Ehjä ja puhdas tuulilasi tärkeä turvallisuustekijä – muista pestä lasit joskus myös sisäpuolelta

Erityisesti kun aurinko paistaa matalalta, tahrat tuulilasissa voivat haitata pahastikin näkyvyyttä. Milloin viimeksi puhdistit tuulilasin sisäpuolelta? Kuva: Autoalan Keskusliitto

Tuulilasin eheys ja puhtaus on tärkeää liikenneturvallisuuden kannalta. Jos lasissa on halkeamia, naarmuja tai se on likainen, vääristää se kuljettajan näkyvyyttä ja näin tekee vaikeaksi havaita muita tiellä liikkujia, kuten autoja, jalankulkijoita ja pyöräilijöitä.

– Likainen tai vaurioitunut tuulilasi voi aiheuttaa häikäiseviä heijastuksia ja valon taittumista, mikä häiritsee kuljettajan näkökykyä erityisesti yöllä ja vastaantulevien ajoneuvojen valojen kanssa. Näistä syistä on tärkeää pitää tuulilasi mahdollisimman puhtaana ja korjauttaa mahdolliset säröt tai halkeamat välittömästi, muistuttaa Traficomin ylitarkastaja Tatu Siivonen Autoalan Keskusliiton tiedotteessa.

Tuulilaseista tulee yli 100 000 korjauskehotusta vuodessa

Tuulilasin kunto tarkastetaan autojen määräaikaiskatsastuksen yhteydessä.

– Halkeamien ja säröjen osalta helppona muistisääntönä voisi sanoa, että katsastuksessa tuulilasissa ei saa olla vaurioita kuljettajan näkökentässä tuulilasinpyyhkijöiden pyyhkimisalueella, kertoo Siivonen.

Siivosen mukaan vuosittain korjauskehotuksia tuulilasin vioista annetaan yli 100 000 henkilöautolle.

Tuulilasin halkeamat tai naarmuisuus hankaloittavat havaintojen tekoa liikenteessä, mutta siihen riittävät pöly ja kurakin. Milloin viimeksi pesit kunnolla auton tuulilasin – myös sisäpuolelta? Se kannattaa tehdä muulloinkin kuin auton kevätsiivouksen yhteydessä. Sormen hipaisu lasin sisäpinnalla saattaa paljastaa aikamoisen pölykerroksen.