”Suureksi harmiksemme joudumme ilmoittamaan…” – koronatilanne ja uudet rajoitukset muuttaa taas monen tapahtumajärjestäjän suunnitelmia ellei käyttöön oteta koronapassia

Suomen lippu

Itsenäisyyspäivää juhlitaan tänäkin vuonna, mutta virtuaalisesti. Orivedellä juhla striimataan yleisölle, Juupajoella itsenäisyyspäivän juhlapuhe julkaistaan videoituna. Kuva: Juha Jäntti

Suureksi harmiksemme joudumme ilmoittamaan, että perinteiset Juupajoen joululahjamessut 11.-12.12.2021 on peruttu.

Näin alkaa Juupajoen kunnan tiedote, jonka kunta on julkaissut muun muassa nettisivuillaan 1. joulukuuta. Samassa tiedotteessa ja keskiviikkona julkaistussa Oriveden Sanomissa kerrotaan myös, että maanantaille suunniteltu itsenäisyysjuhla Suomelassa on peruttu.

Lue myös: Juupajoen itsenäisyysjuhla Suomelassa on peruttu – videoidun juhlapuheen pitää Juupajokea maailmankartalle vievä toimitusjohtaja

Tiedotteessa kerrotaan, että Juupajoen kunnan johto haluaa päätöksellään varmistaa terveysturvallisuuden olosuhteissa, joissa koronatilanne on olennaisesti huonontunut sekä Pirkanmaalla että valtakunnallisesti erityisesti viime viikkojen aikana.

Päätös perustuu vielä tällä hetkellä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella voimassa oleviin avin koronarajoituksiin ajalle 24.11.-19.12.2021 sekä Juupajoen kunnan johdon omaan harkintaan epävarmassa  koronaepidemiatilanteessa.

– Tärkeintä on turvata kuntalaisten, näytteilleasettajien ja messuvieraiden terveysturvallisuus, tiedotteessa sanotaan.

Oriveden kaupunki muutti itsenäisyyspäivän juhlallisuuksien suunnitelmia jo viikko sitten. Koronarajoitusten vuoksi juhla järjestetään seurakuntasalissa vain kutsuvieraille ja muu yleisö voi seurata juhlaa Oriveden seurakunnan Facebook-sivun kautta.

Lue myös: Oriveden itsenäisyyspäivän juhlaa voi seurata verkossa – uudet koronarajoitukset muuttivat juhlan kutsuvierastilaisuudeksi

Muutoksia Orivedenkin juhlallisuuksiin on silti tullut. Eräjärvellä oli tarkoitus viettää jumalanpalveluksen ja seppeleiden laskun jälkeen yhteistä juhlaa Erälinnassa. Heikentyneen koronatilanteen vuoksi juhla on kuitenkin peruttu.

Kallenaution kievarissa oli tarkoitus viettää lauantaina joulutapahtumaa. Koronatilanteen takia Juupajoki-seura päätyi perumaan tapahtuman.

Koronapassi mahdollistaa tapahtumat

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelle on määrätty 19. joulukuuta asti voimaan rajoitus, joka estää yli sadan henkilön korkean riskin tilaisuuksin järjestämisen.

Korkean riskin tilaisuuksiksi lasketaan muun muassa isot yleisötapahtumat ilman osallistujien omia istumapaikkoja, anniskeluravintolat, kontaktilajit ja yhteislaulutilaisuudet.

Lisäksi Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä tiedotti tiistaina, että se esittää aluehallintovirastolle, että kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet yli 16-vuotiaille rajoitettaisiin Pirkanmaalla korkeintaan 20 henkilöön.

Tänään perjantaina avi tiedottikin määränneensä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Punkalaitumen kunnan alueelle kiellon kaikille sisätiloissa järjestettäville yleisötilaisuuksille ja yleisille kokouksille, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.

Kielto on voimassa 6. joulukuuta lähtien kuukauden ajan. Uusi määräys korvaa aiemmin annetun, jonka piti olla voimassa 19. joulukuuta saakka.

Lue myös: Pandemiaohjausryhmä suosittelee Pirkanmaalle laajaa etätyöskentelyä – aville esitetään yleisötilaisuuksien rajaksi 20 henkilöä

Koronapassi on kuitenkin vaihtoehto rajoitustoimille eli se mahdollistaa myös suurten tapahtumien järjestämisen ja sisäänpääsyn tilaisuuksiin sekä tapahtumiin ilman rajoituksia. Koronapassia ei kuitenkaan voi vaatia alle 16-vuotiaalta.

Lisäksi yleisissä kokouksissa järjestäjä ei voi edellyttää koronapassia, vaan niissä tulee noudattaa rajoituksia.

Orivedellä muun muassa Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi on ottanut koronapassin käyttöönsä. Sen järjestämiin tapahtumiin, kuten lauantaiseen Rosa Liksomin kirjailijavierailuun pääsee mukaan koronapassia näyttämällä.

Lue myös: Elokuvaesitykset alkavat Kampuksella – ensin tavataan Rosa Liksom ja sitten hypätään kuutoshyttiin kohti Murmanskia sekä Bondin kyytiin

Ravintoloihin omat rajoitukset

Pirkanmaalla on 4. joulukuuta lähtien käytössä leviämisalueen ravintolarajoitukset. Niiden mukaan ne ravintolat, joissa anniskellaan alkoholia voivat olla auki aamuviidesta iltakuuteen. Anniskelu on sallittu ammuyhdeksästä iltaviiteen. Ravintolat, joissa ei ole anniskelua, voivat olla auki kello 5–01.

Ruokaravintoloissa on käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista sisätiloissa ja anniskeluravintoloissa 50 prosenttia asiakaspaikoista. Sisätiloissa asiakkaalla on oltava istumapaikka pöydän tai tason ääressä.

Vaihtoehtona rajoituksille ravintolat voivat edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä. Silloin ravintolan ei tarvitse noudattaa alueelle asetettuja tavallista tiukempia rajoituksia aukiolo- ja anniskeluajoille, sallitulle asiakasmäärälle tai määräystä jokaisen asiakkaan istumapaikasta sisätiloissa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?