Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto päätti Oriveden Särkänkodin valvonnan – henkilöstömitoitus saatu korjattua palveluntarvetta vastaavalle tasolle

Särkänkoti. Kuva: Markus Puolakanaho
Särkänkoti oli kesästä asti aluehallintoviraston (avi) erityisessä valvonnassa havaittujen puutteiden takia. Arkistokuva: Markus Puolakanaho

Aluehallintovirasto toteaa 5. tammikuuta antamassaan päätöksessä, että Tampereen kaupunki on toiminut käytettävissä olevien selvitysten perusteella asianmukaisesti ja aluehallintoviraston antaman määräyksen mukaisesti ja saanut korjattua Särkänkodin välittömän asiakastyön mitoituksen asiakkaiden palveluntarvetta vastaavalle tasolle. Asia ei tältä erää anna aluehallintovirastolle aihetta enempiin toimenpiteisiin, todetaan aluehallintoviraston tiedotteessa maanantaina.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto sai heinäkuusta 2021 alkaen useita epäkohtailmoituksia koskien Tampereen kaupungin toimintayksikkö Särkänkotia Orivedellä.

Kaikissa epäkohtailmoituksissa esitettiin vakavaa huolta yksikön hoito- ja hoivatyön henkilöstömäärän riittävyydestä asiakkaiden palvelujen tarpeisiin nähden, puutteita lääkehoidon toteuttamisessa ja lähiesimiehen vaihtuminen vuoden välein. Ilmoituksissa mainittiin lisäksi, että asiat eivät ole muuttuneet aluehallintoviraston ohjauksesta huolimatta.

Aluehallintovirasto määräsi 1.9.2021 annetulla päätöksellä Tampereen kaupungin turvaamaan asiakasturvallisuuden ja palvelujen laadun Oriveden Särkänkodissa siten, että asiakkaiden palveluntarpeen mukainen välittömän asiakastyön mitoitus toteutuu. Päätöksen mukaan asia oli saatettava viipymättä kuntoon, kuitenkin viimeistään 20.9.2021.

Kaupunki velvoitettiin järjestämään Oriveden Särkänkodin johtaminen siten, että yksikön johtajalla on vastuullaan vain Särkänkodin johtaminen. Tämä asia oli saatettava viipymättä kuntoon, kuitenkin viimeistään 1.10.2021.

Huomautus Tampereen kaupungille ja viranhaltijoille

Vastaisen toiminnan varalle aluehallintovirasto antoi huomautuksen Tampereen kaupungille Särkänkodin asiakasturvallisuuden ja palvelujen laadun vaarantamisesta sekä lain vastaisesta toiminnasta tammi-heinäkuussa 2021. Kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden viranhaltijoita huomautettiin toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä Särkänkodissa siten, että asiakkaiden hyvä hoito ja hyvä kohtelu tulee turvata kaikissa olosuhteissa, kaikkina aikoina.

Aluehallintoviraston huomautus Tampereen kaupungille koski myös Suomen perustuslaissa säädettyjen velvollisuuksien täyttämättä jättämistä sekä asiakkaiden perusoikeuksien rajoittamista siten, että lääkärin päätöksellä tehdyn rajoitustoimenpiteen tarpeellisuutta, vaikutuksia ja kestoa ei oltu riittävässä määrin arvioitu.

Päätöksessään 1.9.2021 aluehallintovirasto kiinnitti Särkänkodin toiminnasta vastaavien huomiota myös siihen, että sosiaalihuollon omavalvontaa tulee toteuttaa säädösten ja määräysten edellyttämällä tavalla toiminnan laadun ja asiakasturvallisuuden varmistamiseksi.

Rajoittavat toimet aina määräaikaisia

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto toteaa 5.1.2022 antamassaan valvontapäätöksessä, että Tampereen kaupunki on toiminut käytettävissä olevien selvitysten perusteella asiassa asianmukaisesti ja aluehallintoviraston antaman määräyksen mukaisesti ja saanut korjattua Särkänkodin välittömän asiakastyön mitoituksen asiakkaiden palveluntarvetta vastaavalle tasolle. Lisäksi esihenkilön johtamisvastuussa on ollut ainoastaan Särkänkoti 15.9.2021 lähtien.

Käsityksenään aluehallintovirasto ilmaisee, että ryhmäkotia ei voi jättää yöaikaan ilman valvontaa ja ryhmäkodeissa yöaikaan tarvittavat auttamiskäynnit tulee organisoida jollain muulla tapaa kuin ryhmäkotien välisillä käynneillä. Aluehallintovirasto toteaa, että ryhmäkotien yöhoitajien tulee olla lisäksi lääkeluvallisia, jotta asiakasturvallisuus pystytään turvaamaan myös siltä osin.

Aluehallintoviraston saamien selvitysten mukaan Särkänkodissa ei ole enää hygieniahaalareita kenelläkään asiakkaalla käytössä. Joillakin asiakkailla on määräaikaisia terveyttä ja toiminnallisuutta turvaavia rajoittavia toimintakäytänteitä. Selvitysten mukaan rajoittavat toimet ovat aina määräaikaisia ja niiden tarve arvioidaan viimeistään määräajan umpeuduttua uudelleen.

Aluehallintovirasto toteaa, että Tampereen kaupunki on toiminut käytettävissä olevien selvitysten perusteella kyseisessä asiassa asianmukaisesti eikä asia anna aihetta aluehallintovirastolle enempiin toimenpiteisiin. Aluehallintovirasto toteaa päätöksessään lisäksi, että lääkehoidon turvalliseen toteuttamiseen ja henkilöstön osaamisen varmistamiseen liittyvät asiat tulee korjata viipymättä.

Oriveden Särkänkodin valvonta-asia aluehallintovirastossa todetaan päättyneeksi.

Leave a Comment