Postilaatikoiden uudet paikat puhuttavat myös Etelä-Orivedellä Suomasemassa – kirjoittaja ehdottaa ratkaisuksi postiauton kulkusuunnan vaihtoa

Postilaatikko
Posti muuttaa jakeluaan ja määrää postliaatikoiden sijoittelua uusiksi. Arkistokuva: Heli Rahkonen

Postilaatikoiden uudet paikat myös täällä Etelä-Orivedellä Suomasemassa ovat sellaisia, etteivät ne ole teknisesti mahdollisia. Laatikot olisi sijoitettava ajoradalle, jos ne pitäisi saada pysymään pystyssä. Toinen vaihtoehto olisi syvässä ojassa tai sen jälkeen olevalla pellolla, kiinni sähköpaimenaidassa, mutta sinne postin jakaja ei ylety.

Lue myös: Postilaatikoiden uudelleen sijoittelun on kritisoitu muun muassa hankaloittavan teiden aurausta – Posti perustelee laatikoiden siirtämistä työturvallisuudella ja ekologisuudella

Täällä ei ole vapaita pientareita, vaan koko tie aurataan ojaan saakka talvella ja kesällä lanataan sekä niitetään tienpitäjän toimesta reunoja myöten. Hankaloitetaan siis merkittävästi tien kunnossapitämistä, jos laatikot ovat tiellä.

Teknisesti mahdollinen paikka omalle laatikkoryhmällemme olisi muutaman kymmenen metrin päässä määrätystä paikasta. Olen kysynyt lupaa siirtämiseen, mutta vastausta ei ole toistaiseksi kuulunut.

Naapurien laatikkoryhmän paikan posti on määritellyt niin, että laatikot ovat maitoauton ja maatalouskoneiden tiellä.

Toki on hyvä, että postin jakajan kannalta pohditaan turvallisuutta, mutta monen postin hakijan turvallisuus heikkenee, kun tien joutuu ylittämään ja seisomaan keskellä tietä postia hakiessa.

Täällä on pohdittu, että järjen käyttö olisi myös sallittua laatikoiden sijoittelussa. Jos postiauto ajaisi reittinsä toiseen suuntaan, Ponsasta Suomaseman kautta Naappilaan, eikä Naappilasta Suomaseman kautta Ponsaan, olisi suurin osa, eivät toki kaikki, nykyisistä laatikoista jo nyt oikealla puolella tietä. Matka olisi täsmälleen sama kiertosuunnasta riippumatta.

Se myös tuntuu mielenkiintoiselta, että Postilla on varaa maksaa rikkoutuvat laatikot, kun niitä sijoitetaan jo alkujaan täysin järjettömiin paikkoihin, mutta ei pohdita sitä, mikä palvelisi parhaiten ja laadukkaasti asiakkaita. Arvaan, että melkoisen taistelun saisi käydä, että laatikot uusitaan, jos ne rikkoutuvat. Miten kävisi kastuneen tai muuten tuhoutuneen postin rikkoutuneessa laatikossa?

Lienee viisasta yrittää päästä tulevaisuudessa eroon Postin palveluista mahdollisimman tehokkaasti. Ehkä se on tavoitteenakin.

Päivi Koppanen

Leave a Comment