Aluevaaliehdokkaan mielipide: Hiljaisimpien ääni pitää saada myös kuuluviin

Useissa vaaleissa mainoslauseeni on ollut ”Heikomman puolella. Aina.”.

Se on kuvannut pian kaksikymmentä vuotta kestänyttä työtäni erilaisissa luottamustehtävissä parhaiten. Olen aina halunnut puolustaa heitä joiden ääni ei ole kuulunut.

Kannan huolta niiden lasten ja perheiden puolesta, joilla ei ole voimia itsellään puhua. Näitä perheitä ovat esimerkiksi ne, joiden elämässä on haasteita esimerkiksi mielenterveysongelmien, lasten sairauksien tai usein molempien kanssa.

Näissä perheissä on usein niin voimakasta uupumusta, että yksinkertaisesti ei ole voimavaroja jaksaa nousta pitämään puoliaan.

Lapsiperheiden sosiaalityö on rankkaa ja raskasta työtä. Sosiaalityöntekijät, perheohjaajat ja perhetyöntekijät tekevät töitä jaksamisen äärirajoilla ja ovat monissa kunnissa kaatumassa työtaakkansa alle. Silti juuri nämä lapsiperheiden sosiaalityössä työtä tekevät ihmiset ovat niitä, jotka auttavat ja tukevat monen perheen elämää ja turvaavat tarvittaessa lapsen ja nuoren elämän alkua.

Aluevaltuustossa on välttämätöntä huolehtia, että myös heidän arvokas työnsä saa riittävästi resursseja.

Viime aikoina otsikoissa on ollut paljon keskustelua mielenterveysongelmista ja niiden huonosta hoidosta. Ongelmat ovat nyt monin paikoin nousseet valtaviksi ja hoitojonot miltei katastrofaalisiksi.

En voi mitenkään hyväksyä sitä, miten kovasti mielenterveyden haasteiden kanssa kamppaileva nuori tai aikuinen joutuu kamppailemaan saadakseen hoitoa. Kun mieli järkkyy apua on välttämättä saatava heti. Pahoinvoiva mieli ei jaksa odottaa.

Siksi mielenterveyden ongelmia kohtaavan on päästävä hoitoon mutkattomasti. Pirkanmaan hyvinvointialueelle on luotava sellaiset mielenterveyspalveluiden polut, joihin on helppo hakeutua matalalla kynnyksellä. Pirkanmaan hyvinvointialueen pitää tavoitella hyvän työnantajan paikkaa myös psykiatrian erikoisalalla.

Ikäihmisten on saatava arvokasta hoivaa rahapussin paksuudesta riippumatta. Hyvinvointialueen kunnissa täytyy olla riittävästi julkisesti tuotettua ikäihmisten palveluasumista. Näissä yksiköissä on oltava tarpeeksi henkilöstöä, joka pystyy hoitamaan ikääntyvän väestön.

Jotta henkilöstö pystyy tähän, hoitajia on pakko olla riittävästi, työolojen on oltava inhimilliset ja palkkaustason hyvä.

Julkisen terveydenhuollon on pakko olla kunnossa. Ei voi olla niin, että saadakseen hyvää terveydenhuoltoa, on pystyttävä maksamaan joko kalliita vakuutusmaksuja tai hintavia käyntejä yksityisellä terveysasemalla.

Julkisen terveydenhuollon riittävästä resurssoinnista täytyy pitää huolta. Tämä resurssointi tarkoittaa riittävää määrärahaa hoitajien ja lääkäreiden palkkaukseen sekä myös satsauksia hoitajien ja lääkäreiden hyvinvointiin.

Esimerkiksi näitä asioita olen puolustanut melkein kahdenkymmenen vuoden aikana toimiessani kuntapolitiikassa muun muassa Vammalan ja Sastamalan kaupunginvaltuuston jäsenenä,  Sastamalan kaupunginhallituksen puheenjohtajana, kahdeksan vuotta Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston jäsenenä sekä nyt PSHP:n hallituksen jäsenenä. Intoa minulla on kuitenkin edelleen aivan valtavasti.

Edelleen olen heikomman puolella. Aina.

Jenni Jokinen (sd.)

aluevaaliehdokas

Leave a Comment