Vaateputiikille raivattiin omat tilat, kun isäntä kyllästyi evakkoelämäänsä työhuoneessa – ”Salissa vipelsi aina puolialastomia naisia”

Hanna Seppälä kiersi aiemmin vaatteineen kotikutsuilla. Nyt vaaterekit pysyvät paikoillaan kodin yhteyteen sisustetuissa tiloissa. Kuvat: Heli Rahkonen

Hanna Seppälä on pyörittänyt vaateputiikkiaan Pitkäjärven ytimessä jo 17 vuotta. Hurmaavan vaaleanpunaisen maalaistalon toinen pääty on pyhitetty putiikin tiloille. Aina näin ei kuitenkaan ole ollut.

– Alkuun kahvittelimme ja sovittelimme vaatteita tuolla meidän salissamme. Isäntä kyllästyi jossain vaiheessa, että hän ei voinut liikkua kotonaan vapaasti, kun siellä vipelsi aina puolialastomia naisia, Hanna Seppälä nauraa.

Mutta miten väki houkutellaan vaatekauppaan keskelle ei mitään?

– Se onkin mystinen kysymys. Ehkä se on tämä muoti ja tämä maalaismaisema, Seppälä arvelee.

Hän on ollut vaatealalla jo 40 vuotta. Tuossa ajassa on ehtinyt kertyä vakiasiakaskuntaa pitkin Suomea. Moni tykkää tulla paikan päälle. Pitkäaikaiset ja -matkaiset asiakkaat sen sijaan luottavat Hanna Seppälän silmään muutenkin.

– He saattavat soittaa ja kysyä, mitä heidän näköistään nyt on tarjolla. Osaan valita heille oikean koon, joten voin lähettää vaatteet postitse.

Sosiaalista mediaa Hanna Seppälä käyttää apunaan kovasti. Hän nauraa, ettei peiliselfieiden ottaminen itsestä nyt niin herkkua ole, mutta se palvelee asiakkaita. Joskus hän pakottaa isännänkin kuvaajaksi.

– Asiakkaani saavat näin nähdä, miltä vaatteet näyttävät päällä.

Kesäasukkaiden määrä yllätti

Asiakaskuntaa on ehtinyt kertyä myös ajalta, jolloin Hanna Seppälä piti vielä pääosin kotikutsuja.

– Nyt teen niitä enää hyvin vähän ja valikoiden, sillä rekkien ja vaatteiden siirtely on työlästä. Toisinaan silti kaipaan kotikutsujen tunnelmaa: naurua, kälätystä ja vaateröykkiöitä siellä täällä.

Kaikille vauhdikas kotikutsumeininki ei sovi. Hanna Seppälä sanookin, että hän saa olla työssään melkoinen psykologi, jonka tehtävänä on aistia, mitä asiakas kulloinkin haluaa.

– Neuvon, jos pyydetään, mutta annan myös tutkailla rauhassa. En kuitenkaan halua myydä sellaista vaatetta, joka ei kantajalleen sovi, ja tämän sanon suoraan.

Aika ajoin Seppälä saattaa tuoda liikkeensä viikoksi keskustaan tai pitää pop upin. Viime kesän naistenviikon pihajuhlat osoittautuivat niin suureksi hitiksi, että Hanna Seppälä joutunee ensi vuonnakin lipsumaan periaatteestaan pitää kesä lomaa.

– Piristyminen koronan jälkeen alkoi maltillisesti viime keväänä, ja kesä oli tosi kiireinen. En ole aiemmin tajunnut tätä mökkiläisten määrää, joka Orivedellä on.

Yrittäjän suurin haaste onkin paikallisissa.

– Tänne maalle ei ole ihan niin helppo poiketa ja ehkä saatetaan ajatella, että on pakko ostaa väkisin jotakin.

Hanna Seppälän kotiputiikki sijaitsee maalaismaisemissa Pitkäjärvellä.

Tiukka materiaaliseula

Hanna Seppälä, 56, kertoo, että hän on ollut jo pienestä pitäen tarkka omasta tyylistään. Esteettinen silmä lienee perua kampaajana toimineelta äidiltä.

– Ehkä tämä tulee selkäytimestä, hän miettii, mutta korostaa, ettei silti halua olla mikään tyylipoliisi, vaikka onkin kouluttautunut pukeutumisneuvojaksi.

Hän kertoo seuraavansa muotia todella tarkasti. Skandinaavinen tyyli tunnetaan hänen tavaramerkkinään.

Vaatteet tulevat monelta eri tavarantoimittajalta pääasiassa Ruotsista, Tanskasta ja Hollannista.

– Maailma on koronan myötä muuttunut. Enää ei ole sopimusmallistoja, kuten aiemmin, vaan otan erän sieltä, toisen täältä. Isoin työ onkin löytää hyvät toimittajat.

Tarkoitus ei ole jemmata vaatteita nurkkiin, vaan vaihtelunhaluinen Seppälä tilaa jokaista vaatetta aina vain muutaman kappaleen.

– En halua, että kaikilla olisi samanlaista yllä.

Materiaalien kanssa Seppälä sanoo olevansa tarkka. Hän suosii esimerkiksi viskoosia ja puuvillaa.

– Se, että polyesteri on kierrätettyä, ei tee siitä materiaalina yhtään parempaa ja vähemmän hiostavampaa.

Moni pariskunta poikkeaa Pitkäjärvellä mökkimatkallaan tai Purnun-vierailun yhteydessä. – Miehet pääsevät istumaan sen sijaan, että joutuisivat teppaamaan hiki päässä sovituskopin takana, Hanna Seppälä nauraa.

Leave a Comment