Jokainen yksittäinen liuskekivi on uniikki tuote – ne lohkotaan edelleen perinteisesti taltalla ja vasaralla

Tästä alkaa liuskekiven matka. Kari Hanhijärvi ja Marjut Hanhijärvi-Pyykkönen äskettäin räjäyttämällä avatun kiviseinämän äärellä. Kuva: Juha Jäntti

Orivedellä toimiva Liuskekivilouhimo Oristone oy on saavuttanut 70 toimintavuoden merkkipaalun. Yrityksen toiminnasta vastaavat kolmannessa polvessa Marjut Hanhijärvi-Pyykkönen ja samanaikaisesti neljännessä polvessa hänen poikansa Kari Hanhijärvi.

Yrityksen alku ajoittui 1940-luvun loppupuolelle, kun Marjutin isovanhemmat Rosa ja Uuno Lahti aloittivat liuskekiven louhinnan Päilahdessa. Isoisä oli kivityöntekijä, ja hän halusi laittaa pystyyn oman yrityksen. Liuskekivilouhimo Uuno Lahti perustettiin virallisesti vuonna 1951.

– Pappa menetti näkönsä räjäytystöissä jo nuorena. Siitä huolimatta hän toimi yrittäjänä yli 40 vuotta. Kivituotteet tulivat tunnetuiksi ympäri Suomen, ja niitä vietiin myös ulkomaille, Marjut kertoo.

Papan ja mummun antama esimerkki innosti Marjutin vanhempia, Aulikki ja Alpo Tuomista ottamaan yritys vastuulleen. Seuraava sukupolvenvaihdos koitti vuonna 2009, jolloin yrityksen omistus siirtyi Marjutille ja hänen kahdelle sisarukselleen heidän isänsä kuoltua.

Vuonna 2010 otettiin käyttöön yrityksen nimi Oristone, ja vuodesta 2011 omistajina ovat olleet Marjut ja Kari. Yrityksen aputoiminimi Oriveden Kivi muistuttaa vahvasta Oriveden seudun kivenlouhintaperinteestä

– Oli todella tärkeää ja hienoa, että sain oman poikani jatkamaan sukuyritystämme kanssani. Olen toki saanut kokea naisena kunnioitusta tällä kovasti miesvaltaisella alalla, mutta tällaisen yrityksen johdossa on hyvä olla myös miehistä otetta, Marjut iloitsee.

Liuskekivien viimeistely on edelleen perinteiseen tapaan käsityötä. Kiveä halkaisee kivityöntekijä Jari Yrjölä. Kuva: Juha Jäntti

Rohkea päätös

Yrittäjyys on ollut Marjutin perheessä lapsesta asti totuttu elämäntapa. Vanhempien ja isovanhempien esimerkki vaikutti hänen päätökseensä yrittäjyydestä, samoin kuin halu pitää suvussa kulkenut kivityön perinne edelleen hengissä.  Ei olisi tuntunut hyvältä antaa yritystä vieraisiin käsiin.

– Olihan se silloin kieltämättä aika hullunrohkea päätös.

Kari lähti yritykseen mukaan vähän päälle 20-vuotiaana. Yrittäjyys kivialalla ei ollut hänelle ennakolta itsestäänselvyys, mutta tilanteen tullen se oli lopulta luonteva valinta.

– Alku oli todella haastavaa aikaa. Yrityksen toiminta keskittyi tuolloin Päilahden louhokseen. Täältä Yliskylän louhokselta oli katkaistu sähköt, ja paikalla oli tehty muutakin hallittua alasajoa. Siitä lähdimme rakentamaan uutta nousua, Kari muistelee.

– Pian huomasin, että ensimmäistä kertaa todella pidin työstäni. Kivihommat olivat tulleet tutuiksi jo teini-iässä isovanhempien yrityksessä, mutta yrittäjyys ja yrityksen kehittämisvastuu olivat jotain aivan uutta.

Marjutilla ja Karilla on selkeä ja luonteva vastuunjako. Kari kantaa päävastuun yrityksestä ja tekee louhoksella kaikkia töitä laidasta laitaan. Marjutin päivät painottuvat myyntiin, PR-työhön ja asiakastapaamisiin.

– Pyrimme täyttämään monenlaisia spesiaalitoiveita, Marjut vakuuttaa.

– Yksi asiakas tuli Saksasta asti etsimään tietynlaista kiveä hautakiveksi. Etsimme sellaisen hänelle yhdessä, ja hän oli hyvin kiitollinen saadessaan juuri sen, mitä hän toivoi.

Kiven liuskeisuus näkyy juuri avatussa seinämässä. Kuva: Juha Jäntti

Jokainen kivi on ainutkertainen

Oristone työllistää keskimäärin 3-6 kivityöntekijää vuotuisten kausivaihteluiden mukaisesti. Kiireisintä on huhti-toukokuussa, ja sesonki jatkuu yleensä talven ja lumien tuloon asti.

Alalle ei ole helppoa löytää uusia ihmisiä. Oristone on hyvässä asemassa siinä, että se on saanut osaavia ja luotettavia työtekijöitä.

Kivituotteita menisi kaupaksi enemmänkin kuin Oristone pystyy tuottamaan. Yrittäjät haluavat kuitenkin pitää toimintansa hallittavan kokoisena ja sellaisena, että he ehtivät palvella hyvin lukuisat yksityisasiakkaatkin.

– Moni asiakas haluaa nähdä, mitä elämä on täällä louhoksella. Kiven matkassa kalliosta asiakkaan pihaan on monta vaihetta. Liuskekiven viimeistely on edelleen käsityötä, siten jokainen kivi on uniikki tuote.

Marjut on nähnyt, että kohtaaminen on tärkeä osa kaupantekoa. Joillekin riittää puhelinyhteys, jotkut haluavat nähdä yrityksen väen kasvokkain.

– Pihakivien osto on monelle ainutlaatuinen juttu, koska silloin laitetaan omaa kotia tai mökkiä kuntoon. Tunteet ovat mukana, ja asiakkaat lähettävät kuvia valmiista piharakennelmistaan. Se on aitoa ihmisten kohtaamista, sydämen tasolla, Marjut luonnehtii.

Suuri seula on yrityksen tuoreimpia hankintoja. Se pystyy lajittelemaan kerralla louhoksessa syntyvästä sivukivestä usean eri karkeusasteen lajikkeita. Kuva: Juha Jäntti

Ilo tehdä työtä yhdessä

Yrittäjyys ei ole kummallekaan vain työtä ja bisnestä. Se on elämäntapa, johon he ovat antautuneet kokonaisvaltaisesti.

Marjut nostaa työnsä hyvistä puolista esille valinnan vapauden. Omaan yritykseen liittyy monia velvoitteita, mutta se tarjoaa myös paljon iloa ja yhteyttä toisten ihmisten kanssa.

– On iso lahja, että saan tehdä työtä yhdessä poikani kanssa. Me tulemme hyvin toimeen keskenämme, ja silloin on helppo tehdä päätöksiä. Meidän kohdallamme tämä on vain tiivistänyt perheyhteyttä.

Karillekin yrittäjyys merkitsee ennen kaikkea vapautta. Hän nauttii saadessaan tehdä asiat omalla tavallaan. Tekeminen ei ole muiden säätelemää, eikä työ ole sidottu kellokorttiin.

– Sama vapaus on myös työntekijöillämme. Teemme töitä joustavasti tilanteen mukaan, ja luotamme toisiimme.

Kari uskoo, että liuskekiven menekki pysyy korona-ajan tuoman kysyntäpiikin tasaantumisen jälkeenkin hyvällä tasolla.

– Kivellämme on hyvä maine, ja siihen luotetaan. Myönteistä on sekin, että kotimaisten tuotteiden arvostus on vahvistunut. Yksi iso asiakkaamme teki juuri päätöksen, että he hankkivat kohteisiinsa jatkossa vain kotimaista kiveä, Marjut kiittää.

Odottaa sopii, että Oristonen matka etenee vakaasti kohti uusia vuosikymmeniä. Seuraavaa sukupolvenvaihdosta ei ole kovin pian näköpiirissä, mutta ajatus viivähtää pidemmänkin aikavälin jatkuvuudessa.

Kari kertoo, että seuraavakin sukupolvi on jo kasvamassa.

– Perheeseemme syntyi esikoispoika kolme kuukautta sitten. Eihän sitä tiedä, vaikka siinä olisi suvun seuraava kivimies.

Kivityöntekijä Jari Yrjölä työmaansa keskellä. Kuva: Juha Jäntti

Leave a Comment