Oriveden tuloveroprosentti pysymässä samana – valtuustolle esitetään tutussa lukemassa pysymistä

Oriveden tuloveroprosenttiin ei ole tulossa muutosta ensi vuodelle, jos kaupunginvaltuusto on samaa mieltä kaupunginhallituksen kanssa.

Hallitus esittää, että Oriveden tuloveroprosentti olisi myös ensi vuonna 22,00.

Arvion mukaan ensi vuoden tuloverokertymä olisi noin 31,2 miljonaa euroa. Tänä vuonna kunnallisveroa on Orivedelle kertymässä arvion mukaan 30,4 miljonaa euroa.

Prosentti on tällä hetkellä koko maan keskimääräistä veroprosenttia korkeampi. Kuntaliiton tilastojen mukaan tänä vuonna koko maan painotettu keskimääräinen tuloveroprosentti on 20,02.

Korkein veroprosentti tänä vuonna on ollut 23,50 ja alhaisin 16,50.

Tälle vuodelle koko maassa tuloveroprosenttiaan nosti 39 kuntaa. Kuntaliiton mukaan korotusten taustalla oli muun muassa ansiotulojen kasvun pienentymiseen vaikuttava väestön ikääntyminen ja eläkeläisten suhteellisten määrän kasvu, koronapandemia, menojen kasvu sekä koulujen peruskorjaukset ja uudisrakennukset.

Veroprosenttiaan vuodelle 2021 laski neljä kuntaa. Ne olivat Kitee, Outokumpu, Sulkava ja Taivassalo. Kuntaliiton mukaan veroprosentin laskun taustalla olivat muun muassa imagosyyt ja pitkäjänteinen talouden tasapainottamistyö.

Leave a Comment