Omien ja perheenjäsenten autojen peseminen muuttui päätyöksi ja yrittäjyydeksi – 17-vuotias nuori yrittäjä haluaa tehdä jatkossakin työnsä niin hyvin, että asiakas voi verrata auton olevan siistimpi kuin autoliikkeestä tullessa

4H-yrittäjänä vajaan vuoden toiminut Jaakko Kopra pesee autot käsin. Ensimmäiseksi autolle tehdään esipesu. Kuva: Heli Rahkonen

17-vuotias juupajokelainen 4H-yrittäjä Jaakko Kopra on pienestä pitäen ollut kiinnostunut kaikista moottoriajoneuvoista.

Kotopuolessa Kopsamolla hän pesi ahkeraan omia ja perheenjäsentensä autoja ennen kuin reilut puoli vuotta sitten perusti oman yrityksensä Jfixin, jossa pesee ja kiillottaa autoja nyt työkseen. Käytännön harjoittelun lisäksi Kopra on hakenut oppia netistä lukemalla ja videoita katsomalla.

– Tein samaa hommaa kotona harrastuksena, ja yrittäjinä toimivat vanhemmat rohkaisivat laittamaan yrityksen pystyyn.

Sopivat vuokratilatkin löytyivät Cafe58:n yhteydessä olevasta, vastaavina tiloina aiemmin toimineesta pesuhallista, josta Jaakon tulon myötä tosin poistettiin harjakone. Jaakko Kopra nimittäin pesee autot käsin.

– Pahinta, mitä auton maalipinnalle voi tehdä, on viedä auto harjapesuun. Harjakset raapivat auton kyljet, koska niissä on hiekka vielä pinnassa. Jos haluaa käyttää koneellista pesua, kannattaa valita hellävaraisempi harjaton pesu, nuori yrittäjä tuumii.

Jaakko Kopra aloittaa auton sisäputsauksen harjaamalla irtoliat pinnasta pois. Kuva: Heli Rahkonen

Vain kiillotus koneella

Pesuhallissaan Jaakko Kopra tekee sekä autojen sisä- että ulkopesuja, vahauksia ja kiillotuksia.

– Sisäputsissa käyn joka pinnan läpi ja imuroin sisustat useampaan otteeseen. Joissain autoissa voi joutua vähän irrottamaan sisustaakin, hän kertoo.

Ulkopesussa on monta työvaihetta, joten aikaakin kuluu.

– Ensin teen esipesut ja huuhtelut, tämän jälkeen levitetään toinen vaahto ja huuhdellaan, pestään käsin ja kuivataan.

Ainoa työvaihe, jossa Koprakin turvautuu koneeseen on kiillotus. Tätä varten hänellä on ihan oma koneensa, johon laitetaan ikään kuin hiomatahnaa.

– Kun auto on täydellisesti pesty ja pinnasta on poistettu kaikki lika, kiillotan sen koneella. Se hioo pienen määrän lakkapintaa, minkä seurauksena pinnasta poistuvat kaikki naarmut.

Kevään rengassesongin alkaessa Kopran palveluvalikoimaan tulevat myös renkaiden vaihdot ja vanteiden pesut.

Säätilan Kopra on jo huomannut vaikuttavan työhönsä.

– Alkukevään aurinkoisilla säillä kysyntä kasvoi heti.

Kun irtoliat on putsattu, Jaakko Kopra pyyhkii pinnat rätillä. Kuva: Heli Rahkonen

Merkonomin paperit etuajassa

Alkuhankintoja Jaakko Kopra on joutunut jonkin verran tekemään. Kokeilujen myötä ovat löytyneet itselle mieluisimmat työvälineet.

Hän kertoo, että yritys on työllistänyt häntä sopivasti alusta asti. Putsattavia autoja on useampia viikoittain.

– Tämä on nyt päätyöni, jonka ehdoilla menen. Yrittäjyys on aina kiinnostanut, ja parasta on, kun saan päättää itse asioista ja tehdä työtä niin kuin itse haluan. Jos tämä lähtee vetämään hyvin, voisin nähdä tekeväni tätä myös tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä Kopra opiskelee yrittäjyytensä ohessa oppisopimuksella merkonomiksi ja työskentelee myös äitinsä Johanna Putkosen yrityksessä Myllymuksuissa. Myös omasta yrityksestä saa hyväksiluettua opintopisteitä. Niinpä Kopra valmistuu tänä keväänä vuoden etuajassa.

Yrityksen paperihommat hoituvat nekin itse, ja tukea niihinkin on saatavilla kotoa.

– 4H-yrittäjyys on hyvää ja turvallista harjoitusta oikeaan yrittäjyyteen. Tämä on paras alku yrittäjyyteen, Kopra kiittelee.

Kopra sai työlleen varsin hyvän startin senkin puolesta, että Kopran yritys sai heti aloitettuaan viime syksynä Juupajoen yrittäjäyhdistyksen innovaatiopalkinnon juupajokelaisittain uudesta yritysideasta.

Lue lisää: Juupajoen Yrittäjät palkitsi vuoden 4H-yrittäjänä Tuomas Loposen – monipuolisuus tärkein valintaperuste

Myös palaute asiakkailta on lämmittänyt Jaakko Kopran mieltä.

– Kun asiakas sanoo, että auto on siistimpi kuin tullessaan autoliikkeestä, en olisi voinut tehdä työtäni enää paremmin. Koko homman nimi on se, että asiakas on tyytyväinen. Samalla saan itse hyvän mielen ja tienestejä.

Jaakko Kopra naurahtaa, että kaverit pesettäisivät mielellään autonsa hänellä. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment