Vuoden kierto syksyn lehtineen ja kevään kukkineen näkyy perhepäivähoitolasten taidenäyttelyssä – tekniikkana töissä on käytetty muun muassa sokerimaalausta ja kevään päätteeksi kaikkien taideaarteiden mukana kotiin pääsee myös yksi soitin

Perhepäivähoitolasten näyttely
Oriveden kaupungin perhepäivähoitolasten taidenäyttely on esillä Oriveden kirajstossa. Oriveden Sanomille näyttelyä pääsi esittelemään muun muassa perhepäivähoitaja Päivi Lindström keskustan ja Hautakankaan alueilla toimivissa ryhmissä olevien lasten kanssa. Kuva: Eelis Tenhola

Konvehtirasioiden pehmusteista valmistettuja pupuja, pumpulipuikolla töpötettyjä kukkia sekä pipetin avulla maalattuja värikkäitä maisemia, joilla lentävät paperiperhoset.

Kaikkea tätä ja paljon muuta on nähtävissä vielä perjantaina Oriveden kirjastossa esillä olevassa Oriveden kaupungin perhepäivähoitolasten taidenäyttelyssä.

– Kaikki Oriveden kaupungin perhepäivähoitajat ja heidän ryhmänsä ovat osallistuneet näyttelyn kokoamiseen. Se on ollut meille myös ihan perinne, että perhepäivähoitopaikkojen lapsilla on näyttely. Koronavuosina oli toki taukoa, kertoo perhepäivähoitaja Anitta Forsblom.

Esillä näyttelyssä on kaikkien kaupungin perhepäivähoidossa kirjoilla olevien lasten töitä. Ryhmät toimivat keskustan, Hautakankaan ja Aseman alueilla.

Aiemmilla kerroilla näyttelyllä on ollut jokin selkeä teema, mutta tällä kertaa teemaa ei näyttelylle valittu. Esillä oleva lasten näyttely onkin koostettu vuoden varrella valmistuneista töistä.

– Voi sanoa, että meillä on ollut nyt ihan vapaa teema. Esimerkiksi keskustan ja Hautakankaan ryhmät ovat tehneet näitä töitä pitkin vuotta kerhoillessaan kaupungintalon alakerrassa. Sen takia töissä näkyy lumiukkoja, pääsiäismunia, hillokellaria ja kevään kukkia, Forsblom kertoo.

Perhepäivähoitolasten näyttely
Aseman ryhmässä on taiteiltu perhostöitä. Taustat on maalattu pipetin avulla. Kuva: Eelis Tenhola
Perhepäivähoitolasten näyttely
Töissä näkyy vuoden kierto, sillä näyttely on koottu vuoden aikana valmistuneista töistä. Kuva: Eelis Tenhola

Koko vuosi kerätty töitä talteen

Työt on pidetty säilössä koko vuoden ajan kerhotiloissa. Kotiin asti esiteltäviksi lapsien mukana ei siis kovin monta työtä ole vielä päässyt.

– Vanhemmat ovat kodeissa saattaneet ihmetellä, kun kerhosta ei tule kotiin mitään askarteluja, kun olemme säilöneet töitä näyttelyä varten. Mutta nyt tulee sitten iso kasa kerralla, oikein loppuhuipennus, kun lapset saavat näyttelyn päättymisen jälkeen viedä työnsä kotiin, Forsblom iloitsee.

Näyttelyä esittelemässä olleet lapset arvioivatkin, että vanhemmat varmasti yllättyvät askarteluista.

– Ja äiti sanoo niistä varmasti paljon hyvää, neljävuotias Kerttu toteaa.

Viimeisimpänä näyttelyyn on valmistunut töitä, joissa on paljon kukkia. Töitä ei tehty aivan perinteisellä tavalla. Apuna käytettiin muovipussia, johon oli puhallettu ilmaa sisälle.

– Pussin kylkeen laitettiin väriä ja sen jälkeen pussilla painettiin paperille, kuvailee perhepäivähoitaja Sirpa Mikkola.

– Minä tein sillä tavalla leskenlehtiä ja semmoisia punakukkia. Olen tosiaan tehnyt sen ihan vähän aikaa sitten, kertoo puolestaan Elli toukokuun alkupuolella valmistuneesta työstään, jonka hän huomaa olevan esillä korkealla näyttelysermien yläreunassa.

Saman kukkateeman käsittelyä lapset myös vielä jatkoivat viime viikon lopulla. Tarkoituksena oli nimittäin valmistaa äidille yllätys sunnuntaiksi, paljastaa perhepäivähoitaja Päivi Lindström.

Perhepäivähoitolasten näyttely
Kukat ovat olleet suosittu aihe perhepäivähoitolasten keskuudessa. Kuva: Eelis Tenhola
Perhepäivähoitolasten näyttely
Sieltä taisi löytyä oma työ! Kuva: Eelis Tenhola

Monenlaisia tekniikoita ja lopputuloksena myös soittimia

Toisella seinämällä on suuri määrä kirjavia pääsiäismunia. Niiden tekemisessä vaadittiin ripeyttä, sillä kuvio on saatu aikaan sokerimaalauksella. Vesiväriä on siis tipoteltu sokeriliemeen, ja kuvio on muodostunut, kun liemi on levinnyt paperin päällä.

– Siinä piti olla hirvittävän nopea. Mutta me osattiin eikä siinä ollut edes mitään ongelmaa, lapset kertovat.

Ripeyttä vaadittiin, sillä sokeriliemi kuivuu nopeasti. Tekniikka olikin aivan erityinen juttu, sillä sitä ei kovin moni lapsista uskonut enää kotona kokeilevansa.

– Minä en tee kotona sellaisia töitä. Teen kotona vain muovailuvahalla käsiaskartelua tai maalaan sormiväreillä, Kerttu muun muassa huomauttaa.

– Yritämme opettaa lapsille monenlaisia tekniikoita. Ja sehän on jo myös ihan elämys, kun sokerimaalauksessa väri alkaa liikkua ihan eri tavalla kuin siveltimellä maalatessa, Forsblom sanoo.

Muista töistä poikkeavaa tekniikkaa ovat vaatineet myös lasivitriiniin asetetut pitkulaiset lieriöt. Suit sait sukkelaan taidenäyttelyn esittely muuttuukin musiikkituokioksi, kun taideteokset otetaan käyttöön.

– Nämä ovat soittimia! Me laitettiin niiden sisään käpyjä, kiviä ja makaronia, niin ne rapisevat. Se on soitin, kun sitä heiluttelee. Ja näillä voi soittaa ihan missä tahansa, lapset kertovat ja näyttävät, miten hienosti soittimet soivat.

Oriveden kaupungin perhepäivähoitolasten taidenäyttely on esillä 19. toukokuuta asti.

Perhepäivähoitolasten näyttely
Näyttelyä esittelemässä olleet lapset kertoivat, että vitriiniin esille laitetut työt ovat oikeasti soittimia. Kuva: Eelis Tenhola
Perhepäivähoitolasten näyttely
Ja totta kai soittimet otettin myös käyttöön ja pidettiin pieni musiikkihetki. Kuva: Eelis Tenhola

Juttua on muokattu 16.5.2023 klo 10.15: Kukkataideteosten kuvateksti on muutettu muotoon, jossa kerrotaan kukkien olevan perhepäivähoidossa suosittu aihe.

Leave a Comment