KOKEMUKSET OSOITTAVAT MALLIN TOIMIVAKSI: Yrityksien ja Saskyn yhteisistä oppimisympäristöistä oikeaa apua koulutetun henkilökunnan saantiin

ST-Koneistus on Ylöjärvellä toimiva 51-vuotias maamme suurin vaativiin erikoissarjoihin erikoistunut hydrauliikkalohko- ja komponenttivalmistaja. Yritys työllistää 60 kovaa ammattilaista. Yrittäjä Tommi Peltonen kertoo, että uuden työvoiman saannissa on vaikeuksia. Hän aloittaa yhteistyön Saskyn kanssa. Saskyn ja ST-Koneistus Oy:n yhteistyöllä syntyy oppimisympäristö Ammatti-Instituutti Iisakkiin Hämeenkyröön. (Kuva: Ylöjärven Uutiset)
ST-Koneistus Oy on Ylöjärvellä toimiva 51-vuotias maamme suurin vaativiin erikoissarjoihin erikoistunut hydrauliikkalohko- ja komponenttivalmistaja. Yritys työllistää 60 kovaa ammattilaista. Yrittäjä Tommi Peltonen kertoo, että uuden työvoiman saannissa on vaikeuksia. Hän aloittaa yhteistyön Saskyn kanssa. Saskyn ja ST-Koneistus Oy:n yhteistyöllä syntyy oppimisympäristö Ammatti-Instituutti Iisakkiin Hämeenkyröön. (Kuva: Ylöjärven Uutiset)

Kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti kannustaa yrittäjiä aktiiviseen yhteydenpitoon, jos he haluavat turvata ammattitaitoisen työvoiman saannin. Sasky-koulutuskuntayhtymä on maassamme edelläkävijä oppimisympäristöyhteistyössä. Siinä Sasky ja yritys hankkivat 49 / 51 prosentin -omistussuhteella laitteen, joka mahdollistaa aitojen alihankintatöiden tekemisen osana opetusta. Lahti herättelee, että yhteistyöyritykset voivat toimia muuallakin kuin Saskyn 13 jäsenkunnan alueella.

Suomen suurimpien huonekaluvalmistajien joukkoon kuuluvan sastamalaisen Niemen Tehtaat Oy:n toimitusjohtaja Panu Niemen odotukset ovat korkealla. Niemen Tehtaat ja Sasky ovat tilanneet yhteishankintana nauhoittavan jyrsinkoneen Vammalan ammattikoululle, jonne laite tulee ensi vuoden alkupuolella.

Panu Niemi on tutustunut saksalaiseen koulutusjärjestelmään, jossa opiskelijat ovat tiiviisti yrityksissä koko opiskeluaikansa. Sastamalaisyrittäjän mielestä Saksan esimerkistä olisi vihdoin otettava oppia maahamme. Hän pitää Saskyn ja yrityksien yhteisiä oppimisympäristöinvestointeja tervetulleina edistysaskeleina uudenlaiseen opetuskulttuuriin.

Niemen Tehtaat on valmistanut huonekaluja 123 vuoden ajan. Panu Niemi odottaa, että Vammalan ammattikouluun sijoitettava moderni nauhoittava jyrsinkone avaa opiskelijoiden silmät näkemään, että myös perinteikkäässä sastamalaisessa yrityksessä työskennellään uudenaikaisilla laitteilla ja koneilla. Myös yrityksen ttuotantotilat ovat kaikin puolin ajanmukaiset.

– Toivon, että korkeatasoinen konekanta ja kannustavat työolosuhteet houkuttelisivat nuoria meidänkin alallemme. Vammalan ammattikoululle sijoittuva nauhoittava jyrsinkone ei ole materiaaliin sidottu, joten sen käyttäjistä voi tulla päteviä työntekijöitä niin puun kuin metallin aloille, Niemi iloitsee.

Työolosuhteista ja palkoista faktat pöytään

51-vuotiaan ylöjärveläisen ST-Koneistus Oy:n yrittäjä Tommi Peltonen pitää erittäin mielenkiintoisena tulevaa yhteistyötään Saskyn kanssa. 60 työntekijän voimin toimiva perheyritys on Suomen suurin vaativiin erikoissarjoihin erikoistunut hydrauliikkalohko- ja komponenttivalmistaja, jonka asiakkaita ovat hydrauliyritykset sekä kone- ja laiterakennusteollisuuden toimijat.

Peltonen sanoo maailman kellahtaneen kummalliseen asentoon, kun kansainvälisillä markkinoilla operoiva ja huipputekniikalla toimiva innovaatioyritys ei tahdo löydä kätevästi oikeanlaisia työntekijöitä.

Peltonen odottaa, että Hämeenkyröön Ammatti-instituutti Iisakin kone- ja tuotantotekniikan opetuksen käyttöön tuleva 5-akselinen Mazak-koneistuskeskus toimisi jatkossa opinahjosta siltana ylöjärveläisyritykseen.

– Olemme saaneet takavuosina Iisakista osaavia työntekijöitä. Nyt toivomme, että oppimisympäristöinvestointi voimistaa vetovoimaamme. Samalla odotan, että yhteishankinta tuo lisää puustia koko metallialalle.

ST-Koneistus Oy tunnetaan erikoisosaamisestaan eli yksilöllisten hydrauliikkakomponenttien suunnittelusta ja valmistuksesta sekä niihin liittyvistä kokoonpanotehtävistä. Peltonen huomauttaa, ettei mikään maassamme toimiva ammattioppilaitos kouluta valmiiksi juuri sellaisia osaajia, jotka olisivat täysin valmiita yrityksen tarpeisiin.

– Lähdemmekin siitä, että etsimme hyviä tyyppejä. Näistä kehittyy työssäoppimisessa kahden, kolmen vuoden aikana kovia ammattilaisia.

Itsekin 1990-luvulla ammattikoulussa Ylöjärvellä opiskellut Peltonen arvostaa motivoivia ja alastaan innostuneita opettajia, jollaisia hänellä oli aikanaan. Hänen mielestään tietotaito on annettava aidossa lähioppimistilanteessa.

– Minun ammattikouluaikanani porkkanana oli, että tietyn pistemäärän saaneet opiskelijat pääsivät huippukiinnostavien NC-koneiden pariin. Toivon, että ammattikouluissamme kiinnitettäisiin erityistä huomiota opetuksen tasoon ja opiskelijoiden innostamiseen.

Peltonen harmittelee pinttyneitä käsityksiä, joiden mukaan metallialan yritykset olisivat pimeitä, likaisia ja kylmiä. Lisäksi alan palkkoja pidetään huonoina.

– Nämä mielikuvat olisi karsittava pois. Arkirealismi on muuttunut vahvasti myönteiseen suuntaan.

Hyviä tuloksia pitkän aikaa

Maailman johtavalla kaukoenergian venttiiliratkaisujen toimittajalla Vexve Oy:llä on jo pitkä kokemus oppimisympäristöyhteistyöstä Saskyn kanssa. Kumppanukset ovat tehneet vuosien saatossa useampia yhteishankintoja. Tuoreimpana esimerkkinä on Yaskawa Motoman MH50 -palvelurobotti Mazak CNC-sorvin yhteyteen Vammalan ammattikoululle.

Henkilöstöpäällikkö Mirka Hautamäki kiteyttää, että yrityksen ja Saskyn oppimisympäristöyhteistyö avaa hienon polun työelämään.

– Työnantajan vinkkelistä katsottuna pystymme tarjoamaan koulutussopimuksia, oppisopimuksia, opiskelun aikaisia työharjoittelupaikkoja, kesätöitä sekä jo valmistuneille henkilöille määräaikaisia tai vakituisia työpaikkoja.

Hautamäen mukaan Vexven ja Saskyn pitkäjänteinen yhteistyö on mahdollistanut konkreettisesti sen, että ammattikoulussa opiskelevat nuoret pääsevät työskentelemään nykyaikaisilla koneilla. Henkilöstöpäällikkö tietää, että huippuhienoilla laitteilla ja koneilla on suuri motivoiva vaikutus.

– Saskyn yhteistoimintamallit ovat joustavia ja yritysystävällisiä. Tämä madaltaa yrittäjän kynnystä ottaa ensimmäinen ja ratkaiseva askel eteenpäin.

”Reagoimme heti, olemme mukana!”

Saskyn kuntayhtymän kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti korostaa, että hän on avoin kaikille yhteydenotoille ja yhteistyölle.

Vuosikymmenien uran erimuotoisessa Saskyssä tehnyt Lahti tuntee tarkasti ammatillisen koulutuksen mahdollisuudet ja tarpeet. Hän on tukevasti kartalla myös monella eri toimialalla toimivien yrityksien arjessa. Mies tuntee lisäksi nuoret ja heidän kiinnostuksensa kohteet.

Lahti teroittaa, että Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Keski-Suomesssa toimiva Sasky on valmis yhteistyöhön näissä maakunnissa millä tahansa paikkakunnalla toimivan yrityksen kanssa.

– Me olemme kuuluja reagointimme ja toteutuksiemme nopeudesta. Aktiivisuus ja ripeys kuuluvat meillä olevaan vahvaan työelämän palvelu- ja kehittämistehtävään.

Lahti tarkentaa, että esimerkiksi oppimisympäristöyhteistyötä tehdään niin pienien, keskisuurten kuin isojenkin yritysten kanssa.

– Vahvuutenamme on ketterä päätöksenteko. Yhtymähallitus kokoontuu aina, kun tarve vaatii. Voimavaranamme on työelämälähtöisyys. Taloutemme on terveellä pohjalla ja vakaa. 13 jäsenkuntaa ovat kiitettävän sitoutuneita Saskyn kehittämiseen.

Lahden mielestä Saskyn viime vuonna saama toinen sija Euroopan innovatiivisimman ammatillisen koulutuksen järjestäjäkisassa puhuu kuntayhtymän edistyksellisen ja tuloksellisen toiminnan puolesta.

MATTI PULKKINEN

Leave a Comment