Ensi-ilta jännittää niin ohjaajaa kuin lapsia – JunnuTupiksen Potretti on lasten ideoima ja Simosen käsikirjoittama

JunnuTupis
JunnuTupiksen porukalla riittä vielä hiottavaa näytelmän kanssa ennen ensi-iltaa. Kuva: Samuel Pulkkinen

Eräjärven Tupateatteri tuo vielä loppukevään aikana ensi-iltaan kaksi näytelmää.

Ensimmäisenä vuoron saa JunnuTupis. Ryhmän esittämä näytelmä on Potretti ja se on itsensä lasten kehittämä. Samaa työtapaa on JunnuTupiksessa toteutettu myös edellisen ohjaajan aikana.

– Tämän vuoden näytelmänä on Potretti, joka on meidän ryhmämme kirjoittama, ideoima ja suunnittelema. Syksyllä lapset ideoivat ja kirjoittivat ajatuksia ylös koskien näytelmää ja minä koostin niistä parhaat palat, joista syntyi käsikirjoitus, JunnuTupiksen ohjaaja Taavi Simonen kertoo. 

– Näytelmä on siis täysin lasten omasta päästä keksitty ja meidän tekemä. Roolien keksimisellä aloitettiin, ja lopulta näytelmään kuuluvat perhe ja kolme pääsiäispupua, Simonen jatkaa. 

Näytelmä on ensimmäinen, jota Simonen ohjaa nuoremmille teatterilaisille. Hän on kuitenkin toiminut muuten Tupateatterilla näytelmien parissa. 

– Tämä on ensimmäinen JunnuTupis, jota ohjaan. Muuten olen toiminut ja toimin edelleen Tupateatterissa ja Rönnin kesäteatterissa näyttelijänä. Olen vetänyt näytelmiä myös 8–12-vuotiaille, joita täällä on, Simonen selittää. 

Tupateatterille riitti kysyntää nuorimpien harrastajien osalta todella hyvin. Simosen mukaan näyttelijät saatiin kasaan helposti. 

– Näyttelijät saatiin ihan vain Opiston ilmoittautumisilla, mitään haalimista ei tarvittu. Saimme tänne nimittäin 11 lasta mukaan. Yllätyin itsekin, että kuinka hyvin tänne saatiin porukkaa, Simonen jatkaa. 

Simonen arvioi, että näytelmien ohjaamisesta hänelle on kertynyt kokemusta kaiken kaikkiaan noin parinkymmenen vuoden ajalta. Välillä hän on myös hiukan pakon edessä hypännyt lavalle näyttelijäksi.

– Parinkymmenen vuoden aikana olen ohajnnut puolenkymmentä näytelmää muualla kuin Orivedellä ja Eräjärvellä. Aikoinaan olen olosuhteiden pakosta joutunut näyttelemään itsekin, kun joku on joutunut jäämään pois kesken kaiken. Etenkin, jos kyseinen rooli on näytelmän kannalta tärkeä, ei sitä vain voi jättää pois, Simonen kertoo.

JunnuTupis
Inka Häkli, toinen kaksosista, Eeva Häkli eli Pikku-Timi ja Minja Salonen eli Pentti-Pappa ovat kohtauksessa, jossa papalta ryöstetään lompakko. Kuva: Samuel Pulkkinen

Luvassa on pieleen mennyttä romantiikkaa

JunnuTupiksen lauantaista Potretin ensi-iltaa varten on vielä tekemistä. Se jännittää niin ohjaajaa kuin lapsia. 

– Aika paljon tekemistä on vielä. Kyllä se kuitenkin alkaa jo menemään. Ensi-ilta kuitenkin jännittää, etenkin vielä lähempänä. Eniten meillä on tekemistä vielä sellaisissa kohtauksissa, jossa on kaikki lavalla. Siitä tulee helposti häslinkiä siirtymisten osalta, Simonen sanoo.  

Sen Simonen paljastaa, että junnutupislaisten näytelmä sisältää tunteita ja aavistuksen romantiikkaa, mutta tuloksia tuottamatta. 

– Jos pitäisi jotenkin kertoa näytelmän sisällöstä, niin tässä on draamaa ja pieleen mennyttä romantiikkaa. Kateus tulee myös hyvin ilmi, kun toinen saa jotain sellaista mitä toinen ei, Simonen kuvailee. 

Eeva Häkli näyttelee Potretissa Pikku-Timiä, joka on peleistä kiinnostunut lapsi.

– Olen Pikku-Timi, joka pitää kaikenlaisesta pelaamisesta ja hänen haaveenaan olisi saada Playstation 5. Tämä on minun kolmas näytelmäni ja pidän kyllä tästä. Paljon tapahtuu ja menoa on. Roolini tuntuu kivalta, sillä se on aivan erilainen kuin minä. Jos jotakin tämä näytelmä on, niin tapahtumarikas, Häkli kertoo.

Minja Salosen roolina on Pentti-pappa, joka pitää urheilusta.

– Minä olen Pentti-pappa, joka pitää urheilusta. Siksi se eroaakin paljon minusta.  Tämä on minun ensimmäinen vuoteni täällä ja kivaa on ollut. Etenkin siksi, koska tässä näytelmässä ainakin tapahtuu paljon. Vaikka en pidä urheilusta, rooli kyllä tuntuu minulta, Salonen toteaa. 

JunnuTupiksen Potretin ensiesitys on lauantaina iltapäivällä.

Juttua on muokattu 16.5.2023 klo 19.23: Juttuun on korjattu, että lasten ideoiden pohjalta JunnuTupiksessa näytelmiä on tehty myös edellisen ohjaajan aikana ja että Simonen toimii Tupateatterissa ja Rönnin kesäteatterissa näyttelijänä. Lisäksi juttuun on korjattu, että Simonen on ohjannut näytelmiä parinkymmenen vuoden aikana puolenkymmentä muualla kuin Orivedellä ja Eräjärvellä.

Leave a Comment