Sasky valjastaa Haapasen huvilan ohjelmistokehittäjäkoulutuksen käyttöön

Kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti sanoo, että Haapasen huvila antaa kasvot Saskylle Tampereella. Kuntayhtymä on uranuurtajana lähihoitajakoulutuksen toteuttamisessa Tampereella. Sasky tekee tiivistä yhteistyötä Pihlajalinnan kanssa. Käytännönläheinen opetus tapahtuu Kehräsaaressa. (Kuva: Sasky)
Kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti sanoo, että Haapasen huvila antaa kasvot Saskylle Tampereella. Kuntayhtymä on uranuurtajana myös lähihoitajakoulutuksen toteuttamisessa Tampereella. Sasky tekee tiivistä yhteistyötä Pihlajalinnan kanssa. Käytännönläheinen opetus tapahtuu Kehräsaaressa. (Kuva: Sasky)

Sasky laajentaa toimintaansa Pirkanmaan sydämessä Tampereella. Koulutuskuntayhtymä remontoi parhaillaan Pyynikillä historiallista Haapasen huvilaa, johon sijoittuu supersuosittu ohjelmistokehittäjäkoulutus. Kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti on vakuuttunut siitä, että myös vuonna 1929 valmistunut renesanssipalatsi on omiaan voimistamaan opiskelijoiden kiinnostusta Saskyä kohtaan. Koulukuntayhtymästä tulee näkyvämpi dynamokaupungissa.

Kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti sanoo, että Saskylla on voimakas halu kehittää koulutustarjotintaan. Hänen mielestään juuri Haapasen huvila -hanke antaa tunnistettavat kasvot Saskyn eteenpäin rientävälle toimintakulttuurille. Historiallinen rakennus muuttuu viihtyisäksi opetustilaksi. Ohjelmistokehittäjäkoulutus on vahva trendiala, jonka suosion Lahti uskoo kohoavan uusiin, korkeisiin atmosfääreihin kiinnostavien toimitilojen myötä. Tällä erää kolmella vuosikurssilla on noin sata opiskelijaa. Hakijoita on perinteisesti monta kertaa enemmän kuin on aloituspaikkoja.

Lahti kertoo, että Sasky tekee ajankohtaisesti uraauurtavaa työtä, kun se vahvistaa uudenlaista lähihoitajakoulutusta. Saskyyn kuuluvan Tampereen palvelualan ammattiopiston lähihoitajakoulutus on juuri siirretty Tampereen Kehräsaareen. Yhteistyökumppanina on Pihlajalinna. Kehräsaaressa on muun muassa lisättyä todellisuutta hyödyntävä virtuaalinen hoivakoti-oppimisympäristö. Sasky kantaa kortensa kekoon helpottaakseen huutavaa ja kasvavaa lähihoitajapulaa.

Lahti virittää samaan syssyyn yhteiskunnallisen keskustelun tärkeäksi tunnistamastaan huolesta, joka kumpuaa nuorten kunnosta ja yhteiskuntataidoista.

– Mitä iloa on, että koulutamme ja annamme ammattitaidon, mutta henkilöllä ei ole muita edellytyksiä hoitaa työtään. Liikunnan asemaa on lisättävä kaikissa ikäryhmissä jokaisella kouluasteella.

Lahti toivoo, että maassamme otettaisiin laajasti käyttöön työkykypassi, joka kertoo omistajansa hyvästä työkyvystä. Lisäksi passi kannustaa nuoria huolehtimaan omasta ruumiillisesta ja henkisestä hyvinvoinnista.

– Katson, että meidän vakavana tehtävänämme on opetuksen lisäksi varmistaa opiskelijan työkyky.

Valtiovallalle Lahdella on selvät terveiset. Niiden mukaan koulutuksen järjestäjien rahoitukseen on saatava vakaus ja ennustettavuus. Riittävät eurot konkretisoituvat esimerkiksi ammatillisen koulutuksen lähiopetuksen määrässä.

Lahden mukaan Pirkanmaa ja Satakunta muodostavat jo nykyisin hyvin kiinteän yhteistyöalueen. Ruokaorientoitunut maailma suorastaan huutaa pirkanmaalaisesta ja satakuntalaisesta maaperästä kumpuavaa uudenlaista elintarvikeklusteria. Hänen mielestään korkeatasoisten lähiruokatuottajien ja -valmistajien voimavarat olisi tunnistettava ja paketoitava. Ruoka-ala vahvistaa asemiaan tulevaisuudessa, joten koulutuksen olisi vastattava voimistuvaan kysyntään.

Lahti peräänkuuluttaa nykyistä tiiviimpää ja monipuolisempaa kuntayhteistyötä. Hänen mukaansa koulutuksen kehittämisessä ja saattamisessa uudelle tasolle on vain voitettavaa.

Euroopan unionin suomissa mahdollisuuksissa Lahti näkee paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia.

Monipuolinen opetuksen järjestäjä

Nykymuotoinen Sasky on maamme 13. suurin ammatillisen koulutuksen järjestäjä. Se tarjoaa lisäksi laajennettua oppisopimuskoulutusta, työvoimakoulutusta sekä vankilaopetusta. Pakettiin kuuluvat myös yleissivistävää koulutusta antavat Petäjä-opisto, Pirkanmaan aikuislukio, Ikaalisten lukio, Ruoveden lukio sekä Ylä-Satakunnan musiikkiopisto.

Sasky tuottaa ammattilista koulutusta Ammatti-instituutti Iisakissa Hämeenkyrössä, Huittisten ammatti- ja yrittäjäopistossa, Ikaalisten kauppaoppilaitoksessa, Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa, Innovaatiokeskus Voimarinteessä Sastamalassa, Karkun kotitalous- ja sosiaalialan oppilaitoksessa, Mäntän seudun koulutuskeskuksessa, Tampereen palvelualan ammattiopistossa, Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa sekä Vammalan ammattikoulussa. Ammatillisen koulutuksen tarjontaan kuuluvat lisäksi oppisopimus- ja työelämäpalvelut.

Saskystä valmistuu osaajia kulttuurialalle, luonnontieteiden alalle, luonnonvara- ja ympäristöalalle, matkailu-, ravitsemus-, ja talousalalle, sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalle, tekniikan ja liikenteen alalle sekä yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon alalla.

Sasky, Pihlajalinna, Lassila & Tikanoja Oy ja henkilöstöpalvelualan yritys Eezy Oy pyörittävät Aiko Academy Oy:tä, jonka tehtävänä on järjestää aikuiskoulutusta ja asiantuntijapalveluita yrityksille. Näitä ovat täsmäkoulutus, muutoskoulutus ja rekrykoulutus.

Sasky-koulutuskuntayhtymällä on tänä vuonna noin 7 400 opiskelijaa. Henkilökuntaa on liki 550, joista 70 prosenttia on opettajia. Saskyllä on noin sata kiinteistöä ja niissä liki 100 000 neliötä tilaa.

MATTI PULKKINEN

Leave a Comment