Hieroja-valmentaja haluaa juurruttaa crossfitin Orivedelle – lajin monipuolisuus innostaa ja uusi tila mahdollistaa ryhmien perustamisen

Anssi Koskinen alkaa jo ennen crossfit-tuntia merkitä tussitaululle, mitä aiotaan tehdä. Aivan ensiksi kuitenkin lämmitetään kropat kunnolla erilaisilla kyykkyliikkeillä. Tässä ollaan jo maastavedoissa, ja valmentaja hoitaa painojen lisäämisen seuraten tarkkaan treenin sujumista. Kuva: Anne Kotipuro

Hierojana toimintansa aloittanut, mutta yhä vahvemmin urheilupuolelle tähtäävä orivesiläisyrittäjä Anssi Koskinen on innostunut valmentamisesta ja ennen kaikkea crossfitistä. Hän sai elokuussa käyttöönsä Vainionkujalta tilan, jossa pystyy sekä hieromaan että ohjaamaan pieniä ryhmiä lajin harjoittelussa. Tähtäin on kuitenkin jo kauempana.

– Valmennuspuoli on lisääntynyt pitkälti oman harrastamisen kautta, ja isoin juttu minulle on jo muutaman vuoden ollut crossfit. Olen seurannut lajia lähes 10 vuotta, mutta 2016 pääsin oikealle crossfit-salille Tampereella, ja se oli menoa, Koskinen kuvailee.

Hän uskoo, että crossfit on maailmanlaajuisesti nouseva laji, se on niin vaihteleva sisällöiltään ja tarjoaa monipuolista treeniä. Toiminnallinen harjoittelu on hänestä turhan ympäripyöreä ilmaisu sitä kuvaamaan.

Monipuolisuudesta kertoo se, että eri harjoitukset haastavat niin voimaa, sykettä, liikehallintaa, räjähtävyyttä kuin peruskestävyyttäkin. Yksi yhtä, toinen toista ominaisuutta.

Ei samoja painoja kaikille, kyykyissäkin monta tapaa

Tunnin alkaessa kerrotaan, mitä asiaa tällä tunnilla harjoitellaan. Ryhmässä valmentaja muokkaa treenin rasittavuudeltaan jokaiselle omanlaiseksi, vaikka välineet ja sisältö pysyvät kaikille samana. Tarkoitus ei ole lyödä samaa painoa kaikille, vaan miettiä enemmän yksilöä, seurata tarkasti treenaajien edistymistä ja mitoittaa harjoitus sen mukaan.

– Harjoituksiin sisältyy niin juoksua, maastavetoja kuin kyykkyjäkin. Aloittelija ei välttämättä pysty heti syviin kyykkyihin, mutta alussa liikettä voi helpottaa vaikka laatikolla. Maastavedoissakin on monenlaisia variaatioita.

Tällainen räätälöinti vaatii valmentajalta ammattitaitoa, mutta se on myös motivoivaa. Harjoittelussa halutaan välttää pelkkää kuntosalilaitteissa istumista ja yhdenlaisen liikkeen tekoa. Samalla sillä valmistetaan kroppaa arkeen, jotta voimaa riittäisi vaikkapa kauppakassien kantoon tai pihatöihin.

Kaiken harjoittelun kohderyhmänä ovat Koskisen mukaan tavalliset sukankuluttajat, jotka tarvitsevat liikuntaa jaksaakseen ja voidakseen hyvin. Lisäksi hän on tehnyt OrPon liigapelaajien lihashuoltoa siitä asti, kun valmistui urheiluhierojaksi.

Pienestä tilasta tavoite vieläkin isompaan

Hieronta ja muu lihashuolto vievät nyt 80 prosenttia Koskisen työajasta. Urheilupuolelle on kasvava kysyntä, mutta Orivedellä ei tähän asti ole ollut tilaa eikä vetäjiä pelkästään crossfitille. Siksi seuraava steppi häämöttää jo hänen tavoitteissaan.

– Tässä tilassa pystyy 4–6 henkeä harjoittelemaan samanaikaisesti. Täällä toimii jo useampi ryhmä viikossa, eikä enempään oikein yhden miehen työaika riitä. Sitä varten tarvitsee jo ottaa yksi tai kaksi valmentajaa lisää. Haluaisin myös sijoittaa valmennuksen ja hieronnan vähän erilleen.

Viiden vuoden päästä hän näkee itsensä uusissa, tilavammissa puitteissa ja uskoo vahvasti crossfitin lyöneen siihen mennessä itsensä läpi täälläkin ja homman rullaavan hyvin.

Anssi Koskinen aloitti hierojana Oriveden Hoitokeskuksessa vuonna 2015 toiminimellä. Kolmisen vuotta myöhemmin hän siirtyi omiin tiloihin saman käytävän perälle, missä pystyi tekemään vain hierontaa.

Hän aloitti crossfit-ohjauksen kuntosaleissa, mutta sielläkin tuli tilaongelma vastaan. Nyt on enemmän tilaa liikkua, ja treenata voi rauhassa omassa porukassa, koska ryhmät koostuvat usein kaveriporukoista. Tila on vielä hiukan kesken, ja esimerkiksi kahvakuulia ja käsipainoja on vielä tulossa. Varustepuolta hän on lähtenyt kartuttamaan pikkuhiljaa, sillä varusteet maksavat.

– Tämä on välivaihe, jossa ajetaan lajia sisään Orivedellä. Kesällä on pihalle tulossa myös pari traktorinrengasta treenivälineiksi, hän paljastaa.

Hierontaa ei tarkoitus kokonaan jättää

– Hierontaa riittää tehtäväksi niin paljon kuin jaksaisi tehdä, sillä lähden aina hakemaan kivun aiheuttajaa. Kun keksitään ongelma, löytyy myös usein keino, miten asiakasvoi itse auttaa itseään.

Hän pitää vahvuutenaan taitoa miettiä treenausta tuki- ja liikuntaelinten ongelmien kautta ja muokata harjoituksia sen mukaan, eikä halua kokonaan jättää hierontaakaan.

Crossfit on suojattu nimike ja sitä tarjoavat salit pitää ensin lisensoida. Siksi Koskinen voi tässä vaiheessa kertoa tarjoavansa vain monipuolista toiminnallista harjoittelua. Silläkin parannetaan kropan liikkuvuutta ja helpotetaan arkea.

– Jos vaikka YouTubeen kirjoittaa crossfit, tulee vastaan pelkkiä lihaskimppuja. Laji sopii kuitenkin kelle vain, kun valmentaja osaa asiansa, Olennaista on oikeiden mielikuvien välittäminen uudesta lajista,  hän painottaa.

”Joku muu miettii valmiiksi, sen kun teet”

Koskinen lähti aikanaan lentopallolukioon Vammalaan ja pelasi lentopalloa alemmissa sarjoissa ennen kuin löysi crossfitin. Hän muutti kihlattunsa kanssa takaisin Orivedelle juuri ennen koronaa, ja tarkoitus on tänne jäädäkin.

Illan jo hämärtyessä sisään astuu pari vähän yli kolmekymppistä miestä, joiden treeniohjelmassa on tällä kertaa kyykkyjä ja maastavetoja. Tavoitteena on treenata voimapuolta. Koskinen on kirjannut valmiiksi taululle liikkeiden määrät ja toistot, ja lisää välillä painoa tankoihin.

– Tänne kun tulee, Anssi on miettinyt kaiken valmiiksi ja kannustaakin, ei tarvitse itse mitään miettiä, kunhan tekee vaan, toinen heistä kehaisee. Kuvaan hän lupautuu vasta tulosten näkyessä myös kropassa. Nyt vaikutus tuntuu lähinnä hyvänä ja energisenä olona.

Parin vuoden puhumisen jälkeen tositoimiin ryhtyminen näyttää kantaneen hedelmää. Nyt nousee tangossa enimmillään 65 kiloa perusvoimatoistoissa. Voimakestävyyttä hankitaan 40 kilolla, mutta nämäkin kilomäärät ovat yksilöllisiä. Valmentaja myös seuraa, että liikkeet tehdään oikein, esimerkiksi polvet oikeassa kulmassa.

Leave a Comment