Ei turhille miljardihankkeille, kyllä kotiseuduille

Keskusta haluaa, että jokainen suomalainen saa asua siellä missä haluaa, ja missä on hyvä elää ja yrittää. Haluamme asua väljästi ja rakastamme kotiseutujamme. Näin on hyvä. Suomi on kuitenkin pitkien välimatkojen maa. Vaikka kannustamme joukkoliikenteen kehittämiseen ja käyttöön, usein maaseudulla ja pienemmissä taajamissa oman auton käyttö on välttämätöntä.

Suomen tieverkosto on rapautunut, ja varsinkin alempiasteiset tiet ovat paikoin aivan kelvottomassa kunnossa. Huonokuntoinen tiestö vaikuttaa paitsi asukkaiden, myös yritysten arkeen. Keskustan tavoitteena on saada nykyiset tiet ja raiteet kuntoon. Sen sijaan, että panostaisimme esimerkiksi Pirkanmaalla valtavaan luonto- ja kulttuuriarvoja heikentävään uuden moottoritien pätkän rakentamiseen tai uuden metsäradan rakentamiseen Tampereelta Helsinkiin, haluamme panostaa siihen, että ihmisten kotiseutujen, kylien, taajamien ja kaupunkien tiet ovat hyvässä kunnossa.

Suomen taloustilanne on vaikea. Tällaisessa taloustilanteessa ei ole mitään järkeä rakentaa uutta rataa Tampereelta Helsinkiin muutaman minuutin ajansäästön vuoksi. Konsulttien laskelman mukaan yhden minuutin hinta radalle olisi 331 miljoonaa euroa. Juna ei pysähtyisi pienemmillä paikkakunnilla, joten se hyödyttäisi ainoastaan tamperelaisia ja helsinkiläisiä matkustajia. Lisäksi ilmastovaikutukset olisivat negatiiviset. Sen sijaan, että ryhtyisimme rakentamaan kokonaan uutta rataa, korjataan vanha paremmaksi ja parannetaan nettiyhteyksiä, jotta töitä pystyy tekemään junassa.

Politiikka on valintoja. Sanotaan ei turhille miljardihankkeille ja kyllä suomalaisten kotiseutujen tiestön parantamiselle.

Hanna Holma

Aluevaltuutettu

Eduskuntavaaliehdokas (kesk.)

Leave a Comment