Hiljaisuus voi olla haitaksi – kun kukaan ei kommentoi, jää tilaa vain huhuille

Juupajoen kunnanjohtaja Jyri Lammela irtisanoutui virastaan viime viikolla. Tieto tuli yllätyksenä siitäkin huolimatta, että nykyinen kunnanhallituksen puheenjohtaja ja edellisellä kaudella valtuuston puheenjohtajana toiminut Pekka Rae on tuonut esiin, että hän on henkilökohtaisesti menettänyt luottamuksensa kunnanjohtajaan.

Luottamuspulaan Rae vetosi muun muassa syksyllä 2020, kun hän ilmoitti eroavansa kunnanvaltuuston puheenjohtajan paikalta. Eroa kunnanvaltuusto ei kuitenkaan miehelle tuolloin myöntänyt ja myös julkinen keskustelu asiasta hiipui.

Hiljaista on keskustelu nytkin, kun Lammelan viimeinen virantoimituspäivä on keskiviikkona edessä. Kukaan ei suostu kertomaan tai kommentoimaan, miksi yksi kunnan ylimmistä johtajista on irtisanoutunut. Kunnanhallituksessa on nyt myös linjattu, että vain ja ainoastaan irtisanoutuneella Lammelalla on lupa kommentoida asiaa. Kunnanhallituksen jäsenten on toivottu pitävän suunsa supussa.

On totta, että kunnanhallituksissa käsitellään myös sellaisia asioita, joiden päätyminen liian varhaisessa vaiheessa julkisuuteen voi olla niille haitaksi. Nyt haittaa aiheuttaa kuitenkin vaikeneminen. Kuntalaiset ihmettelevät ja yrittävät arvata, mistä asiassa on kyse. Liikkeellä on myös huhuja, joita voi olla kohta vaikea kumota.

Irtisanoutumisissa on toki aina kyse työnantajan ja työntekijän välisestä asiasta. Taitavat viestijät osaavat kuitenkin hoitaa tilanteet siten, että jälkipuheet jäävät vähäisiksi ja luottamus pysyy yllä.

Leave a Comment