Lippu salkoon Suomen luonnolle – sitä juhlitaan jo kymmenettä kertaa eikä suotta

Suomen luontoa juhlitaan elokuun viimeisenä lauantaina jo kymmenettä kertaa. Ensimmäistä kertaa Suomen luonnon päivää vietettiin vuonna 2013. Liputustakin päivälle suositellaan, ja ensi vuodesta lähtien Suomen luonnon päivä vakiintuu liputuspäiväksi. Ainoaksi sellaiseksi maailmassa.

Suomen luonnolle on syytäkin liputtaa! Se on asia, jota myös maahamme tulevat ulkomaalaiset hehkuttavat kerta toisensa jälkeen. Koronavuosina luontoon löysivät yhä enenevässä määrin myös he, joille luonnossa liikkuminen ei aiemmin ole ollut tapa.

Luonnon juhlimisessa vain mielikuvitus on rajana, ja luontoa voi juhlistaa joka päivä. Tänä vuonna juhlanaiheena ovat suomalaisten tärkeät eläimet, kasvit, sienet ja koko Suomen luonnon monimuotoisuus.

Mitään sen ihmeellisempää luonnon juhliminen ei välttämättä vaadi. Lasten kanssa luonnossa liikkuessa kannattaa muistaa, että pienikin on suurta. Retket luontoon herkullisten eväiden kera ovat usein niitä, jotka muistetaan vielä aikojenkin päästä.

Kotipihaa kauemmaskaan ei välttämättä tarvitse lähteä. Suomen Latu haastaa perinteisesti nukkumaan yön ulkona, ja voisihan sitä lepakoitakin bongailla.

Jos kuitenkin haluaa pois kotinurkista, eivät Oriveden ja Juupajoen alueelta retkeilypaikat lopu. Metsähallituksen Luontopalveluista, joka on mukana koordinoimassa päivää, muistutetaan, että Suomeen perustettiin vuonna 1982 yhteensä 11 kansallispuistoa.

Nelikymppisiään viettävät nyt myös esimerkiksi Isojärven ja Helvetinjärven kansallispuistot, jotka eivät ole kovin kaukana nekään.

Leave a Comment