Kerttu Lehmuksen unelma pronssin kirkastamisesta kariutui katkeralla tavalla – Suomi haastoi Kanadan ja ratkaisu saatiin vasta jatkoajalla

Fortunan kasvatti Kerttu Lehmus taistelee alle 18-vuotiaiden tyttöjen jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa jälleen pronssimitalista. Pääsy finaaliotteluun oli kuitenkin todella lähellä. Kuva: Heli Rahkonen

Orivesiläisen Kerttu Lehmuksen unelma alle 18-vuotiaiden tyttöjen jääkiekon MM-pronssin kirkastamisesta kariutui lauantai-iltana.

Lue myös: Kerttu Lehmus ja muut tyttöleijonat olivat iskussa oikeaan aikaan, ja Suomi pelaa lauantaina finaalipaikasta – ”Alkuturnaus oli vaikea, mutta olen ylpeä siitä, miten pystyimme joukkueen sisällä käsittelemään tappiot”

Suomi hävisi välieräottelunsa ja taistelee nyt sunnuntaina alkuillasta jälleen MM-pronssista. Ottelussa vastaan asettuu USA, joka hävisi omassa välierässään Ruotsille lukemin 1–2.

Suomi puolestaan hävisi USA:lle alkulohkovaiheessa luvuin 8–1.

Jättimäinen yllätys oli lähellä

Suomi kohtasi myöhään illalla pelatussa välierässä hallitsevan maailmanmestarin Kanadan. Se oli voittanut Suomen alkulohkovaiheessa selkein luvuin 8–0.

Lauantaina tilanne oli toinen ja jättiyllätys oli lähellä. Suomi nimittäin haastoi Kanadaa ja oli ottelun kolmannessa erässä pitkään yhden maalin johtoasemassa.

Kolmanteen erään joukkueet lähtivät nimittäin tasatilanteessa 1–1. Suomi pääsi aloittamaan erän ylivoimalla, sillä Kanadan Caitlin Kraemer sai toisen erän viimeisellä peliminuutilla kahden minuutin jäähyn pelin viivyttämisestä.

Tilanne muuttuikin Suomen johtoasemaksi, kun kolmatta erää oli pelattu vain kahdeksan sekuntia. Pauliina Salonen laittoi kiekon maaliin Sanni Vanhasen syötöstä.

Kun ottelua oli jäljellä reilu seitsemän minuuttia, Kanada tasoitti tilanteen. Suomelle tarjottiin mahdollisuutta nousta vielä ohi, sillä Kanada otti loppuerän aikana kaksi kahden minuutin jäähyä.

Suomi ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään ylivoimia ja varsinainen ottelu päättyi tasatilanteeseen.

Ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoajalta, jossa kaukalossa pelattiin kolmella kenttäpelaajalla. Ensimmäisenä maalin tehnyt etenisi finaaliin.

Suomi sai aloittaa myös jatkoajan ylivoimalla, sillä Kanada oli saanut kolmannen erän viimeisellä minuutilla rangaistuksen huitomisesta. Alivoimasta selvittyään Kanada sai lähes heti uuden rangaistuksen, sillä joukkueella oli liian monta pelaajaa jäällä.

Suomi ei kuitenkaan saanut maalia tehtyä ylivoimatilanteiden aikana. Ratkaisu tapahtui, kun jatkoaikaa oli jäljellä reilu kaksi minuuttia. Sankariksi nousi Kanadan Ava Murphy, joka teki ratkaisevan maalin ajassa 67.32.

”Joukkue antoi jatkuvasti hyvää painetta”

Jääkiekkoliiton tiedotteessa joukkueen päävalmentaja Mira Kuisma kertoi ottelun jälkeen olevansa joukkueesta sanattoman ylpeä.

Joukkue sitoutui tekemiseen yhdessä ja laittoi tiiviillä viisikkopelaamisellaan Kanadan erittäin ahtaalle.

Suomi pystyi pelillisesti täyttämään sille asetetut vaateet. Onnistumisia nähtiinkin niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä armottoman työnteon kautta, tiedotteessa kuvaillaan.

– Meidän viisikkopelaamisemme oli välieräottelussa erittäin hyvää. Samoin se, miten luisteleva joukkue oli läpi pelin. Joukkue antoi jatkuvasti hyvää painetta ja työskenteli erittäin kovasti läpi ottelun, Kuisma kuvasi omiensa otteita.

Suomi teki Kanada-otteluun muutoksia kentällisiin. Esimerkiksi Tshekki-ottelussa kolmoskentällisessä pelannut joukkueen varakapteeni Kerttu Lehmus hyökkäsi nyt neljännessä kentällisessä Iida Lappalaisen ja Eveliina Kitulan kanssa.