Pirkanmaan hyvinvointialueen suunnitelmat palveluverkon karsimisesta eivät saa ymmärrystä Orivedellä ja Juupajoella – nyt on yritettävä vielä taistella, sillä palveluiden ei saa antaa heikentyä

Orivedeltä ja Juupajoelta ei heru minkäänlaista ymmärrystä Pirkanmaan hyvinvointialueen suunnitelmille – eikä ole syytäkään. Toteutuessaan ne lakkauttaisivat Orivedeltä vuodeosaston ja Juupajoelta terveysaseman.

Tuntuu älyttömältä, että Oriveden hiljattain remontoitu vuodeosasto ajettaisiin alas ja veisi mukanaan työpaikkoja. Esityksen mukaan Orivettä lähin vuodeosasto jäisi Kangasalle. Kangasalla on väläytelty tarvittavan remonttia. Lisäksi paljon on puhuttu siitä, että osastopaikkoja on jo nyt liian vähän. Miten käy, jos niitä karsitaan rajulla kädellä?

Vuodeosastohoitoa tarvitsevia tuskin voi hoitaa digitaalisesti. Muutenkin se perustelu terveysasemien lakkauttamiseksi, että 60 prosenttia potilaista voidaan hoitaa digitaalisesti, on ihan höpönpöppöä. Juupajokelainen ikäihminen haluaa mennä tutulle lähiterveysasemalle, jonne pääsee parhaassa tapauksessa itse kävellen.

Palveluiden alasajo on suuri huoli Juupajoen kokoisessa kunnassa. Terveysaseman lakkauttamista on pelätty pitkään, eikä esitys sinänsä yllättänyt, mutta pelko iski ensimmäistä kertaa toden teolla vasten kasvoja. Kuntalaisten murhe on nyt yhteinen: koko kylä kuolee, jos sieltä puuttuu terveysasema.

Vain päivää ennen Pirkanmaan hyvinvointialueen esityksen tuloa julki, hyvinvointijohtaja Anne Tuovila iloitsi, että Juupajoelle on alkuvuoden aikana syntynyt enemmän lapsia kuin joinakin vuosina yhteensä. Hän näki yhtenä syynä tähän kunnan hyvät peruspalvelut, kuten varhaiskasvatuksen ja koulut. Niiden perässä on Tuovilan mukaan jopa muutettu kuntaan. Tästä listasta ei voi unohtaa myöskään esimerkiksi neuvola- ja lääkäripalveluja. Kuka lapsiperhe enää muuttaisi kuntaan, jossa nämä palvelut ovat jopa tunnin ajomatkan päässä?

Leave a Comment