen koulun luokkatilat muutettu yhtenäiseksi, viihtyisäksi ja värikkääksi juhlasaliksi. Toisen luokan päädyssä on baarityyppinen ravintola, entisen keittiön tuntumassa – joka on edelleen käytössä. ”Baaripuolen” kattolaudoitus valaisimineen on tyylikäs.

Entiseen opettaja-asuntoon ollaan rakentamassa viihtyisää hirsiseinäistä kokous- ym. kabinettia. LVI-työt ja sosiaaliset tilat ovat tekeillä. Ensi kesän urakkana on ulkopuolinen kunnostus mm. talon maalaus. Seuraavina vuosina kehitettäneen Salmenniemeä myös loma- ja vapaa-aikakeskuksena. Mökkien rakentamistarpeita on jo kerätty talkoilla.

vanha vuosikerta, Juupajoen Karjalaseura
Keittiössä valmisteltiin kiireellä munavoita piirakoitten päällysteeksi. Valmistuspuuhissa Martta Mononen ja Saima Äikäs.

Nyt suoritettuihin uudistustöihin saatiin puutavara lahjoituksena Kopran Sahalta. Uuden kaluston hankintaan tarvittavat varat lahjoitti kesiään Juupajoella viettävä karjalaissyntyinen tri Hannu Lenkkeri. Verhot lahjoittivat Juupajoen naiset seuran sihteerin Mirjam Mäkisen johdolla. Tarvittavat tienkunnostus- ym. työt suoritti Väinö Tenkanen. Myös muita lahjoituksia pääasiassa talkoiden muodossa on saatu runsaasti. Baaritiskinä palvelee Juupajoen Osuuspankin Salokunnan konttorin entinen tiski.

Tupaantuliaisillan ohjelma oli kotoinen ja tunnelma muutenkin rattoisa. Laulu- ja musiikkiohjelmaa oli runsaasti yhteislaulua myöten. Duettoja esittivät usempaan otteeseen Mirjam Mäkinen ja Saimi Äikäs. Niinikään Satu ja Taru Iivonen lauloivat ja Satu kertoi hauskan ”saunatarinan”.

Valkjärven Pitäjäseuran tervehdyksen toi tilaisuuteen puheenjohtaja Matti Uosukainen. Myös Jämsän, Keuruun, Vilppulan Karjalaisseurat esittivät tervehdyksensä ja menestyksen toivotukset. Emäntien antimet maistuivat mainioilta. Juttu luisti ja lattiakin tuli liukkaaksi tanssimalla. Tanssin rytmit tahditti Pohjan veljesten yhtye.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 4.10.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment