”Olihan se hienoa ostaa ensimmäinen auto ja sitten saada siihen vielä oma kuljettajakin” – Pauli Kujala kävi jakamassa nuorille oman yrittäjätarinansa

Pauli Kujalan oma ura lähti nousukiitoon 4H-yrittäjyyden myötä. – Käsi sydämellä voin sanoa, että 4H-yrittäjyys on huippujuttu ja hieno mahdollisuus. Kuvat: Pauli Kujalan albumista

Juupajokelainen Pauli Kujala kävi sparraamassa 6.–9-luokkalaisia koulukeskuksella pidetyssä nuorten yrittäjäjuhlassa, jossa myös palkittiin vuoden 4H-yrittäjä.

Lue myös: Juupajoen Yrittäjät palkitsi vuoden 4H-yrittäjänä Tuomas Loposen – monipuolisuus tärkein valintaperuste

Nuoret kuuntelivat nyt 22-vuotiaaan Kujalan yrittäjätarinaa selvästi vaikuttuneina.

Juupajoen Yrittäjien varapuheenjohtaja korosti, että hän haluaa kertoa tarinansa – ei leuhkiakseen tai rehvastellakseen – vaan esimerkiksi nuorille, mahdollisille tuleville yrittäjille. Hän on esimerkki siitä, että ura voi lähteä rakentumaan jo varsin nuorena.

Pauli Kujala painotti 4H-yrittäjyyden merkitystä omalla yrittäjätaipaleellaan.

– Voin käsi sydämellä sanoa, että 4H-yrittäjyys on nuorille huippujuttu ja hieno mahdollisuus. Autan myös teitä mielelläni.

Puheenvuoronsa päätteeksi Pauli Kujala jakoi nuorille kuulijoilleen vielä tärkeät neuvot.

– Oman tekemisen kanssa pitää olla nöyrä ja oppia kannattaa ottaa vastaan, hän kiteytti.

Toiminnan laajentumisen myötä Pauli Kujala ymmärsi sen, ettei kaikkea tarvitse tehdä itse, vaan yhteistyökumppanit ovat kullanarvoisia.

”Kaikki lähti siitä, kun vuonna 2015 rupesin miettimään, että olisi hienoa tehdä kesällä jotakin itselle mieluista työtä siten, että saisin tehdä työtä vapaasti ja päättää itse asioista. Saisin rahaa, ja maine ja kunnia tulisivat itselle.

Aloimme kahden kaverini, Jaakko ja Aleksi Loposen, kanssa miettiä, mitä osaamme. Kotona me kaikki leikkasimme nurmikkoa, teimme pihatöitä ja poimimme marjoja. Idea 4H-yrityksen perustamisesta lähtikin siitä, että voisimme tehdä näitä töitä muillekin.

Näin sai alkunsa 4H-yrityksemme KULO-palvelut. Toimiala oli niin laaja, että halusimme perustaa yrityksen yhdessä senkin takia. Perustimme sen yhtiötyyppisesti niin, että meillä kaikilla oli oma y-tunnus.

Teimme paljon töitä. Meidän jokaisen liikevaihto oli kymppitonnin ensimmäisen vuoden jälkeen.

Vuonna 2016 ysiluokalla tein ensimmäiset hankintani yritykselle, kun ostin auton ja traktorin. Olen saanut korvaamatonta apua vanhemmiltani. He ovat esimerkiksi kuljettaneet minua, kun eihän minulla itselläni tietenkään vielä tuolloin ollut ajokorttia. Olihan se hienoa ostaa auto ja samalla sitten saada itselleen vielä kuljettajakin erikseen!

Tein kovasti töitä tuona kesänä ennen kuin lähdin syksyllä opiskelemaan Jämsänkoskelle ammattikouluun metsäkoneenkuljettajaksi.

Minulle oli jo tuolloin selvää, että aion jatkaa yrittäjäksi. Näin ollen halusin ottaa kaiken irti ammattikoulusta ja armeijasta. Ajoin esimerkiksi kuorma-autokortin ammattikoulussa ja yhdistelmäajoneuvokortin armeijassa.

Vuonna 2017 perustin toiminimen, liityin arvonlisäverorekisteriin ja liikevaihto jatkoi nousuaan. Olin aiempina vuosina ylittänyt tulorajani, joten jouduin nyt takautuvasti maksamaan tienestejä takaisin. Se oli ihan oma virheeni, ja olen ottanut siitä opiksi.

Moni muistaa minut, Jaakon ja Aleksin yhdessä. Elämä alkoi viedä meitä tässä vaiheessa eri urille, joten KULO-palvelut jakautui meidän omiksi yrityksiksimme. Jaakko toimii rakennuspuolella, ja teemme edelleen paljon yhteistyötä.

Vuonna 2018 kun olin armeijassa, puskaradio oli toden teolla alkanut laulaa. Hommia alkoi tulla paljon, osa Juupajoen ulkopuolelta. Vuonna 2019 oli aika muuttaa toiminimi osakeyhtiöksi.

PMM-Kujala Oy on nyt monialainen yritys, joka tekee muun muassa pihatöitä, maanrakennusta, teollisuuden kunnossapitoa ja rakentamista niin Juupajoella kuin muualla Pirkanmaallakin. Kalustomäärä on kasvanut toimenkuvan laajentuessa vastaamaan tarpeita.

Työmäärän lisääntyessä huomasin, että en ehdi enää tehdä kaikkea itse. On kuitenkin tärkeää, että yrityksessä on joka osa-alueella juuri tämän homman osaaja. Näin ollen pystyn itseni lisäksi työllistämään myös muita. Minulla ovat töissä äitini, isäni, toinen veljeni sekä talvella ja kesällä kausityöntekijöitä. Lisäksi teen aliurakointia toisille yrityksille ja työllistän itse aliurakoitsijoita. Teen yhteistyötä myös paikallisten 4H-yrittäjien kanssa.”

– Nöyrä pitää olla ja ottaa oppia vastaan, painottaa Pauli Kujala.

 

Tästä kaikki alkoi. Oriveden Sanomat kertoi jo vuonna 2015 Aleksi Loposen, Pauli Kujalan ja Jaakko Loposen perustamasta 4H-yrityksestä. Arkistokuva: Mirkka Tuominen

 

Leave a Comment