Lukijan mielipide: Syksyn lehdet ovat oivia maanparantajia – myös sanomalehtipaperin avulla kompostin saa toimimaan moitteetta

Kompostointi on helppoa, opettavaista ja mukavaa. Prosessi toimii 50–100 kertaa luonnon kiertonopeudella ruokkimalla pieneliöstöä, joka on valmiiksi olemassa.

Kompostointi on taloudellisesti ja ekologisesti erittäin kannattavaa. Se säästää jätehuollon kustannuksia ja on mittaamattoman arvokasta maanparannusainetta, sitoo hiiltä ja hillitsee merkittävästi ilmastonmuutosta.

Kotitalouden biokierto kannattaa järjestää niin, että mitään eloperäistä ei tarvitse heittää hukkaan. Lämpöeristetty kompostori toimii ympäri vuoden, kun sitä ruokitaan biojätteellä. Puutarhakompostori pakastaa ja säilyttää jätteen ryhtyäkseen työhön, kun maa taas lämpenee. Puutarhajäte voidaan kompostoida myös puiden ja pensaiden alustoilla, ruohonleikkurilla silputtuna nurmikolla sekä aumoissa ja kasoissa.

Komposti toimii moitteetta, kun siihen lisätään esimerkiksi kuiviketta, puukuitua, oksasilppua, silputtua paperia, pehmopaperia, tietosuojapaperia, makeisia, sokeria, jauhoja, kasvi- ja kalaperäisiä öljyjä tai sanomalehtisilppua. Voidaan siis sanoa, että tämäkin Oriveden Sanomat parantaa terhakkaasti maata ja tekee ilmastotekoja ihan konkreettisesti.

Laskin, että kotitalouden vuoden silputuista Oriveden Sanomista syntyy litrakaupalla erinomaista kompostikuiviketta tai sellaisenaan käytettävää arvokasta maanrakennusainetta, jonka voi levittää puutarhaan mihin aikaan vuodesta tahansa.

Teknologia etenee- ja maailma paranee niin vauhdilla, että kompostointi alkaa olla järkevää ja mahdollista myös parvekkeella ja jopa keittiössä.

Markku Urhonen

 

Leave a Comment