Spagettikurpitsa, tähtihedelmä ja muita erikoisuuksia – Kultavuoren eskarilaiset saivat monen monta makuelämystä ateriapalveluiden järjestämässä tuokiossa

Kokki Sanni Karhu ja palveluesimies Sanna Karppinen esittelivät esikoululaisille erilaisia kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja Kultavuoren koululla. Esittely oli Oriveden kaupungin ateripalveluiden järjestämä. Vastaava tuokio on järjestetty myös päiväkodeissa ja muissa kouluissa. Kuva: Mirkka Tuominen

Spagettikurpitsa on nimeltään hauska, ja nauhamaisen sisustan vuoksi sitä voi käyttääkin kuten spagettia. Tavallisen kurpitsan tunnistavat kaikki lapset.

Kokki Sanni Karhu ja palveluesimies Sanna Karppinen esittelivät esikoululaisille erilaisia kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja Kultavuoren koululla. Esittely oli Oriveden kaupungin  ateriapalveluiden järjestämä. Samanlainen esittelyhetki on järjestetty kaikissa päiväkodeissa ja pienissä kouluissa.

Lapset saivat halutessaan maistaa erilaisia kasviksia. Vihreä smoothie, joka sisälsi avokadoa, pinaattia, banaania ja maustamatonta jogurttia maistui banaani-pinaatti-pirtelölle.

– Smoothie ei sisällä lisättyä sokeria tai muitakaan makeutusaineita, Sanni Karhu ja Sanna Karppinen kertovat.

Lapset yllättyvät iloisesti uusista makuelämyksistä. Se saattoi johtaa myös siihen, että koululaisten vanhemmat  lähtivät kyseisenä koulupäivänä ostamaan erikoisempiakin kasviksia kaupasta.

Esikoululaiset saivat tutustua erilaisiin kasviksiin, juureksiin, vihanneksiin ja hedelmiin. Esimerkiksi porkkana on ollut väriltään alun perin violetti. Se on jalostettu oranssiksi, jotta se olisi houkuttelevampi. Kuva: Mirkka Tuominen

Raaka lanttu oli tujua

Lanttu on joidenkin lasten mielestä parempaa raakana kuin kypsennettynä. Eräs lapsi toteaa, että hänelle raaka lanttu oli liian tujua. Retiisi on puolestaan pieni, pinkin värinen ja se maistuu hieman kirpeältä.

Lapset saavat maistella kaikkea vapaasti, mutta halutessaan he saavat laittaa maistiaisensa roskakoriin, mikäli eivät tykkää jostain mausta tai jos se on lasten mielestä liian kirpeä tai hapokas. Mitään ei siis pakoteta maistamaan.

Ruusun näköinen ruusukaali on lasten mielestä kaunis. Eskariryhmät ovat laulaneet tuttua lastenlaulua, jonka myötä lapsille tulee mieleen eri kasviksia.

Erikoisempia vihanneksia, kasviksia ja hedelmiäkin lapsille esitellään, ja niistä joitakin lapset ovat nähneet television lastenohjelmista.

Viikuna on violetti hedelmä, se on punainen sisältä ja maultaan makea. Halkaistuna se näyttää sydämeltä. Viikunoita voi käyttää juustojen kanssa jouluisin tai niistä voi tehdä hilloa.

Keltajuuri on kirkkaan keltainen ja siinä on hieman haaleammat raidat kuin raitajuuressa. Punajuuri on kokonaan punainen myös sisältä. Raitajuurta ja keltajuurta käytetään uunijuureksina.

– Wau, huudahtavat lapset, kun he näkevät raitajuuren raidallisen sisustan.

Esittelyvuorossa on myös muun muassa nauris, kesäkurpitsa ja bataatti. Bataattia voi käyttää perunan tavoin, esimerkiksi tehdä muusia, ranskalaisia tai laittaa keiton sekaan. Pieniä punaisia siemeniä näkyy granaattiomenan sisällä.

– Näyttää pommilta, yksi lapsista keksii.

Kokki Sanni Karhu esittelee esikoululaisille erikoista tähtihedelmää eli karambolaa, jota käytetään lähinnä koristeena. Kuva: Mirkka Tuominen

Ananas oli kaikille tuttu!

Marja-aronian tunnistavat jotkut lapsista. Karvaan makuinen marja-aronia on erittäin c-vitamiinipitoinen. Lime on kirpeää, mutta hyvää. Limeä käytetään limsojen ja mehujen sekä veden seassa. Yhtä hedelmää ei tarvitse lapsille kauan esitellä.

– Ananas! huudahtavat lapset heti ananaksen nähdessään.

Kaikki lapset jaksavat kuunnella hienosti ja keskittyneesti kasvisluentoa sekä osaa ottaen keskusteluun. Passionhedelmä, ananaskirsikka, mango, cantaloupe eli verkkomeloni ja monet muut erikoisemmat hedelmätkin tulevat tutuiksi lapsille.

– Kumkvatti, lapset toistelevat hassua sanaa.

Karambola eli tähtihedelmä voidaan puolittaa. Joku oppilaista keksi, että sitä voisi käyttää leimasimena. Lapsille myös kerrottaan, että näitä hedelmiä ei Suomen maassa kasva, vaan ne tulevat kauempaa.

– Hedelmiä ei saa Suomesta, koska Suomessa on liian kylmä, lapset tietävät.

Iso verkkomeloni on saanut nimensä kuviollisesta pinnastaan. Sen huomataan maistuvan hyvältä, kun kaikille lapsille leikataan siitä isot palaset.

– Nuuhkaistaan. Maistellaan.  Näitä maukkaita hedelmiä saa syödä vaikka karkkipäivänä, opettajatkin innostuvat.

Porkkanan jalostetut värit kiinnostavat lapsia.  Palsternakka on porkkanan sukulainen ja se maistuukin monen lapsen suussa porkkanalle.

Yhden lapsen mielestä palsternakka tuoksuu ja maistuu porkkanapiparilta.

– Kiitos maistiaisista, kiittävät kaikki eskariryhmät kasvisten esittelyjen jälkeen kokille ja hänen apurilleen.

Leave a Comment