Yhteiskoulun tytöt ottivat yllätysmestaruuden – lopputurnauksessa joukkue teki elämänsä pelin ja sai ryhtyä voitontanssiin

Yhteiskoulun tyttöjen lentopallojoukkue, Koululiikuntaliitto
Mestaruutta pääsivät juhlimaan Harri Raitala (takarivi vas.), Sofia Kuusisto, Inka Lemmetty, Siiri Naaralainen, Ilona Syvänen, Alina Syvänen, Silja Leppänen, Elsa Liuska, Teemu Syvänen, Venla Naaralainen (eturivi vas.), Anna Arvonen, Milla Haapaniemi, Milla-Maarit Ruokola, Seela Salmi, Sara Haarala, Erin Naaralainen.

Koululiikuntaliiton yläkoulun tyttöjen lentopallosarjan lopputurnaus pelattiin ennen joulua Kauhajoella.

Anivarhain aamulla Oriveden yhteiskoulun 14 peluria ja kaksi valmentajaa kömpi bussiin tavoitteenaan uusia edellisen vuoden mitalisija. Silloin tuliaisina oli hopeaa.

Tätä tavoitetta oli kampittamassa Oriveden alkulohkossa Kauhajoki ja Muhos. Toisessa alkulohkossa pelasivat viime vuoden ylivoimainen mestari Somero sekä Eura ja Iitti. Sarjajärjestelmänä oli, että lohkovoittajat pelaavat mestaruudesta ja kakkoset pronssista.

Ensimmäinen vastus, Kauhajoki, voitettiin vahvan syötön avustuksella helposti 2–0 (25–8, 25–14).

Toinen alkulohkon ottelu Muhosta vastaan alkoi samalla rallatuksella: ensimmäinen erä 25–13. Mutta sitten tapahtui jotain odottamatonta. Muhos paransi roimasti syöttöään ja puolustus pelasti taidolla ja tuurilla useita palloja lattian pinnasta.

Yhtäkkiä tilanne olikin Muhokselle 9–2 ja 17–9. Orivesi aloitti hurjan kirin, mutta matka loppui kesken ja Muhos vei erän 28–26.

Kolmas ratkaiseva erä eteni tasaisesti Oriveden yhden ja kahden pisteen johdossa. Hermoja kutkuttavien vaiheiden jälkeen Orivesi sai kuin saikin etumatkan säilytettyä ja erästä tuli niukka voitto 15–13. Näin mitali varmistui ja edessä oli loppuottelu Someroa vastaan.

Muhos nappasi mukaan pronssimitalit voittamalla Iitin lohkokakkosten mitalipelissä.

Loppuottelu oli huikea

Loppuottelussa Somero oli ylivoimainen ennakkosuosikki, mutta Orivesi iski luuta kurkkuun heti kättelyssä 5–0 johdolla. Kenties huikea erän alku antoi itseluottamusta koko erään, sillä vaikka Somero otti eron kiinni ja karkasi erän puolivälin jälkeen johtoonkin, Oriveden tytöillä ei pää painunut.

Pieni ero napattiin kiinni ja erän lopun hienot puolustukset ja pallon päättämiset neloslaidasta sinetöivät 25–22 erävoiton.

Toisen erän alussa Somero näytti parastaan ja pikapikaa johto oli 9–2 ja kohta jo 15–7. Oriveden kaksoisvaihto toi toivotun rytmin muutoksen.

Somero hyökkäsi edelleen laidasta kovaa, mutta Orivesi puolusti upeasti libero Venla Naaralaisen johdolla ja jatkopallot passattiin nelospaikalle, josta Milla Haapaniemi ja Alina Syvänen iskivät piste kerrallaan eroa kiinni.

Syöttöruudussa vaihdosta tullut Milla-Maarit Ruokola syötti elämänsä syöttövuoron. Valmentajan vaativaan syöttömerkkiin ei yhtään virhettä yhdeksään syöttöön, joukossa kolme ässää. Kun syöttövuoro loppui, tilanne oli 17–17 ja Orivedellä hurmos päällä, Somerolla paniikki.

Oriveden hurmos vei erä- ja ottelupalloon 24–19. Mutta jälleen lentopallo näytti yllätyksellisyytensä.

Someron hyppysyöttäjä veti uskomattomasti neljä onnistunutta hypäriä, joiden joukossa oli kaksi ässää. Näin oltiinkin tasoissa 24–24. Sitten mentiin piste pisteeltä.

Oriveden ottelupallotilanteessa 26–25 Someron vastaanotto näytti jo lipsahtavan takaseinään ja Oriveden vaihtopelaajista muutama ehti kentän puolelle juhlimaan voittoa.

Onneksi tuomari katsoi palloa ja Somero sai kuin saikin pallon korkeassa kaaressa vielä Oriveden puolelle. Nosto lipsahti tai nostettiin tarkoituksella verkon pintaan, jossa hyvän turnauksen pelannut passari Ilona Syvänen tuuppasi pallon Someron ”eturessuun”.

Sitten alkoivatkin sellaiset voitontanssit, jollaisia ei vähään aikaan ollut nähty. Orivedelle mestaruus vuoden parhaalla pelillä 2–0 (25–22, 27–25).

Harri Raitala

Juttua on muokattu 17.1.2023 klo 6.32: Jutun kuvatekstiin on korjattu Anna Arvosen sukunimi oikeaksi. Se oli jutussa aiemmin väärä.

Leave a Comment