Hiihdettävää luonnonlumibaanaa on Orivedellä jo kahdeksan kilometriä – hiihtokauden aikaiseen alkamiseen vaikuttaa yksi äärimmäisen iso tekijä

Markus Aaltonen ampaisi heti perjantaina kotikaupungin hiihtoladulle. Tiistaina alkuiltapäivään mennessä hiihtokilometrejä oli takana satakunta. Lisäksi muutama kymmenen kilometriä on tullut jo aiemmin sivakoitua hiihtoputkessa ja ensilumenladulla. Kuva: Heli Rahkonen

Orivedellä on jo perjantaista lähtien päässyt nauttimaan hiihtämisestä luonnonlumella. Oriveden Ponnistuksen hiihtojaoston puheenjohtajan Mauri Kailan mukaan hiihdettävää vapaan baanaa on kaikkiaan noin kahdeksan kilometriä.

– Paras latu on Hiihtomaan ja Tallukallion välisellä osuudella. Edestakaisin tästä tulee noin kolme ja puoli kilometriä. Myös Leppästenvuoren alueella ja Tallukalliolta Vähä-Teerijärven suuntaan pääsee jo hiihtämään.

Marraskuisten hiihtolatujen mahdollistajana on paljolti OrPon hiihtojaoston ja Oriveden kaupungin yhteistyössä viime kesänä Hiihtomaan ja Tallukallion välille levittämä kivituhka.

– Kivituhkapohja on tasainen ja sileä, ja hienojakoisena se jäätyy kovaksi. Näin ollen irrallista kiveä ei enää niin helposti nouse ladulle, kun sauvat iskevät maahan. Kivituhka mahdollistaa sen, että pienemmälläkin lumimäärällä pääsee jo suksille, kun pohjat ovat tasaiset eikä niitä tarvitse lumella tasata, Mauri Kaila iloitsee.

Kivituhka parantaa myös turvallisuutta.

– Turvallisuus paranee, kun suksi ei enää tökkää ladulla kiviin eikä myöskään rikkoonnu kivien takia. Kesälläkin tasainen alusta on jaloille mukava liikkua.

”Koko ajan siellä tulee porukkaa vastaan”

Hiihtäjät ovat jo löytäneet ladulle.

– Koko ajan siellä tulee porukkaa vastaan, kun itse olen käynyt hiihtämässä, Kaila kertoo.

Hän muistelee, ettei viime vuosina ole näin aikaisin päästy hiihtämään.

– Viime vuonna hiihtokausi alkoi Orivedellä joulun ja uudenvuoden välillä.

Perinteisen latu vaatisi Kailan mukaan kymmenisen senttiä lisää lunta.

– Tänä aamunakin siellä Hannu Hakala ja Tarmo Järvinen tasoittivat perinteisen pohjia. Toki luisteluladun reunassa voi perinteistäkin hiihtää. Äkkiä siihen tulee perinteisen uraa, kun joku sitä hiihtää.

Mauri Kaila on kiitollinen aktiivisesta porukasta, joka tekee orivesiläisen hiihdon eteen töitä. Henki hiihtoporukassa on kohdillaan.

– Latumiehet tekevät hyvää työtä, samoin valmennustiimit. Hiihdon hurmaan vaikuttavat osaltaan varmasti myös ihmisten tarve liikkua ja koronakin ehkä. Kaikilla hiihtäjillä on hyvä yhteishenki.

Ladulle vain suksilla

Nyt kun hiihtokausi on alkanut, on tärkeää, ettei latualueilla enää liikuta muuten kuin suksilla.

– Kaikki muu liikkuminen laduilta pois, Mauri Kaila painottaa.

Viime aikoina harmia latupohjilla ja laduilla ovat aiheuttaneet mopot ja mönkijät.

– Nämä ovat iso, vaaratilanteita aiheuttava ongelma. Ajopelit kaivavat crossaillessaan hiekkaa ja kiviä laduille.

Kaila kehottaakin kaikkia varovaisuuteen hiihtoladulla.

– Vähäisestä lumesta johtuen radalla saattaa paikoin olla vielä kiveä tai maata näkyvissä, joten varovaisuutta hiihtoon!

Leave a Comment