Oriveden asemarakennus on heräämässä henkiin – kurkistuksen tiloihin pääsi jo tekemään, kun Ukko-Pekka kävi kylässä

Oriveden rautatieasema, Kari Saari, Liisa Vihinen
Oriveden juna-asema on saanut uutta eloa yrittäjäpariskunta Liisa Vihisen ja Kari Saaren osaavissa käsissä. Kuva: Mirkka Tuominen

Oriveden asemarakennukselle on loihdittu uutta elämää. Nostalginen tunnelma vanhoine tavaroineen sävyttyy hienosti yhteen uusien materiaalien kuten tapettien ja maalien kanssa.

Upeasti verhoillut vanhat tuolit koristavat ison huoneen ikkunan alla ja vanhoja tavaroita sekä vaatteita ja muita esineitä on laitettu kauniisti esille. Vanha radio näyttää siltä kuin se soittaisi vanhanajan musiikkia, joka saa omalta osaltaan tilan viihtyisäksi.

 – Ihanaa että huomasit musiikin, jonka olinkin tarkkaan valinnut, mutta ei se siitä radiosta tullut, vaan erillisestä kaiuttimesta. Mutta siltähän sen piti näyttää, että musiikki tulisi radiosta, Liisa Vihinen toteaa.

Vihinen ja Kari Saari omistavat nykyisin Oriveden asemarakennuksen. He asuvat talon toisessa päädyssä, ja aseman puoleisessa päädyssä sijaitsevat tilat olivat esillä ensimmäisen kerran höyryveturi Ukko-Pekan tapahtuman aikana lokakuun puolivälissä. Silloin asemarakennuksen tiloissa pidettiin kirpputoria.

Lue myös: Vanha höyryveturi Ukko-Pekka sai junafanit muistelemaan lapsuusaikojaan – veturi vieraili Orivedellä lauantaina ja jatkoi matkaansa Juupajoen kautta Haapamäelle

Uusien omistajien tarkoituksena on myöhemmin avata muitakin asemarakennuksen tiloja yleisölle.

–  Verhoomo avataan myöhemmin ja toimintaan tulee liittymään silloin kangasmyyntiä, tekemieni huonekalujen ja sisustustuotteiden myyntiä sekä second hand ja vintagemyymälä. Silloin avautuu toinenkin halleista ja verhoomona toimiva takahuone on myös nähtävillä, kertoo Vihinen, joka on ammatiltaan verhoilija.

Suunnitelmissa pariskunnalla on myös majoitustoimintaa rakennuksen toiseen päätyyn. Kahvilatoimintaa on myös toivottu.

– Kahvilan toteutuminen mietitään myöhemmin, kun nähdään miten kaikki alkaa pyörimään, Vihinen toteaa.

Oriveden rautatieasema, puhelin
Liisa Vihinen ja Kari Saari olivat aiemmin ostaneet kirppikseltä VR:n vanhan puhelimen, ennen kuin he edes tiesivät, että he tulevat myöhemmin ostamaan Oriveden vanhan juna-aseman. Kuva: Mirkka Tuominen

Vuoden verran aseman omistajina

Vihinen ja Saari olivat aiemmin ostaneet kirppikseltä VR:n vanhan puhelimen, ennen kuin he edes tiesivät, että he tulevat myöhemmin ostamaan Oriveden asemarakennuksen. Pariskunta muutti asemalle maaliskuussa Etelä-Suomesta.

Lue myös: Haaveena oma asemarakennus? – Orivedellä sellainen on tarjolla

Kaupat asemarakennuksesta Saari ja Vihinen tekivät viime vuoden lokakuussa ja nyt vuoden päästä siitä asema on jo hienosti remontoitu. Rakennuksen katto ja sisäseinät on maalattu kesällä.

– Nopeasti edenneen ulkoremontin on mahdollistanut Museoviraston myöntämä avustus, ilman sitä asiat olisivat tapahtuneet paljon hitaammin. Nyt remontissa on menossa vaihe, jossa ikkunat ja ovet menevät muutama kerrallaan entisöijälle korjattavaksi. Vihreät ja sinapinruskeat alkuperäiset sisäseinät saivat uudet sävyt, iloitsee Vihinen.

Kari Saari jatkaa entisessä pitkäaikaisessa työpaikassaan etänä. Tarvittaessa Jyväskylässä ja Espoossa sijaitseviin toimistoihin pääsee kätevästi junalla, ihan kotiovelta.

–  Olemme viihtyneet Orivedellä oikein hyvin eikä kaipuuta takaisin etelään ole ollut. Olemme tutustuneet moneen mukavaan ihmiseen ja on saatu apua ja neuvoja aina tarvittaessa. Sinänsä hassua, että etsimme pitkään taloa Tampereelta, sellaista, jossa ei olisi kovasti remontoitavaa, olihan viimeiset yhdeksän vuotta menneet korjatessa edellistä taloamme ja tässä sitä nyt ollaan, Vihinen mietiskelee.

Oriveden rautatieasema
Urho (vihreäpipoinen), Otso (harmaapipoinen) ja Sisu Virta pääsivät aikamatkalle Oriveden vanhan asemarakennuksen pieneen koppiin, missä he näkivät rakennuksen sisäseinien alkuperäistä tapettia. Kuva: Mirkka Tuominen

Leave a Comment