Hyökkäyskuviot ovat kuin shakkipeliä, jota passari johtaa

Taitava passari lähettää nappipassin paikasta kuin paikasta. Kuvassa Nea Luntamon tyylinäyte. Kuva: Juha Jäntti

Passari on pelin ja joukkueen sielu. Hän on mukana lähes jokaisessa pallossa. Hän johtaa hyökkäyspeliä jakaen passeja omien päätöstensä ja valmentajan ohjauksen mukaan.

Näin luonnehtii OrPon liigajoukkueen manageri Mika Putkisaari lentopallojoukkueen keskeistä pelaajaroolia.

– Passarin tärkein tehtävä on hajottaa vastustajan torjunta. Passari on onnistunut tehtävässään, kun vastustaja ei pääse rakentamaan tiivistä torjuntaa hyökkäysten eteen.

Passarilla on käytössään kentällä jopa viisi pelaajaa, jotka pystyvät takomaan palloa vastustajan kenttään. Hyökkäykset lähtevät useimmiten verkolta etupelaajien voimin, mutta moni yleispelaaja ja hakkuri pystyy tykittämään myös takakentältä kolmen metrin viivan takaa ponnistaen.

Joukkue harjoittelee ennakolta valikoiman hyökkäyskuvioita, joita se käyttää ottelun aikana. Passari näyttää omille pelaajilleen käsimerkeillä, mikä on kulloinkin käytettävä kuvio.

Passari voi heittää verkolla passin jompaankumpaan laitaan. Hän voi vaihtoehtoisesti nostaa matalan passin keskipelaajan nopeaan paterihyökkäykseen, joka lähtee passarin etu- tai takapuolelta. Keskipelaaja voi myös juosta pidemmälle passarin taakse ”satasen” hyökkäykseen.

Keskipelaaja ponnistaa nopeaan hyökkäykseen, vaikka passi lähtisikin laitaan tai kolmeen metriin. Näin keskipelaaja sitoo vastustajan keskipelaajan seuraamaan itseään, eikä tämä ehdi laitapelaajan avuksi torjuntaan.

– Kun vastustajan keskari myöhästyy lähdössään laitaan, torjuntaan jää aukko, josta hyökkääjän on usein helppoa juntata pallo kenttään. Tavoitteena on pitää vastustajan torjunta kiireisenä juuri nopeilla ja matalilla laitapasseilla.

Jälleen yksi passi on lähtenyt Lotta Kukkosen sormista. Kuva: Juha Jäntti

Paraskaan passari ei saa passeja kohdalleen, jos hän joutuu hakemaan pallot kolmen-neljän metrin päästä verkolta. Kun aloitukset nousevat suoraan passarin käsiin, hänellä on kaikki hyökkäysvaihtoehdot käytössään.

– Passarin pitää olla teknisesti osaava ja kovakuntoinen. Hän juoksee ottelun aikana kilometritolkulla pallojen perässä silloinkin, kun aloitukset nousevat kohdalleen.

Passin pitää päätyä oikeaan paikkaan verkon tuntumaan, jotta hyökkäävä pelaaja pystyy lyömään tehokkaasti ja suunnatusti. Onnistunut passi on tarkkuussuoritus, jossa vaikeusastetta nostaa se, että passarin pitää pyrkiä peittämään passin suunta vastustajalta viimeiseen asti.

– Hyökkäykset ovat shakkipeliä, jossa jokainen siirto on erilainen ja ratkaiseva. Passari johtaa tätä peliä. Taitava passari myös passaa hankalastakin paikasta juuri sinne, mihin hän haluaa.

Leave a Comment