Kymmenenvuotias Kettula on tehnyt perjantaista viikon parhaan päivän ja tarjonnut ilonhetkiä niin lapsille kuin vanhemmille, mutta myös työntekijöille: ”Kettulasta ei luovuta niin kauan kuin työntekijöitä ja lapsia riittää!” – katso kuvista Kettulan juhlatunnelmia ja kuuntele videolta, kuinka reippaasti päivänsankarille kajautettiin onnittelulaulu

Siinan Taikaradion lastenkonsertti innosti riehakkaaseen tanssiin vapaa-aikatalolla avoimen päiväkodin Kettulan kymmenenvuotissyntymäpäivillä. Kuva: Heli Rahkonen

Juupajoella juhlittiin viime perjantaina avoimen päiväkodin Kettulan 10-vuotissyntymäpäiviä. Juhlaohjelmassa oli ensin Siinan taikaradion konsertti, jonka jälkeen nautittiin kakkukahvit ja kierrettiin puuhapisteitä.

Katso videolta Siina Hirvosen ja hänen kitaristinsa Juha Yli-Knuuttilan yhdessä lasten kanssa esittämä onnittelulaulu kymmenenvuotiaalle Kettulalle.

Ihan ensimmäisestä kerrasta asti pitkään Kettula-kävijänä ollut Veera Lensu ei ole uskoa ajan kulumista.

– Ei voi olla totta, että siitä on jo kymmenen vuotta, kun Kettula alkoi! hän päivittelee.

Lensu kävi Kettulassa ensin perheen kahden pojan kanssa, ja vaikka pojat ovat jo pitkään olleet koululaisia, on äidillä yhä hyvin muistissa, kuinka he konttasivat Kettulassa pitkin pöydänalusia.

Kettula kokoontui alkuun Lähimmäisen tuvalla, josta se muutti koulukeskukselle. Nyt kokoontumispaikkana ovat Kiertotien entisen ryhmiksen tilat, jotka on nimetty perhetupa Metsätähdeksi.

Myös Juupajoen kunnan hyvinvointijohtaja Anne Tuovila muistaa hyvin pöytien alla konttailleet pikkuiset, olihan hän mukana Kettulaa perustamassa.

– Isommissa kaupungeissa oli siihen aikaan jo avointa varhaiskasvatusta, ja ajattelimme, että kyllähän sitä voidaan pienessäkin kunnassa järjestää, vaikka kävijöitä on vähemmän. Ajatuksena oli tehdä vauvaperheille ja niille perheille, joilla ei ollut lapsia varhaiskasvatuksessa, vertaistuen ja kohtaamisen paikka, Tuovila taustoittaa.

Kettulan kymmenenvuotisjuhlat jatkuivat perhetupa Metsätähdessä muun muassa askartelun merkeissä. Kuva: Heli Rahkonen

Kettula ei jäänyt välistä kuin sairastapauksissa

Veera Lensu kävi lapsineen Kettulassa noin seitsemän vuotta. Kettulan ovet sulkeutuivat siinä vaiheessa, kun nyt kolmatta luokkaa käyvä Minja-tytär aloitti eskarin. Täytyi olla hyvä syy, että perjantaiaamuinen Kettula jätettiin väliin.

– Joka kerta tultiin Kettulaan, jos ei kipeänä oltu. Aamuaikakaan ei ollut liian aikainen, koska lapset ovat heränneet aina aikaisin.

Parasta Kettulassa oli seura.

– Halusin seuraa, kun olin muuten päivät lasten kanssa yksin kotona.

Lensun mieleen ovat jääneet myös kaikki yhteinen Kettula-tekeminen: leipominen, ruuanlaitto, askartelu, vierailut paikallisilla eläintiloilla ja retket laavulle mäkeä laskemaan ja makkaraa paistamaan.

Minja Helperi lukee Kettulan juhlatehtävistä, mitä tekisi seuraavaksi. Vaihtoehtoina askartelun lisäksi on haarahyppelyä ja etsintätehtävä. Minjan kanssa kymppivuotiasta juhlivat äiti Veera Lensu (oik.) sekä Ilona Toivonen ja Taimi Tuominen. Toivonen kertoo, Taimille mieluisimmat Kettula-puuhat ovat kirjojen lukeminen ja paikasta toiseen konttailu. Kuva: Heli Rahkonen

Joustoa tiukkoihin rytmeihin

Anne Tuovila muistelee, että Kettula alkoi keräämään väkeä heti alkuunsa. Parhaimmillaan yhteen saattoi kokoontua kymmenenkin perhettä.

Perheitä ei myöskään ole haluttu lähteä rajaamaan Kettulan ulkopuolelle, vaikka osa perheen lapsista kävisi päiväkodissa.

Nykyään Kettula kokoontuu kahden viikon välein perjantaisin, vanhempien toiveesta vuorotellen aamu- ja iltapäivisin.

– Aluksi emme kyenneet tällaiseen vuorotteluun, mutta ihan hyvin sen olisi jo silloin aikaisemminkin voinut toteuttaa näin. Olimme silloin ehkä vähän joustamattomampia ja halusimme tuoda varhaiskasvatuksen elementtejä tutuksi perheille luomalla päivärytmejä aamu-ulkoiluineen ja lounaan syömisineen, Tuovila myöntää.

– Matkan varrella olemme oppineet joustamaan. Perusajatus on pysynyt samana, mutta tiukassa päiväkodin rytmissä ei tarvitse pysyä. Vanhempien toiveiden mukaan olemme paljon tehneet tätä työtä.

Työntekijätiimi on pysynyt alusta asti samana: mukana menossa ovat varhaiskasvatuksen työntekijä, perhetyöntekijä sote-puolelta ja seurakunnan työntekijä.

Tuovila itsekin työskenteli Kettulassa silloin, kun oli vielä päiväkodissa töissä.

– Kun näki, että perheet viihtyivät ja lapset tykkäsivät, tuli hyvä fiilis ja olo, että tämän takia tätä työtä tehdään. Perjantai oli viikon paras päivä, kun tapasi niitäkin perheitä, joita ei olisi muuten tavoittanut.

Päiväkodin johtaja Merja Yläjärvi (oik.) ja Kettulan perhetyöntekijä Mervi Nousiainen katsovat, kun Minja Helperi kiinnittää terälehteä yhteisesti askarreltuun metsätähteen. Takana pitkään lastensa kanssa Kettulassa käynyt Minjan äiti Veera Lensu (oik.) ja tänä syksynä Kettulaan ensi kertaa tulleet Ilona Toivonen ja Taimi Tuominen. Kuva: Heli Rahkonen

”Ajanhermoilla oleva, kehittyvä ja toivottavasti pysyvä osa Juupajokea”

Jossain vaiheessa kävijämäärissä tuli pieni notkahdus, mutta kävijäluvut on suhteutettava niihin noin kymmeneen lapseen, jotka Juupajoella vuosittain syntyvät.

– Neljäkin perhettä on Juupajoen kokoisessa kunnassa ihan hyvä määrä. Kettulasta ei luovuta niin kauan kuin työntekijöitä ja lapsia riittää!

Samanlailla ajattelee myös päiväkodin johtaja, jolle avoimen päiväkodin toiminta tuli tutuksi jo edellisessä työpaikassa.

Millainen kymppivuotias Kettula on, Merja Yläjärvi?

– Ajanhermoilla oleva, kehittyvä ja toivottavasti pysyvä osa Juupajokea, Yläjärvi kiteyttää.

– Näen tämän toiminnan erittäin arvokkaana ja tärkeänä osana kunnan varhaiskasvatusta. Perheet pääsevät tapaamaan toisiaan, ja lapset pääsevät tapaamaan toisiaan, kun on kohtaamispaikka. Ja koska Kettula on avointa varhaiskasvatusta, siellä on suunnitelmallista ja tavoitteellista toimintaa.

Emma Tuominen, 3, viihtyi nukkeleikkien parissa. Kuva: Heli Rahkonen

Ohjattu tekeminen vetää

Yläjärvi kertoo, että tänä syksynä yhdessä lasten kanssa on tehty hedelmäsalaattia samalla tutustuen erilaisiin hedelmiin, niiden makuihin ja väreihin. Lisäksi on laulettu, loruiltu ja liikuttu.

Juuri tästä ohjatusta ohjelmasta tykkää lastensa Aadan ja vielä nimettömän vauvan kanssa Kettulassa aina silloin tällöin käyvä Anne Salo.

– Pienempi ei vielä ohjelmaa kaipaa, mutta isommille on ollut kivoja ja erilaisia juttuja, kuten nallesairaalaa ja muuta.

He tulivat ensimmäisen kerran Kettulaan pian neljä vuotta täyttävän Aadan vauva-aikaan.

– Silloinen terveydenhoitaja kovasti kannusti lähtemään tänne, ja satuin tietämään myös toisen äidin, joka kävi täällä samanikäisen lapsen kanssa, Salo kertoo.

Sofia Tuominen, 5, nautti askartelusta Kettulan kymppisynttäreillä. Hän pyysi saada leikata lisää terälehtiä yhteiseen kukka-askarteluun. Hän sai askarteluseuraa perhetyöntekijä Mervi Nousiaisesta. Kuva: Heli Rahkonen
Anne Salo käy Kettulassa Aadan ja vielä nimettömän pikkusiskon kanssa. Lisäksi hän vetää MLL:n perhekahvilaa, joka kokoontuu vuoroviikoin Kettulan kanssa. Kuva: Heli Rahkonen

Juttua muokattu 31.10.2022 klo 19.28: lisätty kuva.

 

 

 

Leave a Comment