Keskiviikkona pääsee jo äänestämään aluevaaleissa – äänensä voi ennakkoon antaa missä vain, vaikka kauppareissulla tai lauantaina äänestysbussin kierroksella

Tutunnäköinen kirjekuori, jonka sisältö kerrotaan jo kuoren päällä. Sen puuttuminen ei äänestämistä estä, mutta mukanaoloa nopeuttaa ennakkoäänestyksen hoitamista huomattavatsi. Kuva: Anne Kotipuro

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa tämän viikon keskiviikkona 12. tammikuuta ja jatkuu viikon verran, myös viikonloppuna. Orivedellä ennakkoon pääsee äänestämään myös lauantaina haja-asutusalueilla kiertävässä äänestysbussissa.

Orivedellä kiinteänä ennakkoäänestyspaikkana toimii pääkirjasto kaupungintalolla. Arkisin siellä voi äänestää tällä viikolla keskiviikosta perjantaihin aamuyhdeksästä iltakuuteen. Viikonloppuna kirjastossa palvellaan ennakkoäänestäjiä kello 11–15, ja viimeisinä ennakkoäänestyspäivinä 17.–18. tammikuuta äänestysaikaa on iltakahdeksaan asti.

Varsinaisena vaalipäivänä, sunnuntaina 23. tammikuuta voi äänestää vain asuinpakan mukaisella äänestyspaikalla. Orivedellä pohjoisen äänestysalueen asukkaat äänestävät kaupungintalolla, eteläisen äänestysalueen äänestyspaikka on Rovastinkankaan koulu ja itäisen äänestysalueen Eräjärven koulu.

Se, mihin äänestysalueeseen kuuluu, selviää esimerkiksi kotiin tulleesta äänioikeuskirjeestä, jonka lähettäjä on Digi- ja viestintävirasto. Jos se on joutunut hukkaan, äänestää voi silti, kunhan menee oikealle äänestyspaikalle. Henkilöllisyytensä on kuitenkin pystyttävä todistamaan molemmissa tapauksissa.

Juupajoella kunnanvirasto toimii myös ennakkoäänestyspaikkana

Juupajoella voi ennakkoon äänestää kunnanvirastolla, joka toimii myös vaalipäivän 23. tammikuuta äänestyspaikkana. Ennakkoäänestys on mahdollista keskiviikosta perjantaihin kello 10–17, lauantaina ja sunnuntaina 12–16 ja ensi viikon kahtena ensimmäisenä arkipäivänä samoin 10–17.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspisteessä, vaikkapa työpaikkaa lähinnä sijaitsevassa. Edes kirjeenä saapunutta ilmoitusta äänioikeudesta ei tarvitse olla mukana, kunhan henkilöllisyytensä pystyy todistamaan.

Tampereella ennakkoäänestys on viety myös moneen markettiin, joten jos siellä sattuu liikkumaan, äänensä voi antaa sielläkin.

Länkipohjassa pääsee äänestämään ennakkoon, vaalipäivänä lähdettävä Halliin

Länkipohjassakin on ennakkoäänestysmahdollisuus neljänä päivänä. Länkipohjan kirjastossa voi ennakkoon äänestää perjantaina 14. tammikuuta kello 9–19 ja lauantaina 15.1. kello 10–15. Maanantaina ja tiistaina  17.–18.1. ennakkoäänestäjiä palvellaan kirjastossa 9–19.

Varsinaisena vaalipäivänä eivät länkipohjalaiset voikaan äänestää kotikylällä, vaan silloin on mentävä Kuoreveden koululle Halliin. Ennakkoäänestys on siksi vaivattomampi tapa hoitaa asia.

Äänestysbussi kiertää Orivedellä lauantaina neljällä kylällä

Orivedellä on jo useampien vaalien alla kyliä kiertänyt äänestysbussi, joka on käytännössä Nopa-palvelulinjan auto äänestystä varten varusteltuna. Se tekee kierroksensa tämän viikon lauantaina 15. tammikuuta myös aluevaaliäänestäjiä palvellen.

Äänestysbussi kurvaa ensin Karpinlahden koululle, missä se viipyy kello 9–10.15. Seuraava pysähdyspaikka on Västilän Voimantalolla 11.15–13. Sieltä vaalivirkailijat suuntaavat Talviaisten kylätalolle, jonka pihassa viivytään kello 13.30–15. Päivän päätteeksi ajellaan vielä Hirsilään. Hirsilän koulun pihalla pääsee äänestämään kello 15.30–16.45.

Äänestysbussissakin voivat pistäytyä kansalaisoikeutensa käyttämässä minkä tahansa äänestysalueen tai vaikka naapurikunnan äänestäjät.

Henkilöllisyyden todistamiseen vaaleissa kelpaavat henkilökortti, passi, ajokortti tai kuvallinen Kela-kortti. Korona-aikana muistutetaan lisäksi, että äänestämään voi mennä vain terveenä ja äänestyspaikalla on noudatettava hygieniaohjeita. Turvavälien noudattamista valvotaan ja äänestyspaikalla on tarjolla käsidesiä sekä maskeja.

Kaikkien äänestyspaikkojen osalta Oriveden keskusvaalilautakunta esittää toiveen, että ensimmäinen tunti pyrittäisiin varaamaan erityisesti riskiryhmien äänestysajaksi. Jokainen äänestäjä saa myös käyttöönsä oman kynän äänestysmerkinnän tekemiseen.

Leave a Comment