Oriveden Ponnistuksen joukkue otti piirinmestaruuspronssia 4×600 metrin viestissä – Orivedelle matkasi viesteistä myös piirinmestaruushopeaa

Oriveden Ponnistuksen joukkue otti pm-pronssia 11-vuotiaiden tyttöjen 4×600 metrin viestissä. Palkintokorokkeella nähtiin jo hymyjä ja tuuletuksiakin. Kuva: Heli Rahkonen

Oriveden Ponnistuksen joukkue otti piirinmestaruuspronssia 4×600 metrin viestissä Lempäälässä sunnuntaina. Joukkueessa juoksivat Kerttu Raittinen, Alisa Teho, Kaisla Viljanen ja Ilona Rahkonen.

Joukkue osallistui jo ennen pitkää viestiä 4×50 metrin viestiin. OrPo oli mukana niin sanotussa kuumassa erässä, jossa juoksivat kaikki kilpailun kärkeen sijoittuneet joukkueet.

OrPon joukkue jäi pikaviestissä vain niukasti mitaleilta sijoittuen viidenneksi. Pikaviestin jälkeen ilmeet olivat pettyneitä, vaikka jo etukäteen tiedettiin, että esimerkiksi voiton vienyt Tampereen Pyrinnön ykkösjoukkue ja toiseksi tullut Hämeenlinnan Tarmon ykkösjoukkue tulevat olemaan äärimmäisen kovia.

Yhteensä lähtöviivalla oli 19 joukkuetta, joten viidettä sijaa voi pitää erinomaisena vain yhdet viestinvaihtoharjoitukset pitäneelle nuorelle joukkueelle. Tätä painotti myös tyttöjä luotsannut Oona Viljanen.

Sisulla mitalijahtiin

Vajaan parin tunnin aikana sisu kuitenkin kasvoi, ja pitkään viestiin alettiin viritellä jopa hienoisia mitalitoiveita.

Juoksijoiden poskiin Oona Viljanen oli taiteillut OrPo-tekstit, joissa ensimmäinen o-kirjain oli juoksijoiden toiveen mukaisesti sydämenmuotoinen. Kisaletitkin oli viestitunnelmaan sopien viimeistelty menomatkalla Lempäälään.

Pitkään viestiin lähtikin paitsi jännittynyt myös äärimmäisen keskittynyt nelikko, ja jo Kerttu Raittisen avausosuuden jälkeen oli päivänselvää, että nyt taistellaan mitalista.

Raittinen nimittäin ampaisi avausosuudella ennakkoluulottomasti vauhtia pitäneen Tampereen Pyrinnön Aava Asikaisen perään. Mitään ei jäänyt radalle, kun Raittinen toi OrPon vaihtoon lopulta kolmantena.

– Lähdin ihan täysiä, hän kuului tunnustavan juoksunsa jälkeen.

Taktiikka toimi

Kakkososuudella Alisa Teho joutui antamaan muutaman sijoituksen periksi, mutta hän juoksi taktisesti äärimmäisen viisaasti. Hän keskittyi omaan juoksuunsa ja piti tasaisella vauhdillaan huolen, ettei mitali karkaa.

Kolmososuudelle OrPo lähti Kaisla Viljasen päättäväisyydellä, mikä tarkoittaa, että sitten mennään eikä meinata. Hän taisteli kapulan vaihtoon samaan aikaan kahden aiemmin edellä menneen joukkueen kanssa.

Tampereen Pyrintö oli viestin tässä vaiheessa jo mennyt menojaan. Kaukana oli myös Lempäälän Kisa Yleisurheilu. Pronssi sen sijaan oli otettavissa, ja sen tiesi myös Viljasen ankkuriosuudelle saattelema Ilona Rahkonen.

Hän sai ohjeekseen juosta vähän jopa riskillä kovaa alusta saakka. Rahkonen ottikin Kangasalan Kisan ankkurin Mailis Ijäksen kiinni jo ensimmäisen sadan metrin aikana. Eikä aikaakaan, kun Rahkosen vauhdin sai todeta liian kovaksi myös Hämeenlinnan Tarmon ankkuri Minea Tikka.

OrPo tuli maaliin kolmantena ajalla 8.48,24, ja joukkue sai kaulaansa pronssiset mitalit. Oona Viljanen riemuitsi suojattiensa menestyksestä.

– Kerttu aloitti todella rohkeasti ja kovaa, eikä antanut tippaakaan periksi, vaikka varmasti jo vähän painoi. Alisa veti koko matkan hyvään tasaiseen tahtiin ja sinnitteli tosi hyvin edellä menneiden perässä. Kaisla jatkoi Alisan tekemää työtä, lähti kovaa kaverin perään ja sai kapulan vaihtoon kahden muun joukkueen kanssa samaan aikaan. Ilona puolestaan jakoi vauhdin hyvin: alkuun napsi edellä menneitä kiinni ja viimeiset 300 metriä kiristi vauhtia niin, että kaverit jäivät kauas taakse, Oona Viljanen hehkutti.

Onnelalle hopeaa

Orivedelle matkasi pm-viesteistä myös hopeaa Kangasalan Kisaa edustavan Amanda Onnelan mukana.

Onnela vei viestiä kolmososuudella 13-vuotiaiden tyttöjen 4×600 metrin viestissä. Onnelan kanssa viestijoukkueessa juoksivat Petra Lehtonen, Emma Boberg ja Rosanna Lehtonen.

Kangasalan Kisan aika viestissä oli 7.44,45.

Voiton kilpailussa vei Tampereen Pyrinnön ykkösjoukkue noin viiden sekunnin erolla. Pronssimitalit otti Lempäälän Kisa Yleisurheilu.

Orivesiläinen Amanda Onnela juoksi Kangasalan Kisan joukkueessa 4×600 metrin viestissä T13-sarjassa. Kotiintuomisina oli pm-hopeaa. Kuva: Ilmari Verho

Leave a Comment