PANKKIFUUSIO: Aito Säästöpankki rynnistää nyt Etelä-Pohjanmaalle, yhdistyminen Ylihärmän Sp:n kanssa avaa oven kasvavalle Seinäjoen kaupunkiseudulle

Pirkanmaalaissatakuntalaisen Aito Säästöpankin toimitusjohtaja PirkkoAhonen elää mielenkiintoista talvea ja kevättä. Hänen luotsaamansa miljardi pankki levittäytyy nyt Etelä-Pohjanmaalle. Käynnissä on Ylihärmän Säästöpankin ja Aito Säästöpankin yhdistyminen. (Kuva: Aito Säästöpankki)
Pirkanmaalaissatakuntalaisen Aito Säästöpankin toimitusjohtaja PirkkoAhonen elää mielenkiintoista talvea ja kevättä. Hänen luotsaamansa miljardi pankki levittäytyy nyt Etelä-Pohjanmaalle. Käynnissä on Ylihärmän Säästöpankin ja Aito Säästöpankin yhdistyminen. (Kuva: Aito Säästöpankki)

Pirkanmaalta ponnistava ja vuonna 2020 Satakuntaan Huittisten Säästöpankin fuusiolla levittäytynyt Aito Säästöpankki valtaa nyt puolestaan Etelä-Pohjanmaan pankkimarkkinoita. Miljardipankki on tulevan kevään aikana lyömässä hynttyynsä yhteen Ylihärmän Säästöpankin kanssa. Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen sanoo, että uusi suunta kiehtoo, koska Seinäjoki kuuluu Suomen voimakkaimmin kasvavien keskusten joukkoon. Seitsemän kunnan muodostama Seinäjoen kaupunkiseutu lukeutuu 150 000 asukkaallaan maamme kymmenen suurimman kaupunkiseudun joukkoon. Etelä-Pohjanmaan työllisyysaste on Suomen korkeimpia. Seinäjoki pitää kerrasta toiseen kärkisijaa Elinkeinoelämän keskusliiton Kuntaranking-selvityksessä. Lisäksi yrittäjyydestään kuulu Etelä-Pohjanmaa on maamme kasvukäytävällä.

Aito Säästöpankki saa mieluisan lahjan koko säästöpankkitoiminnan 200-vuotisjuhlaetapin kunniaksi. Pian 12-vuotias miljardipankki yhdistyy kevään aikana eteläpohjanmaalaisen Ylihärmän Säästöpankin kanssa. Se on perustettu vuonna 1900, ja se on merkitty kaupparekisteriin vuoden 1920 helmikuussa.

Aito Säästöpankilla on vahvat juuret pirkanmaalaisessa maaperässä. Se syntyi vuonna 2010, kun Ikaalisten Säästöpankki ja Luopioisten Säästöpankki yhdistyivät. Ikaalisten Säästöpankki oli perustettu vuonna 1876 ja Luopioisten Säästöpankki vuonna 1903.

Pirkanmaalla nälkäisesti markkina-asemaa hankkinut Aito Säästöpankki teki uuden aluevaltauksen vuonna 2020, jolloin se yhdistyi 143-vuotiaan Huittisten Säästöpankin kanssa. Aito Säästöpankki pääsi Satakunnan pankkimarkkinoille.

Nyt Pirkanmaalla ja Satakunnassa toimiva Aito Säästöpankki rynnistää Etelä-Pohjanmaalle. Kevätkuukaudet tuovat fuusion, jossa Ylihärmän Säästöpankki yhdistyy Aito Säästöpankin kanssa.

Menestyvä maakunta kiinnostaa

Aito Säästöpankin toimitusjohtaja Pirkko Ahonen sanoo, että kasvunälkäinen ja kehitysjanoinen miljardipankki saa Ylihärmän Säästöpankin avulla kolmannen vahvan peruspilarin. Pirkanmaa ja Satakunta ovat naapurimaakuntia, joilla on paljon yhteistä. Etelä-Pohjanmaa on kuulu toimeliaisuudestaan ja pärjäämisestään.

– On luonnollista, että Aito Säästöpankki kasvaa ja kehittyy Suomen kasvukäytävällä. Pankkimme on sen sydänalueilla, Ahonen muistuttaa.

Ylihärmän Säästöpankki toimii kolmen kunnan alueella: Kauhavalla, Isossakyrössä sekä Seinäjoella. Pankilla on neljä konttoria. Ylihärmän kunta liittyi vuonna 2009 Kauhavan kaupunkiin.

– Etelä-Pohjanmaa on rivakasti kasvava ja kehittyvä 150 000 asukkaan maakunta.

– Maakunnan elinkeinoelämä on erittäin vilkas ja monipuolinen. Yrittäjyys kukoistaa.

– Maakunnan työllisyysaste on valtakunnan korkeimpia, ja vastaavasti työttömyysaste on maamme alhaisimpia.

– Monissa tutkimuksissa ja mittauksissa niin Seinäjoen kaupunkiseutu kuin koko Etelä-Pohjanmaa kipuaa kärkisijoille. Siellä on vahva luottamus tulevaisuuteen, kova halu menne eteenpäin, Ahonen listaa.

Ahosen mukaan Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla on paljon yhteistä. Hän on vakuuttunut siitä, että maakuntien välinen yhteistyö saa monella eri tasolla lisävauhtia tulevaisuudessa. Yhteistyön puolesta puhuvat esimerkiksi koko ajan kehittyvät liikenneyhteydet.

Ylihärmän Säästöpankki on toimitusjohtaja Lasse Solakarin johdossa. Hänen tuleva postinsa ei ole vielä tarkalleen tiedossa, vaan hänen roolinsa selkiytyy lähikuukausien aikana. (Kuva: Ylihärmän Säästöpankki)
Ylihärmän Säästöpankki on toimitusjohtaja Lasse Solakarin johdossa. Hänen tuleva postinsa ei ole vielä tarkalleen tiedossa, vaan hänen roolinsa selkiytyy lähikuukausien aikana. (Kuva: Ylihärmän Säästöpankki)

Millainen Ylihärmän Sp on?

Ylihärmän Säästöpankki kantaa synnyinpitäjänsä nimeä. Ylihärmä ja Kauhavan kaupunki tekivät kuntaliitoksen 13 vuotta sitten eli vuonna 2009.

Pankilla on neljän konttorin verkosto. Konttorit ovat Seinäjoella, Isossakyrössä, Ylihärmässä sekä Kauhavalla.

Viime vuoden marraskuun lopussa Ylihärmän Säästöpankilla oli 10 000 asiakasta. Pankin tase oli 175 miljoonaa euroa. Pankin luottokanta oli 162 miljoonaa euroa ja asiakasvarat 212 miljoonaa euroa.

Ylihärmän Säästöpankki työllistää 25 henkilöä. Toimitusjohtajana on Lasse Solakari.

Aito Säästöpankin toimitusjohtaja Pirkko Ahonen kertoo, että koko Ylihärmän Säästöpankin henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksessa vanhoina työntekijöinä. Hänen mukaansa muun muassa nykyisen toimitusjohtajan rooli määrittyy yhdistymisvalmisteluiden edetessä.

Millainen Aito Sp on?

Helmikuu tuo tullessaan Aito Säästöpankin vuoden 2021 tunnusluvut. Toimitusjohtaja Pirkko Ahosen mukaan ne kertovat voimakkaasta eteenpäin menosta sekä vahvasta kasvusta.

Vuoden 2020 tase oli 1,15 miljardia euroa.

Luottojen määrä oli 1,18 miljardia euroa.

Liikevoittoa kertyi 9,22 miljoonaa euroa.

Pankilla oli vuoden 2020 lopussa 68 200 asiakasta.

Vakavaraisuusprosentti (CET1) asettui 22,7:een.

Aito Säästöpankilla on 125 työntekijää.

Ylihärmän Säästöpankin yhdistyminen Aito Säästöpankkiin avaa sille oven vauraalle Etelä-Pohjanmaalle. Vuonna 2020 Aito Säästöpankki levittäytyi Satakuntaan; silloin oli fuusio Huittisten Säästöpankin kanssa. Aito Säästöpankin juuret ovat Pirkanmaalla. Pian pankki toimii fyysisesti 18 kunnan alueella kolmessa maakunnassa. (Kartta: Aito Säästöpankki)
Ylihärmän Säästöpankin yhdistyminen Aito Säästöpankkiin avaa sille oven vauraalle Etelä-Pohjanmaalle. Vuonna 2020 Aito Säästöpankki levittäytyi Satakuntaan; silloin oli fuusio Huittisten Säästöpankin kanssa. Aito Säästöpankin juuret ovat Pirkanmaalla. Pian pankki toimii fyysisesti 18 kunnan alueella kolmessa maakunnassa. (Kartta: Aito Säästöpankki)

Leveämmät hartiat, laajemmat mahdollisuudet

Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen korostaa, että pankkien yhdistyminen tuo nykyistä vahvemmat hartiat rahalaitokselle. Hartioiden vahvistuminen konkretisoituu muun muassa palveluiden laatuun ja määrään sekä digitaalisiin toimintoihin.

– Pystymme rahoittamaan aiempaa suurempia yrityskokonaisuuksia ja -investointeja, hän toteaa.

Aito Säästöpankki on osakeyhtiö. Sen alkuperäiset perustajapankit Ikaalisten Säästöpankki ja Luopioisten Säästöpankki elävät säästöpankkisäätiöissä. Samoin Huittisten Säästöpankki.

Myös Ylihärmän Säästöpankki saa oman säästöpankkisäätiönsä.

Aito Säästöpankilla on Ylihärmän Säästöpankin yhdistymisen jälkeen neljä omistajasäätiötä.

Yhdistymisen jälkeen Aito Säästöpankki toimii fyysisesti 18 kunnan alueella Pirkanmaalla, Satakunnassa sekä Etelä-Pohjanmaalla. Sulautumisen jälkeen asiakkaita on noin 77 000. Pankin yhteenlaskettu tase on 1,3 miljardia euroa, luotonanto 1,4 miljardia euroa ja asiakasvarat liki 1,8 miljardia euroa.

MATTI PULKKINEN

Leave a Comment