Digiopastus ei katso ikää – tietotekniikan opastuksessa vertaisohjaajatkin oppivat uusia asioita

Vertaisohjaaja Jouko Väisänen (vas.) opastaa tietokoneen saloja Leo Jokiselle Oriveden palvelutalon korttelituvalla. Taustalla Maija-Riitta Rantakallio (oik.) opastaa Lotta Kurkelaa tietokonetabletin kanssa. Kuva: Mirkka Tuominen

Maija-Riitta Rantakallio, Timo Lantta ja Jouko Väisänen ovat ikäihmisten tietotekniikan vertaisohjaajia, jotka tekevät ohjaustyötä lämminhenkisesti.

Yhteensä Orivedellä toimii 15 ikäihmisten digiohjaajaa. Lokakuisena torstaina Rantakallio, Lantta ja Väisänen olivat kolmelle ikäihmiselle apuna tietoteknisten asioiden suhteen.

– Haluamme edetä ikäihmisten kanssa rauhallisesti opastusten kanssa. Oma ohjausvuoro ei satu kohdalle kovin usein. Olen ollut ohjaajana myös Talviaisissa. Siellä on ollut vähäistä tarvetta ohjaukseen, sillä senioreissa on osaavaa väkeä, mutta tarve on lisääntymään päin. Yhä useampi ikäihminen haluaa oppia tietotekniikkaa, toteaa Rantakallio.

ATK Seniorit Mukanetti -yhdistys on järjestänyt maksutonta tietokoneiden, tablettien ja kännyköiden käytön perusvalmiuksia, koulutuksia ja ohjausta ikäihmisille jo vuodesta 2019 alkaen.

Vertaisohjaajat opastavat ikäihmisiä Tampereella ja ympäristökunnissa eri palvelupisteissä ilman palkkioita.

– Emme saa kilometrikorvauksia emmekä muitakaan etuja, vaan teemme tätä työtä vapaaehtoisina auttajina, Rantakallio kertoo.

Lotta Kurkelaa (edessä) sähköpostinsa kanssa opastaa Maija-Riitta Rantakallio. Jouko Väisänen ja Leo Jokinen ovat jo tältä päivältä saaneet tietokoneopiskelunsa päätökseen. Kuva: Mirkka Tuominen

Kuka tahansa voi oppia

88-vuotias Lotta Kurkela on ostanut tietokonetabletin ja Maija-Riitta Rantakallio opastaa häntä. Rantakallio kehuu Kurkelan sorminäppäryyttä. Kurkela on tehnyt aikoinaan paljon käsitöitä, mikä on hyväksi kosketusherkän tabletin kanssa.

– Näpäytys riittää. Erilliset näppäimet auttaisivat, tietää vertaisohjaaja Timo Lantta, joka on ohjannut tietotekniikkaa Oriveden palvelutalolla käyntiensä lisäksi myös Pirkkalassa.

Timo Lantta kertoo, että vanhin ihminen, joka halusi oppia tietotekniikkaa Lantan ohjauksessa Pirkkalan opastuspisteessä, on ollut 98-vuotias.

Jokainen ihminen, joka haluaa, pystyy oppimaan tietotekniikkaa. Ikä ei ole este ja tietotekniikasta voi aina oppia uusia asioita lisää.

– Usein opin itsekin jonkin uuden pienen asian joltakulta toiselta vertaisohjaajalta, samalla kun opastan jotakuta ohjausta kaipaavaa ihmistä, Lantta toteaa.

Koronapandemian aikaan vertaisohjaajat opastivat ohjattaviaan etäyhteyksin Zoomin tai Teamsin välityksellä. Lisäksi vertaisohjaajat saattoivat käydä ikäihmisten kotona antamassa yksilöllistä opastusta.

Vertaisohjaaja Timo Lantta (oik.) antaa opastusta Matti Tanniselle tietokoneohjelmien kanssa. Kuva: Mirkka Tuominen

Välillä turhauttaa, mutta uutta on mukava oppia

Vertaisohjaaja Jouko Väisänen opastaa Leo Jokista, joka kertoo olevansa turhautunut tietotekniikkaan, koska joka paikkaan pitää keksiä uusia salasanoja. Myös mobiililaajakaistan kanssa on joskus ollut mietittävää.

Mukanetti on tarjonnut reitittimen, jota vertaisohjaajat voivat käyttää opastuspisteissä.

75-vuotias Matti Tanninen on omistanut tietokoneen 20 vuoden ajan, mutta hän on käyttänyt tietokonetta hyvin vähän. Nyt Tannisella on vuoden ikäinen läppäri, mutta edelleenkin hän käyttää läppäriään vähäisessä määrin.

Uusia ohjelmia on tullut niin paljon lisää, että Tannisen on täytynyt opetella käyttämään niitä.

– Tietokoneet ja niiden ohjelmat ovat muuttuneet niin paljon, että on täytynyt opetella paljon lisää. Kiva, kun oppii. Hieno juttu, että päästään tekemään tietokoneella eri asioita. Palvelutalon korttelihuoneeseen on helppo tulla, kun asun lähellä. En ole silti käynyt joka kerta opastuksessa, vain jos tulee jotain kysyttävää, Tanninen kertoo.

Jouko Väisänen (oik.) esittelee Timo Lantalle vanhaa, yhä hyväkuntoista simpukkakännykkäänsä, jolla pystyy soittamaan ja lähettämään tekstiviestejä. Kuva: Mirkka Tuominen

Leave a Comment