Lukijan mielipide: Hallituksen kouluverkkopäätös osoittaa uskon puutetta

Ehdotin kaupunginhallituksen kokouksessa, että päätöstä kouluverkosta siirretään ja lopetettavaksi ehdotetuille kouluille tehdään välttämättömät korjaukset. Kukaan ei kuitenkaan kannattanut ehdotustani.

Mielestäni päätöksessä pitäisi arvioida kokonaisuutta. Nyt tehty ehdotus valtuustolle on lyhytnäköisyyttä ja osoittaa uskon puutetta väestön kasvuun ja kaupungin tulevaisuuteen. Terveellinen koulu on välttämättömyys, joten väistötiloja tullaan tarvitsemaan joka tapauksessa.

Kaupungissamme on vasta reilu vuosi sitten aloitettu markkinointia oikeasti. Sitä työtä ei pidä mitätöidä, vaan laajentaa, tehdä yhdessä kaikkien orivesiläisten toimijoiden kanssa, monella tasolla ja keinolla, ja siihen pitää satsata lisää. Esimerkiksi monet kylät olisivat käsittääkseni kiinnostuneita olemaan mukana asukasmarkkinoinnissa.

Pitää myös osallistua Tampereen kaupunkiseudun yhteiseen markkinointiin, ja osoittaa siten kuuluvamme kaupunkiseutuun, olla aktiivisesti esillä, ei odottaa, että ”joku muu” tekee meitä tunnetuksi. Asukashankinta on pitkäjänteistä työtä, ei se vuodessa tai kahdessa vielä tuota tulosta. Mutta ajamalla palveluita alas voidaan helposti mitätöidä jo nyt tehty työ.

Meillä on satsattu viime vuosina merkittävästi liikuntapaikkojen kehittämiseen, upeat nuorisotilat ja nuorisopalvelua on kehitetty. Turhaanko? Eikö juuri näillä toimilla ole tehty kaupunkiamme kiinnostavammaksi myös lapsiperheille ja nuorille? Nytkö luovutettaisiin?

Valtakunnallisesti viestitetään, että lasten määrä laskee, varsinkin pienissä kunnissa. Se toteutuu varmaankin kaukana kasvukeskuksista olevissa kunnissa. Orivesi sijaitsee kuitenkin suuren kasvukeskuksen naapurina. Meidän on ymmärrettävä erinomainen sijaintimme, se on valttikorttimme, jos osaamme ja haluamme käyttää sitä. Ja meillä on oltava erilaisia vaihtoehtoja opetuspalveluissamme. Esimerkiksi erikokoisia kouluja ja alakouluilla voisi tulevaisuudessa aloittaa useampia vieraita kieliä, ja siten kilpailla Tampereen koulujen kanssa; maaseutukaupunkina.

Tampereen seudulle odotetaan runsasta väestön kasvua, meidän on otettava siitä oma osuutemme. Mutta sen eteen on tehtävä työtä.

Puolen tunnin matka Tampereelle on lyhyt ja ylellisen väljyyden lisäksi meillä on esimerkiksi Oriveden keskustassa 500 metrin etäisyydellä todella hyvät palvelut; kaupat, kirkko, liikuntahalli, uimahalli, jäähalli, Kampus, hiihtoladut, urheilukenttä, Paltanmäen polut, kuntosaleja, ruokapaikkoja, huoltoasemat, edulliset kansalaisopiston palvelut, urheiluseurojen toimintapaikat.

Lisäksi aktiiviset kylät tarjoavat erilaisia asumisvaihtoehtoja. Rantakaava tulossa, kuten myös Siitaman ja Eräjärven kyläkaavat.

Hirsilässä ja Karpissa ei ole muita kaupungin kiinteistöjä, missä kokoontua. Mitä niiden lakkauttaminen vaikuttaa alueiden sosiaaliseen toimintaan? On vastuutonta kuvitella, että kunnalla olisi oikeutta luovuttaa edes ilmaiseksi kalliita remontteja vaativia isoja koulukiinteistöjään kyläläisten niskoille.

Kouluissa on tehty yhteistyötä kyläläisten kanssa ja siten luotu yhteishenkeä alueella. Se lisää yhteistä vastuuta ja vähentää esimerkiksi ilkivaltaa alueella.

Nykyisin perheet ovat pieniä, eikä kotona ole eri-ikäisiä leikkikavereita. Pienemmillä kouluilla koko koulu tekee enemmän yhdessä, eri-ikäiset lapset leikkivät ja ovat yhdessä, isommat ottavat vastuuta pienemmistä. Mielestäni edellä mainitut mahdollisuudet ovat tärkeä osa kasvua ja sosiaalisia taitoja.

Perhepäivähoito ei korvaa päiväkodin tarjoamaa palvelua. Tulevaisuudessa Hirsilään pitäisi saada seisake, jolloin myös sieltä olisi mahdollista käydä kiskobussilla Tampereella töissä. Junaliikenne mahdollistaa jo nyt monien helpon, ympäristöystävällisen ja nopean työmatkan keskustasta ja asemalta, ja ehkä tulevaisuudessa myös Siitamasta.

Kansalaisopistossamme on erittäin monipuolinen opetus-/harrastustarjonta, mitä seurat ja yhdistykset ja yritykset täydentävät. Hintalappu harrastuksille on todella edullinen verrattuna Tampereen maksuihin. Ja ryhmiin pääsy on paljon helpompaa.

Facebookissa ollut ehdotus, että rakennetaan uudet puukoulut Hirsilään ja Karppiin oli hieno ehdotus. Niillä saisimme pitkällä tähtäimellä terveellisemmät nykyaikaiset, lähellä luontoa olevat oppimisympäristöt ja ne olisivat hyvä vetovoimatekijä  Oriveden kaupungille.

Anne Kahelin

Kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsen

Leave a Comment